Ko se srečata trajnost in udobje: zelena hiša z galerijsko dušo

V primestni soseski Jubille Hills v indijski državi Telangana stoji kockasta hiša, ki so jo načrtovali arhitekti iz studia NA Architects. Njena notranjost je galerijsko zasnovan odprt prostor, radodarno oblit s svetlobo, ki vanj priteka zlasti od zgoraj, zunanjost pa nadvse minimalistična. Objem trave s kamnito potko in tlakovci v obliki milnih mehurčkov.

»Glavni cilj je bil povezati trajnostni vidik z udobjem. Želeli smo spremenili koncept trajnosti kot preproste in rustikalne ter pokazati, da so tudi »zeleno« zasnovani domovi lahko luksuzni, moderni,« pravijo arhitekti, ki so v interierju spretno prepletli organsko barvno paleto z naravnim kamnom in marmorjem, temu dodali vodne elemente in valovit strop ter zelo pazljivo umestili panoramska okna, da pogled iz vsakega prostora zaplava na zeleno okolico te predmestne soseske.

V hišo vstopimo skozi markantna, kar 6 metrov visoka vrata in se zagledamo v kamnite stopnice, ki nas takoj prizemljijo in povabijo v notranjost dnevnega prostora z zofo in valovito klubsko mizico znamke Boca do Lobo. Kamin je integriran v TV steno, udobni stoli pa kar vabijo k posedanju in počitku. Če je vreme prijetno, je zunaj tudi bazen, seveda dostopen iz dnevnega prostora.  

Eden od prevladujočim materialov v notranjosti je tudi beton, preko katerega se interjer spretno razliva v zunanjščino, medtem ko uporaba marmorja v dnevnem prostoru ustvarja iluzijo globine in daje občutek prostornosti.

V pritličju se nahajata še dve sobi za goste, sicer pa je odprt tloris zelo fluidno povezan z zgornjo in s spodnjo etažo.

V zgornji etaži so razporejene otroške sobe in suita staršev, ki je posebej imenitna zaradi postelje z mogočnim okvirjem in dostopom na teraso z jacuzzijem. Soba za sina je dvovišinska s študijskim kotičkom spodaj ter spalnim delom in manjšo kopalnico zgoraj, dekliška soba pa je moderno-klasična, posuta z ročno izdelanimi porcelanastimi rožami, znamke Villeri.

V jedilnici kraljuje velika steklena miza.

Na koncu pokukajmo še v klet, ki je v nasprotju z večino kletmi, kot jih poznamo, vredna ogleda. Vanjo je družina umestila domači kino in bar, kjer se radi zberejo, ko pridejo obiski, glavni magnet za oči pa je zagotovo restavriran lambretta skuter iz leta 1920, ki je pravi umetniški eksponat.

Arhitekti studia NA Architects so s tem projektov vsekakor uspeli dokazati, da beseda trajnost ne pomeni le »zelene«, brezogljične in naravi prijazne gradnje, temveč tudi vrhunsko udobje po meri lastnikov.

Fotografije: Boca do Lobo

Prejšnji članekFormaWood: družinska ljubezen do lesa se odraža v čudovitih lesenih izdelkih
Naslednji članekHiša z vlaknocementno obleko: izžareva lepoto in preprosto eleganco
Novinarka in prevajalka, v prostem času pa športnica in knjižni molj. Stalno je na lovu za novostmi s področja bivanja, pri čemer jo najbolj navdušujejo kombinacije naravnih materialov in modernih tehnologij. Če bi morala izbrati en sam kos pohištva, ki bi ga lahko vzela s seboj na neobljudeni otok, bi bil to knjižni regal.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje