Francoski Chamonix je pozimi priljubljena smučarska destinacija, poleti pa tudi za številne Slovence pohodniški, kolesarski in avanturistični raj. Mont Blanc in veriga sosednjih vrhov sta lahko tudi samo razgledna kulisa, ko bivate v dolini. In prav pod to mogočno Belo goro je investitor kupil parcelo za tri idilične koče. Predstavljamo vam eno od njih.

Projektiranje koč, ki so jim nadeli ime Les Belles Échappées (fr. pobegi na lepše), je lastnik prepustil biroju Chevallier Architectes, želja pa je bila, da so bivalni prostori vsake od njih čim bolj odprti, da se na strehah izvedejo frčade in da se v čim bolj zlivajo z naravo.

Arhitektom je uspelo ustreči vsem zahtevam. Koče so orientirali tako, da so z razglednim delom obrnjene proč od ceste in usmerjene proti slikovitemu Mont Blancu, vseeno pa omogočajo dober dostop in povezanost s preostalo sosesko. Zgrajene so iz betonskega okvirja, oblečenega v kamen, les in kovino, so zelo dobro izolirane, protipotresno varne in se ogrevajo z geotermalno energijo. Izbor gradbenih komponent se tudi lepo poda v alpsko okolje, kjer nasploh prevladujejo trpežni naravni materiali, ki zlahka kljubujejo najbolj ostrim zimam.  

Kaj pa notranjost? Barvna shema interierja je sodobna, vključuje elemente črne, sive, naravne barve lesa in bele, ki se spletajo v prijeten ambient. Ta je razdeljen na tri dele; v pritličju je wellness s savno in hamamom, v prvi etaži so razporejeni dnevno-bivalni prostori, pod ostrešjem pa je umeščena še galerija.

Kdor ni fasciniran že ob imenitnem interierju, zagotovo osupne nad idilično naravo, ki se kaže skozi okna. In takrat ime koč pride šele prav do izraza – les Belles Échappées … ali pobeg na lepše.

Arhitektura: Chevallier Architectes

Fotografije: Solène Renault