Vsaka gradnja, ki za svoj osnovni konstrukcijski vir uporablja nepredelane, deviške surovine, predstavlja gradnjo iz naravnih materialov. Les vsekakor spada mednje. Še veliko bolj naravno pa je, če tudi osnovno konstrukcijo dopolnimo z ostalimi elementi iz naravnih materialov. Tu največji delež predstavljata prav streha in fasada objekta.

Stanovanjska hiša v strnjenem naselju Komende je dober primer naravne gradnje. Sama arhitektura in tudi kombinacija uporabljenih materialov ji dajeta funkcionalnost, toplino in privlačno podobo, sicer pa je zasnovana kot kompaktna enodružinska hiša za štiri osebe, z malo večjimi prostori.

V pritličju se nahaja več bivalnih in delovnih prostorov, v zgornjem mansardnem delu pa so spalnice, igralnica in mini kabinet. Mansarda je odprta do slemena in ima vidne lesene klešče, katerih podoba imenitno dopolnjuje interier in notranjo opremo.

Hiša ima na obeh čelnih straneh napušče, ki so povezani z balkoni. Skupaj varujejo zgornji in spodnji del čelnih fasad ter obenem nudijo zaščito pred meteorno vodo in poletnim pregrevanjem objekta zaradi sončnih žarkov. Zunanji ovoj hiše nadgrajuje trajnost same konstrukcije, saj je v celoti izveden kot prezračevana fasada. Deli fasade, ki so bolj izpostavljeni vremenskim vplivom, so izvedeni s trajnimi in vremensko odpornimi vlaknocementnimi ploščami Swisspearl v temni antracitni barvi kot protiutež svetlejšim pasovom lesa.

Podobo objekta zaokrožujeta zunanja skladiščna lopa in nadstrešek za dva avtomobila, prav tako obdana s fasadnimi ploščami Swisspearl, tokrat v svetlejšem, belem odtenku. Njuni strehi sta potegnjeni k daljši stranici stanovanjskega dela, kar tvori nadstrešek na terasi. Streha hiše pa daje izbiri materialov piko na i, saj je prav tako vlaknocementna.

  • Izdelek: fasadne plošče Swisspearl Carat 7090 in Carat 7021 R ter ravna kritina DP 600×400, barva VN 6510
  • Arhitektura: Mega Team, 2018
  • Glavni izvajalec: CI Produkt, d. o. o.

Fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, prizidkov in objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter naravnemu in sodobnemu videzu stavb.

Fotografije: Miran Kambič

Sponzorirana objava