Pred nami so tisti dnevi, ki jih po navadi najprej preživimo v kuhinji in potem za lepo dekorirano mizo v jedilnici. Da bodo letos še bolj posebni kot pretekla leta, smo pripravili nasvete, kako jedilnico urediti za prihod večje skupine gostov, predvsem pa, kako mizo pogrniti s prazničnim pogrinjkom, da bo prava paša za oči.

Jedilniški trendi

V jedilnici preživimo precej časa, saj v domu mnogokrat deluje tudi kot družabni prostor. Zato naj bo opremljena funkcionalno in seveda estetsko, sploh če v njej radi gostimo svoje prijatelje in sorodnike. Trenutno je za jedilnice najbolj popularen skandinavski slog s svetlimi barvami, mehkimi teksturami in čim bolj naravnimi materiali, prav tako pa trendi kažejo, da iz mode odhaja minimalizem, medtem ko v ospredje stopa predvsem les.  

Zaželena je robustna tekstura jedilniškega pohištva z grčami in nepravilnimi robovi, ki s svojo toplino omehčajo prostor. Teksturirana površina pohištva je uporabna tudi zato, ker so na njej manjše nepravilnosti in prstni odtisi veliko manj opazni kot na gladki površini, zaradi česar jih je tudi lažje čistiti.

Kaj pa tisti, ki živite na manjši kvadraturi? Tudi vi si s smotrno organizacijo prostora lahko ustvarite jedilnico, primerno za decembrska druženja. V poštev pride jedilni kot, katerega glavni element je daljša jedilna klop. Z njo prihranite precej prostora, saj zahteva manjši odmik od mize kot klasični stoli, poleg tega pa lahko na klopi sedi več ljudi. 

Prava miza

Da boste v svojo jedilnico lahko povabili vse tiste, ki so vam dragi in ljubi, je poleg udobnih jedilniških stolov in klopi treba pomisliti tudi na kakovostno in dovolj veliko mizo. Ta je lahko lesena, steklena ali iz umetne mase, v vsakem primeru pa naj ustreza vašemu okusu in naj se sklada s slogom vaše jedilnice.

Če je vaš jedilni prostor dovolj velik, vam priporočamo jedilne mize okrogle ali eliptične oblike, če pa ste omejeni s prostorom, je najprimernejša pravokotna oblika. Jedilnica je navsezadnje prostor, kjer se boste s svojimi najdražjimi pogosto zadrževali, zato je ključnega pomena, da se tam počutite prijetno in sproščeno.

Jedilna miza v leseni različici bo v prostor prinesla pridih topline in domačnosti, medtem ko se bo preprost dizajn steklene mize najbolj podal v modernejše ambiente.

Praznični namizni pogrinjek

Jedilna miza je srce doma, še posebej v prazničnem času, in težko si jo je v teh dneh predstavljati brez slavnostnega pogrinjka. V ta namen iz svojih vitrin vzemite pražnji jedilni servis (če ga še nimate, ga hitro kupite, na primer TUKAJ) in si dovolite malo več drznosti pri dekoracijah.

Dekoracija praznične mize se začne s prtom, ki naj bo tkan iz boljših tkanin, morda prepleten s svetlečimi nitmi ali z motivi zvezd. Poleg prta lahko uporabite še tekač in manjše osebne pogrinjke, ki jih postavite pod krožnike. Na tako pripravljeno mizo postavite še drugo dekoracijo, kot so svečnik, venec ali linearno položeno zelenje, atmosfero pa dopolnite s tematskimi skulpturami (sani, bunke, Božiček, palčki …).

Sledi jedilni servis, ki naj bo kakovosten, priporočljivo z zimskimi vzorci, pozlačen …. Pozabite na strah pred razbitjem kakšnega od krožnikov, včasih je treba v posebnih stvareh tudi uživati! Za slovesno večerjo z več hodi naj bodo krožniki in sklede razporejeni na servirnem krožniku, prav tako boste potrebovali več kosov jedilnega pribora. Kozarci za belo in rdeče vino ter vodo morajo biti umeščeni na desni gornji strani pogrinjka, krožnik za kruh pa na levi. Za piko na i naredite spremembo še pri jedilnem priboru. Standardnega zamenjajte z bolj glamurozno zlato ali bronasto različico, v kateri vam bo hrana samo še bolj teknila.

Seveda ne smejo manjkati niti kozarci za penino. Kozarci so lahko klasični, bolj ekstravagantni ali celo obarvani.

Prav je, da z lepo dekorirano jedilnico prinesete čarobnost v svoj dom. Ob pogledu nanjo se bodo v vas prebudili spomini na praznični čas vašega otroštva in preplavili vas bodo prijetni občutki. Vse, kar potrebujete za praznično mizo, dobite v Lesnini – od pohištva priznanih proizvajalcev in blagovnih znamk do pribora in jedilnih servisov in kozarcev. Izberite tisto, kar ugaja vašim potrebam in željam ter ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Več >>> Lesnina

Sponzorirana vsebina