Dnevi so vse daljši, sonce je vsak dan bolj močno in ptički veselo čivkajo. Narava se prebuja in z njo želja po osveženem, lepšem ter usklajenem življenju, odnosih in domu. Ker smo vsi med sabo in z naravo tako ali drugače povezani, se mi s prebujajočo naravo zbudi tudi želja po čiščenju doma in okolice.

Kot ženska, mama in arhitektka dosti časa namenim čiščenju, pospravljanju in organiziranju ter prijetnemu počutju v našem domu in domovih mojih strank. Zato z veseljem prebiram knjige avtorjev, ki se še posebej poglobljeno ukvarjajo s pomenom dobrega počutja v naših bivališčih.

Pred leti sem eksperimentirala z nasveti priznane Marie Kondo in njene tehnike KonMari (The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing). V enem zamahu sem šla čez oblačila, knjige, papirje in predmete z sentimentalno vsebino. Znebila sem se tistih, ki me niso osrečevale in poskušala vsakemu predmetu, ki je ostal, nameniti njegovo stalno mesto. Tehnika v večini primerov deluje, le dosleden je potrebno biti.

Mari Kondo pravi, da naj se ne osredotočamo na to, česa se želimo znebiti, pač pa na to, kaj želimo obdržati. (Vir: livethemma.ikea.se)

Sem pa vedno čutila, da dom ni samo fizičen prostor, v katerem shranjujemo nam ljube predmete. Je tudi energija. Ko sem prebirala knjige in bloge na temo energijskega čiščenja doma, sem ugotovila, da sem bila deležna obredov čiščenja, že odkar sem bila majhna. Pri starih starših smo redno ob prazniki s kadili prečistili hišo, ob prihodu župnika blagoslovili prostore in ob osebnih praznikih s pokrovkami povzročali precejšen hrup okoli hiše.

Pri energijskem čiščenju doma gre za čiščenje energij, ki se zadržujejo v prostorih. V sobah, v katerih se počutite prijetno, so vam v navdih in zaščito, energije prosto tečejo. Nekateri prostori pa povzročajo utrujenost ali celo občutke potrtosti in nemira. V takih prostorih energija zastaja. Z energijskim čiščenjem prostora se stare in postane energije nadomesti z živahnim tokom prerojene energije.

Blagoslovilni oltar – začasno ali stalno svetišče – je materializirana ponazoritev namer obreda. Obredu čiščenja daje ton in vzdržuje njegovo energijo. Po nekaterih hišah še danes stojijo bohkovi koti oziroma mini svetišča. (Vir: blog.freepeople.com)

Kot prvo je potrebno dom temeljito fizično očistiti. Že sam nered v domu ustavi pretok življenjske energije, obenem pa kaže na nesposobnost, da bi se poslovili od preteklosti in v polnosti zaživeli v sedanjosti. Z energijskim obredom se v dom prikliče energijo svetlobe, zdravja, harmonije in blagostanja. Ob vsakem čiščenju je potrebno podati namen – kaj bi želeli kratkoročno in dolgoročno z energijskim čiščenjem vnesti v prostore. Vizualizirajte dosežene rezultate in počutje v posameznem prostoru.

V tako očiščenih prostorih se vam dvigne razpoloženje. Lažje dihate, mislite, sanjate in zaupate vase. Prostori, v katerih bivate, imajo na vas velik vpliv. Ko to ozavestite in se naučite preobražati dom v posvečen prostor, pomagate in zdravite sebe, družino in vaše okolje.

Ko ima vsak predmet svoje mesto in se skozi sobo prosto pretaka energija, prostor sije. (Vir: vtwonen.nl)

Moje priporočilo glede energijskega čiščenja prostora je, da se poučite o različnih tehnikah in z preizkušanjem najdete vašo lastno. Moji prvi koraki so bili prav ljubki. Z otroki smo zaradi njihovega motenega spanca in nočnih mor očistili dom na način, da smo se s svečko in zvončkom sprehodili po sobah z namero, da je naš dom prostor miru, zaščite in lepih sanj. Delovalo je.

Poskusite sami in letošnjo pomlad očistite dom tudi energijsko.