Znamka Flororo je plod velike ljubezni do narave, katere omamne vonjave sta v majhne stekleničke ujeli Mateja in Blažka, prijateljici iz otroških let. Unikatne dišave iz mešanic eteričnih olj, ki se skrivajo pod znamko, v vaš dom vnašajo vonjave lepot slovenskega podeželja, od prostranih gozdov do medenih izdelkov.

Mateja in Blažka sta prijateljici že vse iz otroških let. Skupna jima je velika ljubezen do narave. In dišav. Mateja, magistrica turističnega managementa, se že desetletje posveča izdelavi naravne kozmetike. Prav ona je zaslužna za omamne vonjave Flororo izdelkov in ustvarjanje unikatnih dišav iz mešanic eteričnih olj. Po drugi strani pa je Blažka, diplomirana industrijska oblikovalka, tista, ki ustvarja grafično podobo znamke in njena sporočila pošilja v svet.

»Obe prihajava iz vasi in družin, kjer je nabiranje zdravilnih rastlin in dišavnic nekaj vsakdanjega. Čudoviti vonji gozda in travnikov so nama tako že od nekdaj blizu,« o svojih koreninah povesta dekleti.

Matejo je pred desetimi leti premamil svet naravne kozmetike in aromaterapije, v sklopu tega pa se je bolje spoznala tudi z eteričnimi olji. Ta poleg čudovitega naravnega vonja blagodejno vplivajo tudi na našo kožo in počutje. Njena domača kuhinja se je tako začela počasi spreminjati v mini laboratorij, zbirka eteričnih olj pa je iz leta v leto postajala bolj obširna.

Eno od svojih mešanic solne kopeli je tako poklonila tudi prijateljici Blažki, ki jo je simfonija vonjav popolnoma prevzela. Iz skupne ljubezni do dišav je vzklila ideja o oblikovanju lastne blagovne znamke turističnih izdelkov z vonjem po Sloveniji. V tej viziji so ustvarjene vse tri kolekcije dišavnih izdelkov: Kresna noč, Gozdni duh in Medeno srce. Dekleti sta zavihali rokave in se na krilih zagnanosti lotili dela. Imeli sta znanje o eteričnih oljih in oblikovanju, o podjetništvu precej manj. A to ju ni ustavilo. Flororo tako cveti in diši že leto dni.

»Zavezani sva k temu, da so vse sestavine 100-odstotno naravne in čim bolj ekološke. Namesto sojinega voska tako raje uporabiva repični in kokosov vosek, namesto eksotičnih dišav pa eterična olja šentjanževke, bora ali sivke,« povesta Mateja in Blažka ter dodata: »Nasploh se drživa pravila, da izbirava slovenske distributerje in sestavine, ki so značilne za Slovenijo. Tako npr. eterična olja kupujeva pri dolenjskem podjetju, med pri lokalnem čebelarju, po Piransko sol greva v Sečovlje, izdelave šentjanževega olja pa se lotiva kar sami. Na zimskih sejmih bova ponujali tudi čajne mešanice, ki sva jih čez poletje nabirali na vrtu in po obronku gozdov.«

Z mislijo na planet je oblikovana tudi embalaža, ki je po večini izdelana iz stekla, plute ali papirja ter kot taka primerna za ponovno uporabo. Pod znamko sta sprva predstavili aromatične kopalne soli, ki jih lahko uporabite tudi za odišavljenje doma, potem sta ponudbo razširili še na mila in voske, ki se lahko uporabijo kot dišeči obeski za dekoracijo doma ali pa jih raztopimo v izparilniku, da prijetno odišavijo prostor ter poskrbijo za naše razpoloženje:

»Izbrana eterična olja v izdelkih dvignejo vibracijo prostora, nas napolnijo z energijo ali pa nas sprostijo. Imamo tudi nekaj dodatne ponudbe: masažne rokavice, čaje, razglednice in vrečke iz blaga.«

Ideja o dišečem vosku se je dlje časa motala po njuni glavi. Pojavila so se namreč povpraševanja po dišečih svečah, ki jih je s 100-odstotno naravnimi sestavinami težko oblikovati. Zaradi visokih temperatur se namreč naravna eterična olja uničijo, zato sta se odločili, da si vzameta nekaj več časa in idejo v celoti razvijeta. Tako bodo kmalu luč ugledale tudi popolnoma naravne dišeče svečke.

Alternativo pa sta našli v dišečem vosku, ki se počasi stopi v izparilniku. S tem se vonj ohrani dlje časa, poleg tega so pakirani v majhni količini in zaradi tega cenovno bolj dostopni. Voski so v obliki srčka, saj se eden izmed vonjev imenuje Medeno srce. Predstavljajte si vonj po praznikih in omamne vonjave po pecivu, ki takrat zavejejo po hiši. Voski so na voljo tudi v obliki obeskov za jelko, mogoče pa jih je uporabiti tudi za odišavljenje avtomobila ali omare.

Poleg Medenega srca se lahko potopite tudi v omamne vonjave Kresne noči in Gozdnega duha. Gozdni duh, sestavljen iz eteričnih olj bora, smreke, timijana in sivke, nas popelje na ‘sprehod’ v gozd ter tako pomiri naš um in duha. Je kot nalašč za umirjanje in sprostitev, zaradi smole iglavcev, znane po blagodejnem učinku na koncentracijo, pa je kot nalašč tudi za osredotočenost. Kresna noč, po drugi strani, je bolj radostna dišava:

»Kresna noč je vesela dišava, ki združuje eterična olja citrusov, ki dvigujejo razpoloženje, in šentjanževke, ki ima blago antidepresiven učinek. Dodali sva tudi eterična olja bezga in marelice, ki ustvarjata poletni vonj, podoben glasbi za ples. Kresna noč je idealna dišava za prostore, kjer si želimo ustvariti veselo in sproščeno vzdušje, na primer v dnevnih sobah ali spalnicah. Ta dišava prinaša pozitivno energijo in nas popelje v svet optimizma.«

Mateji in Blažki idej tudi v prihodnje ne bo zmanjkalo. Poleg omenjenih dišečih sveč želita v prihodnosti ponuditi še več dišečih izdelkov, ki povezujejo slovensko tradicijo z vonji in aromaterapijo.

»Dodati želiva še druge vonje, trenutno delava na cvetni kolekciji, ter razviti več izdelkov za dušo in dom. Prilagajava se povratnim informacijam in zanima naju, kam naju bo pot pripeljala. Sva na začetku in imava veliko idej, odprti sva za sodelovanja in veseli sva novih izzivov. Zagotovo bo še zanimivo,« zaključujeta dišavni umetnici.