Si želite več kondicije in bolj fit telesa, istočasno pa vam misel, da bi se morali vpisati v bližnji fitnes studio, ne diši preveč? Nobene panike, če le imate doma prosto sobo ali vsaj en kot. V njem si uredite svojo mini telovadnico!

Izberite primerno mesto

domača telovadnica

Telovadni kotiček naj bo umeščen tako, da dobi vsaj malo naravne svetlobe ali da ima po možnosti celo pogled na zelenje. Med napenjanjem mišic boste imeli tako lahko odprta okna in na voljo veliko svežega zraka. Če raje telovadite ob večerih, pa poskrbite, da svetloba ne bo fluorescentna, ker deluje moteče in razdražljivo.

Z nakupom opreme ne hitite

domača telovadnica

Izvedba domače telovadnice ne zahteva nujno seči zelo globoko v žep. Opremo lahko kupite tudi rabljeno, na splošno pa se držite nasveta, da jo kupujete postopoma, ko se pojavi potreba. Najprej penaste valje, gimnastične trakove, kolebnice, uteži, šele kasneje po potrebi dodate še letvenik (ripstol), sobno kolo, TRX …

Zavarujte svojo zasebnost

domača telovadnica

Če imate radi med vadbo več zasebnosti, namestite na okna senčila ali zavese. Senčila naj bodo polprosojna, saj bodo tako vseeno prepuščala dovolj svetlobo, istočasno pa vas varovala pred radovednimi pogledi.

Dobra organiziranost šteje

domača telovadnica

Telovadnico osvobodite navlake, šare in nepotrebnih predmetov. Izberite le nujno potrebno pohištvo, kamor boste lahko pospravili telovadno opremo (uteži, športne copate, blazine …) Tudi lebdeče police so imenitna zadeva. Če ne želite investirati v pohištvo, si lahko pomagate tudi s kakšnimi škatlami ali odsluženim predalnikom za čevlje.

Ogledalo

domača telovadnica

Na steno namestite veliko ogledalo. To bo povečalo prostor in mu dalo globino, istočasno boste v njem lahko spremljali tudi svojo držo med vadbo. Vendar pozor, dostikrat se zgodi, da vadeči nato trenirajo samo tiste mišične skupine, ki se vidijo v ogledalu (denimo roke, prsa …), medtem ko na noge začno pozabljati. Naj vas torej ogledalo ne zavede.

Dodatki za dušo

domača telovadnica

Svoj telovadni kotiček lahko opremite tudi s posodami za rože in motivacijskimi plakati. Pobrskajte po spletu za spodbudnimi napisi v obliki stenskih nalepk ali pa jih natisnite in uokvirite. Tako vas bo že ob vstopu v prostor zagrabila velika želja po gibanju.

Posvetite se talni podlagi

domača telovadnica

Zelo pomemben vidik načrtovanja telovadnice so tudi tla in talna podlaga. Ta mora biti dovolj trpežna, da prenese težo športnih rekvizitov. Vinilne plošče, gumijaste preproge ali takšne iz pene bodo poskrbele, da ne bo prihajalo do poškodb, če vam na tla denimo pade utež, hkrati pa ponudile tudi določeno mero zvočne izolacije.

Aromaterapija

Po urah treningov se bo v domačo telovadnico zažrl vonj po znoju. In tako je tudi prav. A ni vam ga treba trpeti, zato si pomagajte z aromaterapijo. Izberite eterično olje, ki oddaja osvežilen in poživljajoč vonj, ter z njim preženite smrad iz telovadnega kotička.

Fotografije: Pinterest