Ste vedeli, da so ogledala, kot jih poznamo danes, izumili pred manj kot 200 leti? Leta 1835 je nemški kemik Justus von Liebig prekril kos stekla s tanko plastjo srebra in takoj za tem doživel presenečenje - v njem je nenadoma zagledal svojo podobo. Od takrat so ogledala predvsem pravokotnih oblik nepogrešljiva v vsakem domu. A to tradicionalno obliko vse bolj izrivajo okrogla ogledala in to upravičeno. Imajo vsaj pet prednosti, zaradi katerih bi jim morali dati priložnost.

Prostornost

Ogledala so pripomoček za preslepitev oči. Sposobna so optičnih prevar v najboljšem smislu, saj vizualno povečajo prostor, v katerem so nameščena. Z ogledalom na pravem mestu se kopalnica zdi bolj odprta, včasih celo dvakrat tako velika, kot je v resnici. To sposobnost imajo vsa ogledala, okrogla pa s svojo nepričakovano obliko še bolj pritegnejo pozornost in so tudi dekorativni element.

Svetloba

Ogledala odsevajo več kot samo obrise ljudi in objektov, ki stojijo pred njimi. Od njihove površine se odbija tudi svetloba, kar pomeni, da je oglodalo tako rekoč dodatno svetlobno telo. Okrogla ogledala povečajo občutek naravne, hladne svetlobe v prostoru, istočasno pa s svojo zaobljeno obliko ambientu dodajajo mehkobo.

Ravnovesje

Hitra lekcija iz naravoslovja: ogledalo je trd, odbojen predmet. Svetloba se od njega vedno odbija v pravem kotu. To pomeni, da ko ga umestimo v prostor, lahko deluje robato, okorno. Dober dizajn pa upošteva ravnovesje in stavi na mehke, zaobljene oblike, ki omilijo kotno naravo odbojnega stekla. Tako dosežemo harmonično estetiko v vsaki sobi.

Nekonvencionalen, a vseeno brezčasen

Zadnja desetletja so bila oglata ogledala predpisana norma, medtem ko se je okroglih držal predznak začasnega, hitro minljivega trenda, v katerega se ne splača investirati, saj bo tako ali tako kmalu kot lanski sneg. V resnici pa okroglo ogledalo da prostoru nov aspekt, vzbudi zanimanje, njegova preprosta, klasična oblika pa je zimzelena.

Okrogle oblike so pomirjujoče

Študija, ki so jo opravili znanstveniki leta 2001, je pokazala, da že pri petih mesecih otrok kaže večjo nagnjenost k mehkim, zaobljenim linijam kot k ravnim. Ljudje namreč smatramo oglate oblike za trde, stroge, medtem ko imamo zavite obline za nežne. Če dodamo v interjer okrogle elemente bo torej atmosfera doma podzavestno vplivala na nas pomirjujoče.

Kot kažejo našteti razlogi, z okroglim ogledalom nikakor ne moremo zgrešiti. Namestimo ga lahko v kateri koli prostor, najlepše pa zagotovo pride do izraza v kopalnici.

Fotografije: Pinterest