Družina iz Medvod je z minimalnimi posegi dosegla čisto drugačen videz svojega doma. S pleskanjem hodnika in kopalnice, v kar jih je prisilil pojav plesni, so osvežili prostor in naredili bivanje še bolj prijetno. Pri barvni osvežitvi so si pomagali z dvema zidnima premazoma, in sicer SPEKTRA Perfect white in SPEKTRA Kitchen&Bathroom.

Faza 1: hodnik

Po daljšem obdobju prevladujočih bež in krem odtenkov se v interjerje vrača trend belih stenskih površin. To še posebej velja za hodnike in druge majhne prostore (kleti), saj jih z belo barvo lahko optično povečamo in posvetlimo. Vendar je belih barv na tržišču je zelo veliko, zato se je težko odločiti za točno določenega.

Predvsem je pri odločitvi treba upoštevati obremenjenost stenskih površin na umazanijo in dotike, prav tako je pomembno, v kakšnem stanju so površine, ki jih je treba prebeliti. V konkretnem primeru so se za osveževanje hodnika lastniki skupaj s stilistko prostorov in strokovnjaki za barve iz Heliosa odločili za premaz SPEKTRA Perfect White. Gre za izrazito bela barvo, ki zelo dobro pokriva, zato je primerna za barvanje zelo zamazanih stenskih površin. Premazni film pa je tudi visoko paroprepusten, kar pomeni, da se vlaga v prostoru ne zadržuje in omogoča kakovostne bivalne pogoje v njem.

Faza 2: kopalnica

Kopalnica je bila težji primer, saj je zidove v kotu nad kadjo in ob oknih že načela plesen, ki je živ in zdravju precej škodljiv organizem. Plesen so zato najprej odstranili tako, da so prizadeto mesto in njegovo okolico popršili z razdalje približno 20 cm s SPEKTRA biocidnim sredstvom Sanitol. Ko so se premazane površine presušile (počakati je bilo treba 12 ur), so plesen mehansko odstranili z brušenjem, predvsem pa je bilo pri tem delu pomembno, da se plesni niso dotikali, dokler ni bila uničena (v nasprotnem bi jo lahko raznesli na zdrave zidne površine).

Zatem pa je bilo zopet treba izbrati primerno barvo, kot je SPEKTRA Kitchen&Bathroom. Ta je namenjena za barvanje vseh prostorov, kjer se na stenskih površinah  pojavlja plesen. Ta največkrat zraste prav v kuhinjah in kopalnicah, saj je zaradi dejavnosti, ki tam potekajo, običajno višja koncentracija vodne pare, ki je eden glavnih pogojev za rast plesni. Bistvena lastnost barve SPEKTRA Kitchen&Bathroom je, da vsebuje sredstvo, ki rast plesni v veliki meri zavira. Obenem pa je visoko pokrivna, paroprepusta, pa še lepo diši. 

Pleskanja se lahko lotite sami

Družini iz Medvod so stene prebarvali mojstri slikopleskarji, lahko pa bi jih lastniki tudi sami. Seveda bi pri tem morali upoštevati nekaj priporočil. Preden torej vzamete valjček v roke, postorite in pomislite na naslednje:

  1. Zaščita. Poskrbite za zaščito talnih oblog, pohištva in ostale opreme, ki se nahaja v prostoru. Zaščitite podboje, stikala, talne letve. In seveda vse stvari, ki bi jih lahko pri delu poškodovali z barvo.
  • Preverite trdnost podlage. To pomeni, da je potrebno odstraniti vse slabo vezane sloje stare barve, očistiti večje umazanije, s sten odstraniti prah in umazanijo. Če so površine poškodovane, kot so različni udarci, odrgnine in manjkajoči vogali, jih zapolnite s kitom.
  • Dela se lotite, ko boste imeli ustrezne pogoje. Pod te pogoje se šteje temperatura v prostoru nad 8 stopinj C in primerna vlažnost. V zaprtih prostorih lahko pleskate preko celega leta, poskrbeti morate le za dobro prezračevanje.
  • Izberite ustrezno orodje. Vsak valjček ali čopič nista primerna za vsako barvo. Na splošno se za grobe in srednje grobe površine uporabljajo  valjčki z daljšimi vlakni, za gladke površine pa  valjčki s kratkimi  vlakni. Čopiči za barve na vodni osnovi, kar je večinoma zidnih barv, pa so mešanica naravnih in umetnih vlaken ali pa samo umetnih vlaken.
  • Preberite navodila za uporabo in nanašanje zidnega premaza. Navodila  so natančno navedena na posodi, v kateri je barva.
  • Barvo vedno nanašajte v dveh nanosih, enakomerno (v kotih in na površinah, ki so težko dostopne, s čopičem, na ostale z valjčkom). Zelo pomembno je, da vsak nanos dobro razvaljate, da valjčka ne vrtite prehitro in da med prvim in drugim nanosom počakate vsaj 4 do 6 ur.
  • Da valjčka med posamezno fazo pleskanja ne perete in s tem ne obremenjujete okolja, ga lahko zavijete v PVC folijo. Valjček bo po 6 urah še vedno tak, kakršnega ste zavili. Isto lahko naredite s čopičem.
  • Za pleskanje bolj zahtevnih prostorov in z bolj zahtevnimi barvami pa raje pokličete strokovnjaka, slikopleskarja. Ta bo delo opravil tako, da boste na koncu res zadovoljni.