Jedilnici marsikdaj pripisujemo vlogo prehodnega prostora med kuhinjo in dnevno sobo, zato ji z vidika opreme posvečamo premalo pozornosti. Kar pa je napaka. Navsezadnje se v jedilnici zadržujemo veliko časa, tu pijemo kavo in jemo obroke, tu potekajo družinski sestanki in otroci včasih pišejo domače naloge. Tu gostimo tudi prijatelje in prirejamo praznična srečanja. Glede na vse našteto je prav, da je jedilnica okusno opremljena, hkrati pa v tem času pred decembrskimi prazniki ne pozabimo niti na slavnostne pogrinjke. Ponujamo nekaj idej za ureditev popolne jedilnice.

Trend vračanja k naravi

Jedilnico lahko opremimo v različnih slogih, praviloma pa sledimo tistemu, ki smo ga izbrali za vodilnega v stanovanju. Za moderne jedilnice so denimo značilni bolj minimalistična oprema, ravne linije ter uporaba stekla in kovinskih elementov, pri rustikalnih jedilnicah stopijo v ospredje kamen, neobdelan les in veliki lestenci, podobne značilnosti lahko povzemata industrijski in podeželski slog. V zadnjem času pa je opaziti predvsem porast tako imenovanih naravnih jedilnic, pri katerih, kot že ime nakazuje, vstopajo v ospredje naravni materiali, ki nas pomirjajo in zbujajo pozitivne občutke. »Jedilna miza in vitrina iz masivnega lesa v toplih rjavih tonih v prostor vneseta toplino, oblazinjeni stoli pa mehkobo. Rjave tone kombinirajmo z zelenim dekorjem, belim porcelanom, kanček glamurja pa dodamo s steklenimi kozarci ter svetili,« svetujejo v Lesnini.

Kakšna miza je prava?

Center vsake jedilnice je jedilna miza. Pri njeni izbiri je treba upoštevati več dejavnikov: obliko in velikost prostora, v katerega bo umeščena, število ljudi, ki običajno sedijo za mizo, naš okus ter to, da bomo z njo zagotovili pretočnost v prostoru in hkrati dobro funkcionalnost. 

Kot ugotavljajo v Lesnini sta najpogostejša materiala za izdelavo jedilnih miz les in steklo. Jedilna miza v leseni različici bo jedilnemu prostoru dodala toplino in domačnost. Videz lesa poskrbi za poseben čar, les pa je hkrati tudi izredno vzdržljiv material, ki ne zahteva veliko nege. Po drugi strani pa se tudi preprost, minimalističen in moderen dizajn steklenih jedilnih miz lepo poda v vsak dom. Takšne mize lahko dopolnjujejo različni kovinski ali leseni detajli ter so primerne tako za večerjanje v dvoje kot za družinska kosila.

»Pri nas najdete jedilne garniture, ki vam bodo olajšale opremljanje vaše jedilnice. Pri tem pa ne pozabite jedilne mize in stolov prilagoditi velikosti prostora. Če je vaš jedilni prostor dovolj velik, vam priporočamo jedilne mize okrogle ali eliptične oblike, če pa ste z njim omejeni, je najprimernejša pravokotna oblika. Jedilnica je navsezadnje prostor, kjer se boste s svojimi najdražjimi pogosto družili, zato je prav, da vam je prijetno in udobno.« 

Udobni stoli

Drugi najpomembnejši sestavni del jedilnice so stoli, ki naj bodo kakovostni in udobni, da se bomo na njih res dobro počutili. Lahko so v popolnem kontrastu z jedilno mizo ali celo vsi različni. Najlaže pa je seveda, če so stoli in miza iz iste kolekcije, saj tako delujejo harmonično. Tule je nekaj napotkov, kako izbrati popoln jedilniški stol:

