Pospravljanje in red sta dve besedi, ki ju najmlajši običajno neredi slišijo. Številnim staršem se tako zdi, da je ob otrocih skorajda nemogoče ohraniti urejeno domovanje in pri tem jim težko oporekamo. A kljub temu, da je ob otrocih precej težje vzpostaviti red in ohraniti dom čist, z nekaj triki naloga postane precej lažje dosegljiva.

Če obupavate nad zmešnjavo igrač v dnevni sobi, sledmi voščenk na dragi sedežni garnituri in vrtiljakom oblačil v kopalnici, niste sami. Večina staršev ima podobne težave. Otroci so tu, da odkrivajo svet in prav je, da se pri tem ne obremenjujejo z madeži na tkaninah in pretiranim pospravljanjem igrač. Starši po drugi strani pa strmijo k redu in urejenosti, ali pa vsaj k naslonjačem brez madežev čokolade ter preprogam brez sledi voščenk. S premišljeno izbiro tkanin in vzorcev, pa tudi z nekaj pomoči najmlajših članov gospodinjstva, je tudi to mogoče.

Prvo pravilo, ki ga je potrebno upoštevati, je izbira materialov. Številni izdelki se lahko pohvalijo s tkaninami, ki ne vpijajo tekočine in je kapljice soka mogoče preprosto obrisati s krpo. Najbolj odporni so materiali z akrilnimi vlakni, ki preprečujejo, da bi se tekočina vpila v tkanino. Oblikovalci tako svetujejo, da uporabite kar nekatere materiale, ki se sicer uporabljajo za opremo zunanjih prostorov. Ti so znani po obstojnosti in uporabnosti, kljubujejo pa tudi zahtevnim vremenskim pogojem, zato so nalašč za male nadebudneže. Vzdržljive materiale uporabite predvsem v kuhinji, kjer je polivanje in prevračanje hrane stalnica ter v igralnici, kjer se otroci najdlje časa zadržujejo. Namesto drage volnene preproge, ki vam je tako ljuba, bo morda za nekaj let bolj prav prišla preproga iz jute. Prav tako se je dobro zamisliti o izbiri barv, snežno bela se lahko kaj hitro spremeni v pisano mavrico, medtem ko so packe na vzorčastih blazinah manj opazne. Predvsem hvaležni so odtenki modre in zelene, kombinirajte jih z živahnimi odtenki v komplementarnih barvah, ki bodo odvrnili pozornost od pack.

Drugo pravilo za vzdrževanje reda, s kar se da malo truda, je veliko prostora za spravilo. Najsi bodo to vgradne omare, kjer preprosto zaprete vrata in se vsaj za nekaj časa odmaknete od nereda, ali pa škatle pod posteljo, škatle in omare bodo vaš zaveznik pri ohranjanju, vsaj na videz, urejenega doma. Igrače za malčke pospravite na police, ki so jim dosegljive ali v igrive vreče, na ta način jih boste lažje pripravili do tega, da vam nered pomagajo pospraviti. Na ta način se boste najlaže znebili tudi krame, ki pogosto naredi prostor vizualno neurejen. Najboljši način za to pa je brez dvoma temeljita čistka, s katero se boste poslovili od igrač, knjig, oblačil in ostalih stvari, ki jih že leta ne uporabljate več.

In še zadnje, tretje, pravilo? Ko nič od zgornjega ne deluje, zaščitite tiste kose, ki jih je skorajda nemogoče očistiti in popraviti. Dragocena vaza, masivna lesena oljena miza, dragocena talna obloga,… Nekaterih kosov se enostavno ne da zaščitit drugače, kot da jih začasno umaknete ali zaščitite. Jedilna miza bo najbolj obstojna, če jo zaščitite z lakom in ne oljem. Tlak pod jedilno mizo, kjer je veliko prestavljanja stolov, pa zaščitite z mehko preprogo. Izberite takšno, ki je enostavna za čiščenje.

Za konec pa še misel, ki bi jo starši večkrat morali vzeti za svojo: »Dobri starši imajo lepljiva tla, nered v kuhinji, kupe umazanega perila, umazano pečico … in srečne otroke!«

Fotografije: Pinterest