Med zimzelenim gozdom in gladino jezera v bližini Montreala že več desetletij stoji počitniška hiša. Do nje se z dostopne poti vijejo strme stopnice, težak snega pa jo pozimi popolnoma odreže od sveta. Vzdrževanje hiše je bilo zato precej oteženo, a lastniki so se po pol stoletja vendarle lotili njene celostne prenove, ki so jo zaupali biroju Matière Première Architecture.

Arhitekti so ob načrtovanju spoštovali osnovno A-frame konstrukcijo hiše, hkrati pa zavzeli kar najbolj ekološki pristop do prenove, saj hiša posega kar v dva ekosistema – gozdnega in vodnega.

Notranjost objekta pred prenovo.

Strm dostop je pomenil otežene pogoje za vzpostavitev gradbišča, saj od dostopne ceste do koče vodi kar 150 stopnic. Zato so se arhitekti odločili obdržati in obnoviti čim več obstoječih materialov, skrbno izbrane nove materiale pa so od ceste do gradbišča spustili z gradbenim žerjavom prek krošenj mogočnega gozda.

Lastniki so želeli v hiši urediti več odprtih in sproščenih prostorov, navezanih na jezero. Pod poševno streho se v notranjosti tako nizajo igrivi ambienti na relativno majhni kvadraturi. Jedilnica in dnevna soba sta urejeni v glavnem delu, medtem ko je kuhinja zavzela svoj prostor v prizidku. Spalnica je urejena v špici objekta, zaključi pa se z visečo mrežo za branje in poležavanje. Prav iz vseh prostorov se ponuja enkraten razgled na jezero.

Hiša je opremljena v lahkotnem slogu, skladnem z njenim poletnim počitniškim značajem. Prednjačijo bela barva, zeleni odtenki in tekstilni dodatki. Lokalni smrekov les je bil uporabljen za talne in stenske obloge, pa tudi za določene kose pohištva. Pri izbiri materialov za fasado so arhitekti dali poudarek na njihovo dolgo življenjsko dobo: ravni deli fasade so obloženi s cedrovino, streha je pločevinasta, okna pa aluminijasta. Koča bo tako lažje vzdržala mokre zime, ne da bi bila potrebna vsakoletnih osvežitev.

Naročniki so bili zelo skrbni tudi pri prenovi nabrežja – zasadili so ga z avtohtonimi rastlinami, ki bodo poskrbele za organsko revitalizacijo brega in hišo še bolj spojile s svojim enkratnim naravnim okoljem.

Arhitektura: Matière Première Architecture

Fotografije: Ian Balmorel