Če menite, da imate premalo prostora in da absolutno nikamor ne morete stlačiti še kotička za sprostitev, se motite. Uporabite lahko okno, ga razširite s klopjo ali vgradno polico, opremite z blazinami in že je vaš zen kotiček pripravljen na uživanje. V njem lahko berete, meditirate, razmišljate ali samo gledate ven.

Okensko klop si lahko omislite v vsaki sobi. Otroci jo bodo vzljubili, ker bo ponujala prijeten kotiček za poslušanje glasbe ali igranje video igric, v spalnici lahko nadomesti naslanjač, enako v dnevni sobi ali pisarni. Sicer pa vam bo takšna klop/polica ponujala še druge koristi, na primer dodatno shranjevalno površino spodaj.

Minimalistični pristop

Lesen okvir in dve blazini. Tudi na minimalistični način si lahko zagotovite čudovito površino za posedanje. Vendar je takšna izvedba okenske klopi mogoča le v primeru, če je okno vgrajeno v stensko nišo, ki omogoča še dovolj širok prostor za sedenje.

Zavito

V sobah z okroglimi stenami je okenska klop lahko spremenjena v večji kavč in tako v celoti nadomesti sedežno garnituro. Izvedba je lahko ravno tako zavita klop, ki sledi liniji stene, ali z ravnim zaključkom in v obliki polkroga potisnjena v okensko nišo.

S shrambo

V majhnih stanovanjih je pomankanje shranjevalnih površin vedno problem. Zato polico ali klop pod oknom izkoristite za vgradnjo predalov. Ali pa si omislite takšno klop, pri kateri lahko sedlano površino dvignete in pod njo dobite skrinji podoben prostor za shranjevanje.

Zunaj

Kdo pravi, da so okenske klopi lahko samo v interjerju? Če je možno, si jo lahko omislite tudi na zunanji strani stavbe. Denimo na oknu, ki gleda na pokrit balkon, verando ali teraso.

V spalnici

Tisti, ki pred spanjem radi listate revije ali vzamete v roke knjigo, je okenska klop v spalnici idealna rešitev namesto naslanjača. Opremite jo z blazinami in postala bo imeniten bralni kotiček.

Dodatni sedež

Nimate prostora za dodatne stole ali naslanjače v dnevni sobi? Sedeže si lahko priskrbite tudi tako, da pod okno namestite klop ali razširite polico. Takšen sedež zavzame malo prostora, vendar se bo pred njim dobesedno naredila vrsta, saj ga bo vsak želel preizkusiti.

Funkcionalna rešitev

Tudi v jedilnici je okenska klop dobrodošla. Pred njo postavite mizo in jo tako izkoristite kot del jedilniške garniture. Pa še imeniten pogled na zunanjost boste imeli, medtem ko boste obedovali.

V kombinaciji s policami

Še ena možnost pa je postavitev okenske klopi med police ali knjižne regale. Stranski del takšnih regalov nudi možnost za naslon hrbta in dober dostop do knjig. Namesto knjižnega regala lahko postavite ob okno kakšno drugo omaro, pomembno je le, da takšna omara stoji na obeh koncih okna, saj s tem zagotovite v prostoru potrebno ravnovesje.

Fotografije: Pinterest