Z nožem režemo, strgamo, sekljamo in opravljamo mnoga druga dela v gospodinjstvu. In prav zato, ker je tako nepogrešljiv in vsestranski, ga je treba znati tudi vzdrževati in pravilno shranjevati. Da se rezilo prehitro ne skrha in da ne pride do neljubih poškodb.

Komplet različnih

Nožev poznamo mnogo vrst in čisto vsaka ima svoje posebnosti, lastnosti in zmogljivosti. Predvsem je pomembna dolžina rezila, saj nam pove, v kakšen namen naj se nož uporablja:

  • 9 cm rezilo za sekljanje manjših kosov sadja in zelenjave,
  • 15 do 20 cm nazobčeno rezilo za kruh,
  • 26 cm rezilo za splošna kuharska opravila.

Zlasti pa je pomembno, da imamo doma komplet takšnih nožev, ki so narejeni iz visoko kakovostnega jekla ali keramike, iz lesenega ali kovinskega ročaja, neobčutljivega na vodo, ter da so njihova rezila že tovarniško brušena na diamantnih brusih. Takšni materiali se le stežka obrabijo, zato bomo nož lahko uporabljali desetletja.

Brušenje …

Kako nože vzdržujemo sami? Strokovnjaki svetujejo, naj jih ne izpostavljamo vroči vodi, ne čistimo v pomivalnem stroju in z njimi ne režemo živalskih kosti in papirja. Seveda pa jih je treba občasno naostriti z brusnim kamnom in tudi primerno shranjevati.

… in shranjevanje

Poznamo štiri možnosti shranjevanja nožev, in sicer na magnetnem traku na steni, v podstavku na delovni površini, na izvlečni polici pod zgornjo kuhinjsko omarico ali v predalu.

Magnetni trak: Magnetni stenski trak je lahko lesen ali iz nerjavečega jekla. Gre za varen in priročen način shranjevanja nožev, pa še zelo pregleden povrhu, saj imamo vsa rezila stalno razstavljena. Ker je stik med nožem in shranjevalno površino minimalen, je tudi manj možnosti, da se rezilo skrha ali poškoduje. Pomembna je dovolj velika moč magneta, da rezila z njega ne drsijo, vendar vseeno ne preveč močna, saj se v tem primeru ukrivijo.

Podstavki: Podstavek za nože običajno postavimo na pult, da imamo rezila vedno pri roki. Lahko je lesen, iz umetnih mas, kovinski ali iz pleksi stekla in ima reže, različnih velikosti, v katere zatikamo nože. Namesto rež, ki hitro lahko poškodujejo rezilo, če pri vstavljanju in izvleku noža nismo previdni, obstajajo tudi podstavki, ki so polnjeni s posebno porozno gumeno maso, v katero nože prosto porinemo.

Izvlečna polica: Zelo praktičen način shranjevanja nožev je tudi izvlečna polica, ki jo namestimo pod eno od zgornjih kuhinjskih omaric. Kadar potrebujemo nož, jo preprosto potegnemo k sebi, in jo pospravimo, kadar ne kuhamo. Zavzame malo prostora, zato je idealna za majhne kuhinje, kjer je vsak dodatni centimeter shranjevalne površine zelo dobrodošel.

V predalu: Če nože pospravljamo skupaj z drugimi kuhinjskimi pripomočki v predal, se hitro skrhajo, saj se nenehno drgnejo med seboj, pa še urežemo se lahko, ko brskamo med njimi. Zato je pri shranjevanju v predalu bolj smiselno kupiti nastavek posebej za nože (lahko je tudi v nadstropju). Takšen nastavek je opremljen z univerzalnimi režami, kamor vstavljamo nože. Prednost dajte nastavkom iz umetnih mas in plastiki, ki se lahko pere v pomivalnem stroju (reže so namreč izdelano zbirališče prahu in druge umazanije).

Fotografije: Pinterest