Pred več kot osmimi leti je Matej Košir skupaj z ženo Marušo iskal primeren otroški stol za svojega sina Taja. Po mučnem raziskovanju, obisku trgovin in pogovorih s prijatelji sta, kot pravita sama, že skoraj obupala. Preprosto jima ni ustrezal niti en stol za otroka, saj sta želela takega, ki se lahko nastavlja po višini in ki zagotavlja tudi dobro oporo hrbtenici. Zato sta kar sama zavihala rokave, povabila k sodelovanju še podjetje Gigodesign in skupaj so naredili načrt za stol iz slovenskega lesa. Poimenovali so ga Froc.

Froc je v celoti lesen visok otroški stol, narejen s slovensko idejo, znanjem, navdihom in s slovenskim lesom. Koširjevi namreč prihajajo iz Ribnice, kjer gozdov in lesa ne manjka. Potrebna je le dobra ideja in les se lahko spremeni v veliko koristnih, inovativnih in oblikovno dovršenih izdelkov.

»Projekt otroškega stola Froc se je začel tako, da smo naprej pregledali vse lesene otroške stole, ki na trgu že obstajajo. Nekaj smo jih tudi kupili in primerjali med seboj, predvsem njihove prednosti in slabosti. Nato smo ugotavljali, kako bi lahko naredili stol še boljši, bolj praktičen, prilagodljiv in uporaben tako za otroka kot za starše,« pove Matej Košir in doda, da ima prav zaradi dobre predpriprave Froc veliko odlik. Predvsem je izredno stabilen, popolnoma prilagodljiv glede na rast otroka ter skrbi za njegovo pravilno držo in zdravo hrbtenico.

Iz masivnega bukovega lesa

Zakoncema Košir se je zdelo zelo pomembno, da oblikujeta stol iz lesa, saj leseno pohištvo v prostor oddaja pozitivne vibracije in v sebi nosi dobro energijo, ki blagodejno vpliva na počutje. Froc je na primer narejen iz jesenovega ali bukovega lesa, za katerega je značilno, da povečuje koncentracijo in odpornost na stres, zato je še posebej primeren za pisarne in otroške sobe.  

Vsi otroci od šestega meseca do tretjega leta starosti uporabljajo varnostni trakec, ki preprečuje, da bi otrok zlezel s stola. Hkrati so na voljo tudi pettočkovne naramnice, ki poskrbijo, da bo otrok v stolčku zares varen.

Otrok ga lahko uporablja od zgodnjega otroštva do najstniških dni, predvsem pa ima stol vse lastnosti, ki so pomembne za kakovostno sedenje. Ponuja pravilno sedenje s priporočenim kotom v kolkih, kolenih in stopalih, in sicer 90 stopinj. Med sedenjem ima otrok podporo tako v hrbtnem delu kot pri nogah, kar mu daje občutek pravilnega sedenja in tudi varnosti.

»Froc je oblikovan tako, da otroku zagotavlja popolno varnost. Stoji namreč na masivni nogi s štiritočkovnim križem, ki ima težišče v središču stola. To zagotavlja izredno stabilnost tudi ob močnem naslanjanju, plezanju in drugih vragolijah,« pojasnita Koširjeva, ki sta stol dala tudi testirati. Ob lansiranju izdelka je Froc uspešno prestal strogo testiranje na ljubljanski univerzi, pozneje pa še na mednarodnem akreditiranem laboratoriju TÜV na Madžarskem (certifikat TÜV ).

Stol Froc je na voljo v sedmih barvah: beli, olivno zeleni, koralni, črni, modri, rumeni in natur.

Večkrat nagrajen in prostorsko varčen

Navduši tudi dejstvo, da je Froc, ki je na voljo v več barvah in z dodatkom blazin, preprost za čiščenje in vzdrževanje, da zavzame malo prostora, saj se ga zlahka pospravi pod mizo, in je po vrhu še unikatnega dizajna. Že kmalu po prihodu na trg je prejel prvo nagrado za najinovativnejši leseni izdelek na pohištvenem sejmu v Sloveniji. Prav tako je prejel prestižno nagrado European Product Design Award, namenjeno nadarjenim mednarodnim oblikovalcem, ki si s praktičnimi in premišljenimi kreacijami prizadevajo izboljšati vsakdanje življenje ljudi.

Več >>> www.froc.si

Fotografije: Froc