  • Prvi kriterij za primernost stolov so njihove dimenzije. V salonu si velja pomagati z metrom in stole dodobra izmeriti – tako po širini in globini kot višini. Za jedilne mize standardne višine 75 cm je primerna višina sedišč stolov okoli 45 cm. Velja tudi pravilo, da k enemu stolu pripada okoli 60 cm širine mize.
  • Naslednja lastnost, na katero je potrebno paziti pri izbiri stolov, je njihova trdnost in kvaliteta izdelave. Stol mora imeti stabilno in močno ogrodje, ki je lahko izdelano iz kovine, lesa ali umetne mase. Vsak stol je potrebno v salonu dodobra preizkusiti, se nanj dobro usesti, samozavestno nagniti nazaj ter celo zagugati. 
  • Izbiro sanjskih stolov nenazadnje narekuje njihova estetska podoba. Leseni jedilni stoli veljajo za najbolj klasične in so primerni za tradicionalno obarvane domove. Stoli iz umetnih mas veljajo za zelo priljubljene zaradi preprostega vzdrževanja, trpežnosti, širokega spektra barvnih variacij in nenazadnje prijetnosti na dotik. Zelo modni so tudi kovinski stoli industrijskega izgleda; ali pa stoli s tankimi kovinskimi nogami in mehko oblazinjenimi sedali. Za bolj unikaten izgled jedilnice si lahko privoščimo svobodno kombiniranje različnih modelov stolov. 

Slavnostno pogrnjeno

Zdaj, ko so miza in stoli izbrani in je jedilnica popolna, nam ostane le še to, da ta svoj novi prostor otvorimo z izbrano večerjo. Povabimo prijatelje, slavnostno pogrnimo mizo in priredimo nepozabno druženje. Vse potrebno, od jedilnega pribora in kozarcev do pogrinjkov in namiznih dekoracij, dobimo v Lesnini, kjer bi se slavnostnega dogodka lotili takole:

  • Slavnostno obložena miza naj bo priložnosti primerno lepo dekorirana. Če si želimo posebno unikatnega izgleda mize lahko izberemo kombinacijo krožnikov iz različnih kolekcij, pazimo le na barvno ujemanje. Sredino mize okrasimo s smrečjem in svečami, dodamo pa lahko tudi svetleče skulpture in okraske. 
  • Namizni pogrinjki so odličen način za zaščito površine mize in dekorativno oblikovanje izgleda mize. Pogrinjki naj bodo dovolj veliki za umestitev krožnika, jedilnega pribora in kozarca ter izdelani iz materialov, ki omogočajo preprosto vzdrževanje. V prazničnem zimskem času so posebno dobrodošli namizni pogrinjki s poudarjeno teksturo nordijskega izgleda ali pa bleščeči svečani modeli. 
  • Slavnostno večerjo običajno spremlja dobra kapljica rujnega, bonton pa zahteva primerne kozarce za različne pijače. Kozarci za sok ali vodo so brez peclja, kozarci za žganje nekoliko nižji in širši, vinski kozarci se glede na belo in rdeče vino razlikujejo po višini in širini. Kozarci za penino so klasično visoki in izredno ozki, v zadnjem času pa se v modo ponovno vračajo nizki širši kozarci za penino, ki spominjajo na divje zabave dvajsetih let prejšnjega stoletja. Med kozarci so zaradi elegantnega izgleda in fotogeničnosti trenutno najbolj aktualni kristalni modeli.
  • Za posebno priložnost praznične pojedine se spodobi uporabiti tudi pražnji jedilni pribor. Trenutno so najbolj modni jedilni pribori v toplih kovinskih barvnih tonih medenine, bakra in rožnatega zlata, ki na pogled delujejo posebno dragoceno in prestižno. Gostje bodo navdušeni nad glamuroznim izgledom pogrinjka z medeninastim ali bakrenim priborom, brez dvoma pa bomo z njim očarali tudi v virtualnem svetu, saj so tovrstni pribori zelo priljubljeni na Instagramu. 

Sponzorirana vsebina