Omamen vonj naredi bivanje še prijetnejše. Zakaj torej ne bi naredili kar svojega dišečega potpurija?

Vsi si želimo, da bi naš dom dišal lepo. Zato uporabljamo najrazličnejše prostorske dezodorante, dišeče sveče in paličice, sobne parfume in osvežilnike zraka, ki pa dostikrat vsebujejo umetne arome in sintetične, dražilne snovi. Naravni potpuri je veliko boljša izbira, sploh če ga naredimo sami.

A kaj sploh je potpuri? Gre za mešanico suhih, naravno dišečih rastlinskih delov, največkrat nasuto v dekorativne steklene posode, njen namen pa je nežno odišavljenje prostorov.

Potpuri bo vonj oddajal od 2 mesecev do 20 let, odvisno od izbrane mešanice. Če ga boste hranili za zaprti posodi, s pokrovom skozi katerega vonj le počasi pronica v zrak, bodo dišavne molekule seveda ohranjene dlje.

Potpuri so uporabljali že v zgodnjem 17. stoletju, zlasti v Franciji, ko so spomladi in poleti nabirali sveža zelišča in cvetove rož, jih nato pustili dan ali dva, da so nekoliko ovenela, ter jih posuli z grobo morsko soljo. Mešanico so prepustili »staranju« oziroma zorenju, jo občasno premešali, dokler ni jeseni začela prijetno dišati. Nato so ji dodali fiksatorje (ohranjevalnike vonja), končan potpuri pa prestavili v specialne posode in jih razporedili po prostorih.

Današnji, veliko modernejši potpuri je sestavljen iz različnih dekorativno oblikovanih suhih cvetov, dodani so mu naravni ali sintetični parfumi, pogosto tudi barvila, da je videti čim bolj popoln, pri čemer vonj, ki ga oddaja, dostikrat sploh ni v ničemer povezan z posušenimi rastlinami. Po takšnem »umetnem« potpuri posezite le izjemoma, sicer pa, če vam le čas dopušča, raje pripravite svojega, naravnega.

Veliko rastlin je primernih za potpuri, najbolj pogosto uporabljene pa so cimet, klinčki, janež, jasmin, cedra, brin, sivka, limona, majaron, meta, pomaranča, pelargonija, rožmarin in vrtnica.

Potrebujete:

Potpuri lahko naredite čisto po svojem okusu. Zanj enostavno posušite cvetove svojih najljubših rož in jim dodajte priljubljene začimbe.

  • 2 do 3 skodelice različnih suhih cvetov (primerne so zlasti vrtnice)
  • 2 čajni žlički različnih začimb (janež, klinčke, cimet …)
  • 2 do 4 kapljice eteričnega olja (na primer limone ali sivke)
  • Po želji 3 do 4 čajne žličke fiksatorja za potpuri (najpogosteje uporabljena je posušena in v prah zmleta korenika ilirske perunike – rhizoma iridis)
  • Sol
  • Konjak

Tako zmešate potpuri:

  • Posušene cvetne liste, začimbe in fiksator dajte v skledo, ki jo lahko tesno zaprete ter temeljito pretresite.
  • V drugi posodi zmešajte eterično olje in sok ene limone ter dodajte k cvetovom.
  • Po mešanici poškropite malo konjaka, da jo ohranjate vlažno in potresite s soljo, ki deluje kot utrjevalec.
  • Posodo zaprite in pustite nekaj tednov stati. Vsebino občasno previdno premešajte.

Dekoracija:

Potpuri nasujte v posodo k čajnim svečkam ter se prepustite blagodejnemu vonju in igri svetlobe, ki jo ustvarja ogenj.

Fotografije: Pinterest