V delu pritličja delno kamnite hiše si je mlad študentski par želel urediti stanovanje.

Za pomoč pri oblikovanju notranje opreme sta se obrnila na arhitektko Sanjo Premrn, ki je na skromni kvadraturi uredila udobno in elegantno stanovanje, ki presega povprečno študentsko izkušnjo minimalističnega bivanja.

V bivšo garažo, ki ni imela kakšnih posebnih kvalitet – merila je skromnih 28 m2, imela nizek strop in le dve okni – je arhitektka umestila skrbno oblikovan dnevni prostor. Kuhinja je umeščena ob vhodna vrata, a se od njih vseeno nekoliko zameji z visokimi vgradnimi omarami. Kuhinjski niz se nato zavije v U-obliko in se odpre proti majhni okrogli jedilni mizi. Sedežna garnitura – kar iz Ikee – s svojo udobnostjo izstopi iz drugače minimalistično zasnovanega interierja, prostor pa obogatijo še ostali tekstilni dodatki: zavese, blazine in preproga. Namesto kavne mizice je arhitektka predvidela premični barski voziček v medenini. Ta navidez nepomemben detajl v celotni kompoziciji izstopi, hkrati pa se izkaže tudi kot funkcionalna odločitev: mizico pa je moč preprosto umakniti, ko potrebujemo več prostora. Zelo pomembno je bilo tudi načrtovanje osvetlitve – namesto enega večjega svetila štiri manjša enakomerneje osvetlijo prostor in ga s tem optično povečajo.

Spalnica se nahaja v kamnitem delu hiše. “Čeprav sta imela naročnika najprej pomisleke, kako se bo kamen obnesel v spalnici, sta bila po videni vizualizaciji prepričana v izbiro,” pove arhitektka. To drzno potezo je dopolnila z belo vgradno omaro, samostoječim ogledalom in mehko posteljo.

Arhitektka o majhnem projektu pove: “Pohištvo je zelo skromno, a prav glede tega stanovanja sem dobila največ vprašanj v smislu: ‘Kakšni študentje pa si lahko privoščijo takšno stanovanje? Oziroma kako si lahko privoščijo arhitekta?’. Takšnim sem hitro razložila, da se lahko s pomočjo arhitekta na koncu celo privarčuje: izognili so se raznim spremembam med prenovo, saj so točno vedeli, kaj želijo, pa tudi pohištvo po meri ni nujno dražje kot kupljeno, oziroma je lahko celo obratno.”

Zrel projekt tako študentoma ponuja odlično odskočno desko v odraslo življenje.

Interier: Sanja Premrn

Vizualizacije: Sanja Premrn