Zunanji spa kotiček: za sprostitev v vročih in mrzlih dneh

Namakanje v brbotajoči vodi je eden največjih užitkov, sploh po napornem dnevu. A postaviti masažni bazen na teraso ali vrt zna biti velik izziv – ne samo z vidika estetike, ampak tudi izvedbe. Navsezadnje nosi srednje velik brbotalnik preko dva tisoč litrov vode in zaradi tega tudi kar nekaj teže. Z upoštevanjem nekaterih nasvetov pa bo pot do domačega zunanjega spa kotička naravnost enostavna.

0
Na terasi

Če bo vaša družina masažni bazen uporabljala pogosto, ga je najbolje imeti čim bližje hiše, denimo na terasi. Pri tem morate biti prepričani, da je nosilnost terase dovolj velika, da bo lahko podpirala poln džakuzi, ki lahko tehta tudi preko 200 kg. Bazen lahko v teraso tudi vgradite, to pomeni, da bo njegovo ogrodje pod površjem terase in da boste za vstop v vodo morali prestopiti le njegov zgornji rob. V tej izvedbi ga je tudi veliko lažje vkomponirati v sam izgled terase, saj ni tako izstopajoč.

Zasenčite ga

Da ustvarite senco nad masažnim bazenom in preprečite listju, da bi zašlo v vodo, je dobro razmisliti o zaščiti. Odprt paviljon vam zagotavlja streho, vendar še vedno omogoča, da uživate v razgledu na okolico med kopanjem. Paviljon je tudi dekorativni element in ga uporabite zlasti v primeru, ko hočete, da je bazen v središču pozornosti. Če želite, da se ta subtilno zlije z okolico, pa je boljša možnost pergola, ki jo lahko tudi ozelenite in s tem dosežete bolj naravni učinek.

Skrijte ga

Še več zasebnosti pa boste dosegli, če za džakuzi zgradite nadstrešek, ki ga po želji lahko povsem zasteklenite ali »zaprete« z mrežnimi paneli na eni ali več straneh. Ob takšnih panelih zasadite zimzelene rastline plezalke, ki se hitro razraščajo in ponudijo potrebno intimnost.

Pot

Kadar ne gre drugače, kot da masažni bazen stoji nekoliko dlje od hiše, terase oziroma verande, je smiselno do njega tlakovati pot. S tem se boste izognili hoji po pesku, blatu, mokri travi … Pot iz poceni tlakovcev je lahko prav romantična, in zavita, sploh če jo obdaja pravljični vrt. Ravna, betonska ali kamnita pot pa deluje bolj formalno, strogo, moderno. Lahko pa uporabite gladke drobne kamenčke za rustikalni učinek.

Fotografije: Pinterest