Živeti v mansardi je posebna izkušnja. Zaradi poševnin je ureditev ambienta nekoliko bolj zahtevna, a prostor hkrati ponuja unikatno, nezamenljivo bivanje, lepe razglede in večjo dinamiko. Seveda pa vse to velja le takrat, kadar je ostrešje dobro izolirano. Za nasvete o pravilni sestavi strešne konstrukcije smo prosili strokovnjake iz podjetja Kanuf Insulation.

Zaradi slabe izolacije lahko uporabniki mansard hitro postanejo žrtev nevšečnosti, kot so temperaturna nihanja, mraz, vročina, zamakanje in moteča okolica. Prav tako lahko nezadostna izolacija privede do nabiranja kondenza, vode, ki lahko trajno in relativno hitro uniči konstrukcijo.

Pravilna sestava strešne konstrukcije

Da do tega ne bi prihajalo, je treba strešno konstrukcijo pravilno sestaviti in jo izolirati še pred samo izdelavo mansarde.

»Za dobro strešno konstrukcijo so bistvenega pomena štirje osnovni sloji, tipični za vsako pravilno sestavo strehe. To je zračni kanal, ki zagotavlja prezračevanje konstrukcije. Drugi sloj je sekundarna kritina. Ta dodatno preprečuje vdor vode v konstrukcijo. Seveda zelo pomembna je izolacija. Sloj, ki toplotno, zvočno in požarno izolira. Četrti sloj pa je parna zapora ali ovira, ki uravnava prehod vodne pare,« naštevajo pri podjetju Knauf Insulation, ki ima v svojem prodajnem programu prav vse potrebne materiale za sistemsko rešitev celotnega strešnega sestava, vključno z lepilnimi trakovi.

Izdelki iz linije ECOSE z bio obnovljivimi vezivi na rastlinski osnovi.

Izolacija prispeva k boljšemu zraku

Za izolacijo izberite res kakovosten material brez fenol-formaldehidnih veziv, s čimer se lahko pohvalijo mineralne izolacije Knauf Insulation ECOSE. Ta izolacija ponuja optimalne termoizolacijske sposobnosti, negorljivost, zvočno izolativnost ter ima ugoden vpliv na kakovost notranjega zraka.

Linija izdelkov Knauf ECOSE je pridobila certifikat priznane mednarodne institucije Eurofins, ki zagotavlja, da ima izdelek nizke emisije in da prispeva k zdravemu okolju v zaprtih prostorih. Hkrati pa so zaradi nove tehnologije vezivnih sredstev postali prijetni za rokovanje: ne srbijo, ne dražijo kože in so prijetnejši tudi za vgrajevanje.

Izolacija z zunanje strani, kadar je mansarda že izdelana

Je vaša mansarda že izdelana in v uporabi, vendar se je izkazalo, da je slabo in nezadostno izolirana? Kaj storiti v tem primeru? V nasprotju z zgoraj opisano izolacijo, ki poteka z notranje strani, se lahko lotite izolacije ostrešja z zunanje strani, katere prednost je ta, da ni potrebno rušiti obstoječih notranjih opažev. Z uporabo ustreznih materialov lahko vse potrebne sloje vgradite z zunanje strani, torej v okviru sanacije kritine, uporabite pa sistem TERMOTOP Plus. Sanacija poteka tako, da z zunanje strani vstavite med špirovce stekleno volno Knauf Insulation ECOSE (če je ta glede na trenutno stanje nezadostna, ali je ni), preko špirovcev pa položite še izolacijske plošče TERMOTOP. Hkrati s tem ukrepom izvedete tudi nameščanje sekundarne kritine in nameščanje/menjavo strešne kritine.

Pri izvedbi ostrešja z zunanje strani strokovnjaki iz Knauf Insulation svetujejo naslednje posege v konstrukcijo – gledano od notranjosti navzven:

  1. zamenjavo oziroma vgradnjo parne zapore ali ovire (Knauf Insulation LDS 2 Silk zatesnjeno z lepilnimi trakovi Soliplan in Solifit);
  2. vgradnjo ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije med špirovce (Knauf Insulation Unifit 035);
  3. vgradnja ustrezne debeline toplotne in požarne izolacije preko špirovcev (TERMOTOP). Termotop so plošče iz kamene volne visoke trdnosti z vsemi toplotno in požarno izolativnimi lastnostmi in nudijo odlično dodatno zaščito. Plošče se namesti neposredno preko špirovcev, s tem se izognete toplotnim mostovom in strehi zagotovite visoko toplotno in požarno izolativno funkcijo;
  4. sekundarno kritino oziroma paropropustno folijo (Knauf Insulation LDS 0,04);
  5. letve za prezračevalni kanal;
  6. letve za kritino in
  7. obstoječo ali novo kritino.
TERMOTOP preprečuje možnost širjenja požara tako z zunanje, kakor tudi iz notranje strani. Požarna klasifikacija mineralnih izolacij Knauf Insulation A1 in tališče nad 1000°C zagotavljata požarno zaščito konstrukcije. Negorljiva izolacija skupaj z negorljivim opažem tvorita požarno varno ostrešje. Statična trdnost ostrešja in minimalen razvoj dimnih plinov pa zagotavljata možnost evakuacije ter manjšo gmotno in ekološko škodo.

Kakšne debeline izolacije vgrajevati?

Priporočene kombinacije debelin v sistemu TERMOTOP Plus – za trenutne pogoje Eko sklada so naslednje:

Unifit035 (λ=0,035W/mK)20 cm18cm18cm16cm14cm
TERMOTOP (λ=0,040W/mK)6 cm8cm10cm12cm14cm

Streha ne sme zamakati ali rositi

Sicer pa je poleg izolacije v strešno konstrukcijo potrebno pravilno namestiti še sekundarno kritino in predvsem parno zaporo ali oviro. Le to vas bo namreč rešilo pred uničujočo vlago.

Sekundarna kritina (denimo Homeseal LDS 0,04) je kakovostna parapropustna folija, pravilno položena in zlepljena. Izolacijo lahko potem v vsakem primeru vgrajujemo tesno do zgornjih slojev brez tako imenovanega drugega zračnega kanala.

Kako pa se odločiti med parno zaporo oziroma oviro? Kadar je streha podeskana ali ima preko špirovcev kakšen drug parozaporni material, se vgrajuje parne zapore (denimo Knauf Insulation Homeseal LDS 100). Parno oviro, ki zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, pa se svetuje, kadar nad špirovci in v zgornji sestavi nimate parozapornih materialov (na primer Knauf Insulation Homeseal LDS Silk).

Za konkretne nasvete o izolaciji mansarde pokličite tehnično svetovalno službo pri Knauf Insulation na 04 5114 105 ali jim pišite na: svetovanje@knaufinsulation.com. Kopico potrebnih podatkov pa najdete tudi na spletni strani www.knaufinsulation.si