V Piranu smo obiskali bujen vrt, terasasto razložen po strmem bregu nad mestnim jedrom.

Hiša, ob kateri stoji vrt, je bila že v 80. letih, ko sta jo kupila starša današnje lastnice, precej stara. Pred njimi je tu živel starejši italijanski par, še pred tem pa je bil v njej gostinjski lokal: na eni od teras je še videti ostanek balinišča, majhen oder pa je občasno gostil glasbenike. Danes je hiša namenjena predvsem oddihu: v njej svoje zatočišče najdejo številni turisti, ki na Obalo pridejo po sonce, morje in – seveda – lokalno favno.

Prejšnji lastniki so že uredili terase in na njih zasadili številne lokalne rastlinske vrste: občudujemo mogočno kakijevo drevo, ter več grmov rožmarina, žajblja in lovorja. Seveda tudi vseprisotni bršljan spada med prvotne prebivalce vrta …

Danes za vrt pridno skrbi lastnica Marina, ki je zelenemu ozadju dodala številno cvetje. Da je njen vrt videti čim bolj privlačen, spomladi posadi veliko sezonskih barvitih posodovk. Nekatere napolnijo keramične lonce, drugim poišče mesto v kamnitih posodah. Obvezne so pelargonije različnih barv, petunije, žametnice in druge znanke.

Gospa Marina vrt najbolj skrbno neguje med sezono, ko ga prepusti svojim gostom. Ko odidejo zadnji, pa začne na njem uživati sama.

Fotografije: Ambienti