Arhitektura lahko človeku zleze globoko pod kožo. Dobesedno. Najbolj slavni arhitekturni dosežki sveta, kot so razni mostovi in nebotičniki, katedrale, zgodovinski spomeniki in piramide, lahko celo tako navdušijo, da si jih da človek trajno vtisniti nase v obliki tatuja. Katerega od spodaj predstavljenih bi izbrali zase?

Od hiper realističnih tatujev vsem dobro znanih stavb do specifičnih gradbenih elementov – arhitekturni tatuji so iz leta v leto bolj popularni in ni vam treba biti arhitekt, da si ga omislite tudi zase. Z njim vtisnete na kožo spomin na mesto, kjer ste radi živeli, ali prebudite nostalgijo za svojimi nepozabnimi počitnicami. Če ste bolj minimalistično naravnani, pa si izberete le kakšen konstrukcijski detajl, kot so stopnice, vrata, okno – in to na nepričakovanem delu telesa.

Geometrične oblike

arhitekturni tatuji

Vsaka dobra ideja se začne s preprosto skico. Oblikovalci zasnujejo prostore z enostavnimi pravokotniki in drugimi geometričnimi oblikami, ki so osnova arhitekture. Obstaja tudi mnogo optičnih iluzij, imenitnih za upodobitev na koži, sploh na rokah in ramenih.

Katedrale

arhitekturni tatuji

Filigransko načrtovane katedrale so priljubljeni tatuji, saj s seboj nosijo kulturno in zgodovinsko ozadje. Zlasti gotski slog se lepo ujame s kožnim črnilom, morebitna slabost tovrstnih tatujev pa je ta, da zahtevajo velike dele kože.

Mostovi

arhitekturni tatuji

Poleg religioznih objektov so ljudem v ponos tudi mostovi. Ti veliki infrastrukturni objekti imajo patriotski značaj, so simbol povezovalnosti in zato imeniten izbor za telesno poslikavo. Od svetovnih znanih mostov velja omeniti The Golden Gate Bridge, Brooklyn Bridge in Sydney Harbour Bridge, od slovenskih pa Tromostovje, škofjeloški Kamniti most (najstarejši most na Slovenskem) ali Solkanski most, ki je s svetlobno odprtino 85 m največji kamniti most na svetu.

Piramide

arhitekturni tatuji

Starodavne piramide so celo arhitektom še vedno skrivnost. Za časa njihove gradnje ni bilo betona, kovin, mehanizacije, zato se upravičeno sprašujejo, kako so sploh nastale. Piramide v obliki kožne poslikave so lahko velike ali majhne ter umeščene kamor koli si želite. Morda za ušesom? Ali nad gležnjem?
 
Druge znamenitosti

arhitekturni tatuji

Če ne bi bilo zastav, bi bile glavni simboli držav zagotovo kulturne, zgodovinske znamenitosti. Njihovo ozadje jih naredi za mnogo več kot le za turistično atrakcijo. So simbol patriotizma in družbenih ideologij. Če si vtetovirate v kožo zgodovinsko znamenitost, z njo sporočate tudi to, da spoštujete njeno arhitekturno vrednost.

Fotografije: Pinterest