Mnogi imamo v teh dneh, ko je čas za okrasitev doma in postavitev prazničnega drevesca, »prazno glavo«, smo brez idej in navdiha. Pri Ksenji Šarlah pa je ravno obratno. V okraševanju in dekoriranju doma neznansko uživa in to v vseh letnih časih. » Ob tem se sprostim in napolnim z energijo. Lep dom, okrašen dom v vsakem letnem času, mi pomeni ogromno.«

Dekoriranje in urejanje stanovanja je za Štajerko Ksenjo Šarlah sicer le hobi, vendar se temu opravilu res posveti maksimalno in z vsem svojim srcem, kar se vidi tudi na rezultatih. Že v začetku decembra, pred prihodom sv. Miklavža, je njen dom zažarel v najbolj inovativnih in neverjetnih okraskih, po prostorih je razporedila štiri večje in okoli 30 manjših prazničnih drevesc, vse skupaj druži rdeča nit naravnih materialov, od barvne palete pa prevladujejo bela, rjava, les, veje in zeleni odtenki.

Za dnevno sobo je na primer izdelala zimsko pravljico s tržnico, alpsko vasico z Božičkovim poštnim nabiralnikom, napeljala je celo sedežnico. »Ker letos ne bo nič kaj s smučanjem, ki ga pa že vsi v naši družini močno pogrešamo, sem se odločila, da izdelam sedežnico. Ko sem razmišljala, kam bi jo v tej moji zimski pravljici postavila, sem se domislila ideje, da v jedilnici na ogledalo narišem hribe in tam postavim sedežnico, spodaj pa dodam smrekice.« Te je postavila tudi na kamin, zraven njih pa še lanterno in star avto, ki ji ga je prijateljica Urška predelala iz avta za sladkarije.

Ksenja pogreša smučanje, zato je del njene letošnje zimske dekoracije tudi sedežnica. »Za izdelavo potrebujemo le žico, klešče, treske, vrvico in lepilno pištolo,« našteva ustvarjalka in dodaja, da je sedeže okrasila še z malimi venčki iz zelenja in s številkami.

V spalnici je ob posteljo postavila dve ozki smreki in nanju obesila le lučke. »Tu sem sledila načelu manj je več. Na nočnih omaricah pa sem nama (z možem, op. a.) iz deščic izdelala ‘knjige’ z napisi. Na njegovi nočni omarici je napis ‘Najina zgodba se začne tukaj’, na moji nočni omarici pa ‘Živi – preprosto, smej se – pogosto, ljubi – globoko’. Na okno v spalnici sem dodala še lanterno in majhne smučke. Za posteljo pa sem kupila blago in dala sešiti tri blazine, nabavila zeleno in rdečo odejo ter v star pladenj postavila malo zimske dekoracije s svečo. Tako zdaj vsako jutro posteljem najino posteljo in se mi zdi, da je spalnica najlepša v našem stanovanju,« pripoveduje zadovoljno in nadaljuje s predstavitvijo pisarne.

Vanjo je postavila prav posebno smreko-punčko, »ki sem jo sicer prvič postavila že pred dvema letoma, letos pa sem jo spet prinesla iz kleti in malo dodelala. Roza barva mi paše v pisarno, saj imam tam vse v kombinaciji bele – zlate – puder roza.«

Smreka iz lutke za oblačila. Okoli nje so oviti aluminijasti obroči, na njih je napeljana zelena girlanda ter vse skupaj okrašeno, dodane so lučke in napršen umetni sneg.

Okrasila je tudi vhodna vrata, kamor je obesila dva venčka, in predprostor, kjer je na polico od drv postavila dve kletki s pušpanom, popršenim s snegom, neokrašene pa je pustila otroške sobe in pa okolico doma, saj živi v večstanovanjskem objektu. »Upam pa, da bo že naslednje leto drugače in si bom tudi jaz lahko dala duška zunaj kakšne hiške…«

Ksenja pri prazničnih dekoracijah ne sledi trendom, čeprav obožuje obiskovanje trgovin in hojo med policami. Ko gleda različne okraske, si v glavi kar nariše, kako bi to postavila v ambient in kako bi izgledalo: »Mnogo idej dobim na Pinterestu, veliko pa se mi jih kar izriše v glavi ob tem, ko opazim kak predmet, kak poseben kos. In potem si že kar skiciram sliko,« pravi navdušeno in doda, da za dekoracije ne porabi veliko denarja, kupi kakšne cenovno ugodne kose, ki jih nato predela in spremeni.

»Na primer letos sem v Lidlu zasledila leseno otroško tržnico za 30,00 EUR. Že zjutraj sem šla v vrsto pred trgovino in čakala, da jo kupim ter prinesem domov in prenovim. Najprej sem modre stranice, prebarvala v belo, potem sem jo sestavila in naredila novo streho – nanjo sem nalepila lubje. Ob strani sem potem še malo polepila s treskami in vejami in nastala je takšna naravna, domača lesena tržnica, ki jo imam sedaj za okras poleg glavne smreke v dnevni sobi. Dodala sem še napis ‘vroča čokolada’, tako da sem pričarala tisti čaroben zimski čas.«

Ostali družinski člani pri okraševanju po navadi ne sodelujejo, čeprav se Ksenji zdi, da jim je potem všeč, ko imajo postavljeno. »Starejša hči je študentka in je večino časa v Ljubljani, mlajša dva pa sta najstnika in spretno ubežita kakšnim takšnim delom. Ko so bili otroci mlajši, pa sem jih večkrat vključila in so si za v sobe izdelali svoje stvari,« pravi Ksenja, ki v dekoriranju uživa in ji je za dušo. »Rada bi se nekoč poklicano ukvarjala z notranjo dekoracijo. Vendar ne vem, kako začeti s to mojo želeno poklicno potjo. Sicer pa bom prepustila času čas. Zdaj, ko so otroci že večji, imam malo več časa, da razmišljam o prihodnosti,« zaključuje in nas vse povabi, da si ogledamo tudi njen Instagram profil, kjer pod imenom svet_dekoracije pogosto objavi slike svojega lepo urejenega doma.  

Fotografije: osebni arhiv Ksenje Šarlah