Otroška soba je za naše zaklade njihov cel svet: tu se igrajo, sanjarijo in počivajo, tu se učijo, ustvarjajo in se pripravljajo na življenje. Zato moramo starši še posebno pozornost posvetiti oblikovanju zdravega in spodbudnega okolja, ki bo pripomoglo k otrokovemu celostnemu razvoju.

Primerna naravna osvetljenost

Zdi se nam samo po sebi umevno, a ni tako: sobice v majhnih kabinetih ali na podstrešjih so velikokrat premalo osvetljene, da bi bile primerne za vse otrokove dejavnosti, umetna svetloba pa ne more nadomestiti pozitivnih lastnosti sončne svetlobe.

Prenizka naravna osvetljenost: Raziskava Healthy Home Barometer, ki jo od leta 2015 izvaja Velux, opazuje, da se vnetja dihal, stres, utrujenost in celo debelost večkrat pojavijo pri ljudeh, ki živijo v prostorih s slabšo naravno osvetljenostjo. Premalo ur dnevne svetlobe pa lahko celo moti otroški spanec, kar je za otrokov razvoj in počutje še kako pomembno.

Zadostna dnevna svetloba pa nam po drugi strani izboljša splošno počutje in pomaga pri produktivnosti. Sorodna raziskava je še ugotovila, da otroci dosegajo do 15% boljše rezultate na testih, če je površina oken za 50% večja.

Zato le poskrbite, da bodo otroci dobili kar najbolje osvetljeno sobico; če nič drugega, jim že v času načrtovanja hiše privoščite dodatno okno, za vsak slučaj. Tudi v mansardi ni težko zagotoviti dodatne osvetlitve: z uporabo menjalnika ne boste omejeni na širino med špirovci.

Kvaliteten spanec

Neprespani otroci se težko spopadajo z vsakodnevnimi izzivi – težko se zberejo, težje prenašajo stres in frustracije, slab spanec pa prispeva tudi k padcu imunskega sistema, zaradi česar so bolj dovzetni za okužbe. Zato je pomembno, da otrokom zagotovimo dobre pogoje za zdrav in trden spanec.

Zdrav spanec pa se ne začne in konča pri primerni vzmetnici. Velikokrat namreč pozabljamo, da so za zdrav spanec odločilnega pomena pogoji v sobi: zadostna raven zatemnitve, zadostna količina svežega zraka ter primerna temperatura.

Kako lahko pomagamo: pred spanjem otrokom dodobra prezračimo sobo. S tem bomo zagotovili primerno temperaturo in obilico svežega zraka. Okna nato popolnoma zatemnimo z roleto, žaluzijo ali notranjim senčilom. Mansardno okno lahko npr. zatemnite z Veluxovim senčilom siesta, ki bo prostor zatemnilo tudi v najmočnejšem soncu – popolno za čas malčkovega popoldanskega počitka.

Prezračite po pravilu 3×3

Ste vedeli, da odrasel človek v enem dnevu naredi kar 22 tisoč vdihov in izdihov? Otroci jih ob svoji aktivnosti naredijo še precej več. Raziskave so pokazale, da pomanjkanje svežega zraka zmanjšuje zmožnosti za učenje in povečuje možnost nastanka plesni.

Otroško sobico prezračimo zjutraj, da iz nje izpustimo čez noč izdihan zrak, ter pred učenjem in pred spanjem. Tri minute prepiha po trikrat dnevno, tudi v dežju in snegu, saj toplotne izgube med kratkotrajnim zračenjem niso omembe vredne.

Ker pa je reči lažje kot storiti (raziskava Barometer zdravega doma navaja, da se Evropejci zavedamo pomena prezračevanja, a pozimi nas večina svojega doma ne prezrači niti enkrat dnevno), so pri Veluxu razvili sistem avtomatskega prezračevanja z odpiranjem strešnih oken, ki sobo prezrači po vnaprej določenem urniku. Brez skrbi, sistem je opremljen s senzorjem za dež, kar pomeni, da bo ob morebitni plohi okno zaprl. Če pa vas skrbijo toplotne izgube, pa v podjetju Velux priporočajo vgradnjo kompaktnega rekuperatorja za strešna okna. Več o njem si lahko preberete na povezavi.

Zagotovite primerno temperaturo

Tako kot vi tudi otroci težko delujejo v temperaturnih ekstremih. Idealna temperatura za učenje in spanje je kar nekaj stopinj nižja od priporočenih 24°C, zato poleti poskrbite za ustrezno senčenje oken, da preprečite pregrevanje prostorov.

Senčenje pa ni pomembno le pri temperaturnih ekstremih, ampak je nujno tudi za zmanjšanje direktne osvetlitve. Bleščanje na računalniških zaslonih ali tablicah oziroma na straneh učbenika lahko omilimo s kvalitetnim notranjim ali zunanjim senčilom. Pri strešnih oknih investirajte v senčilo, ki bo sobo hkrati zatemnilo in preprečilo pregrevanje, kot je npr. mrežasto senčilo, ki odbije približno tri četrtine sončne svetlobe.

Zdrav dom opremite z zdravo opremo

Pri opremi otroške sobice bodite še posebaj pozorni na kvaliteto kupljenega pohištva. Izogibajte se lepilom in umetnim masam, iz katerih že pri sobnih temperaturah hlapijo kemikalije. Izberite anti-alergeno in anti-mikrobno pohištvo in dekoracijo, pa seveda obilico naravnih materialov: les, bombaž, volno, juto in lan.

Ustvarite funkcionalno celoto

Otroške sobice so prostor, kjer se odvijajo prav vse otroške aktivnosti hkrati, kar vodi v pravi kaos: razmetane igrače, nepospravljena postelja in kupi knjig ne ustvarjajo spodbudnega okolja, zato pri opremljanju otroške sobice poleg udobne postelje in primerne delovne površine poskrbite predvsem za obilico shranjevalnih površin – zaboje, škatle, predalnike. Otrok se bo bolje naspal, če ga ne bo motil pogled na kupe snovi, ki jo mora predelati pred kontrolno nalogo in lažje se bo učil, če ga ne bodo iz stola venomer vabile po tleh razmetane igrače.

Vir: Healthy Home Barometer 2015, 2016, 2107

Fotografije: Velux