Tako laminat kot parket sta estetski in trpežni talni oblogi, ki dajeta našim nogam prijeten občutek. A vseeno imamo nemalo težav, ko se odločamo, katerega od njiju izbrati. Predstavljamo vam nekaj prednosti in slabosti enega in drugega.

Cena

Realnost cene poda in tega, kar si lahko privoščite, je lahko kilometre narazen. Zato pred odločitvijo vsekakor pretehtajte, koliko ste pripravljeni plačati za talno oblogo.

Proti parketu: narejen je iz masivnega lesa, cena je odvisna od tega, za kako eksotičen les gre. Na splošno je cena parketa in njegovega polaganja višja kot cena laminata.

Za laminat: laminat je narejen iz kompozitnega lesa, se pravi iz furnirja ali dolgih ploščatih iveri, zlepljenih z vodoodpornim lepilom. Materiali za laminat so cenejši in tudi samo polaganje je povprečno do 50-odstotkov cenejše kot pri parketu.

Predlog za nakup: Laminat Quick Step ima zgornji sloj obogaten s t.i. živo strukturo, ki zbuja življenje v lesenem vzorcu. To lahko vidite in občutite. Laminat lahko tako postane pravi konkurent klasičnemu parketu. Dobavljivo na kempolast.si.

Vzdržljivost

Razmislite o tem, kako obremenjen bo pod v vašem domu. Imate otroke? Se ukvarjate s kakšno dejavnostjo, ki poteka pretežno na tleh? Kakovosten pod je lažje vzdrževati in še dolga leta po nakupu ohranja prvotni videz.

Proti parketu: Parket je dovzeten za praske, lahko ga poškoduje odvečna vlaga in se na posebej obremenjenih mestih lahko hitro obrabi.

Za parket: Po drugi strani pa je parket zaradi svoje sestave toplejši na dotik in bolj prijeten kot laminat.

Za laminat: Ker je narejen iz stisnjenega lesa, je bolj trpežen, odporen na praske in vlago. Poleg tega ga je lažje čistiti.

Proti laminatu: Čeprav je bolj trpežen, pa vizualno ni tako privlačen. Vzorec na laminatu namreč ni pravi les, ampak umetni potisk po naravnih posnetkih, kar pa izostreno oko lahko hitro opazi. Zaradi njegove sestave in načina polaganja ima lahko tudi hoja po laminatu malce drugačen, nenaraven zvok.

Popravilo

Na neki točki boste tla zagotovo morali osvežiti, popraviti ali zamenjati. Tekom let se bodo namreč dogaja različne večje ali manjše »nesreče«, ki se bodo poznale na podu (praske, udarci …).

Za parket: Parket se po poškodbah lahko obnavlja, enostavno ga pobrusimo, ponovno polakiramo in zopet imamo pod, kot bi bil nov. To pomeni, da ga imamo v primerjavi z laminatom lahko veliko dlje časa.

Proti laminatu: Popravilo je težje. Če ste ga kupili po individualnih delih, boste lahko zamenjali posamezne plošče, a zaradi starosti in obarvanosti zaradi sončne svetlobe, se morda zamenjani del ne bo lepo ujemal z večino preostalega laminata. Skratka, pri laminatu se lahko popravijo le manjše praskice, ko je mehanskih poškodb več, ga je treba zamenjati.

Predlog za nakup: proizvajalec Tarkett proizvaja parket na podlagi 120-letnih izkušenj. Finalni sloj gotovih parketov je zaščiten s posebnim zaščitnim lakom, ki zagotavlja večjo trdoto lesa ter dolgo obstojnost in elastičnost površine. Dobavljivo na kempolast.si.

Pretehtajte vse naštete faktorje in se šele nato določite za nakup takšne obloge, ki bo za vas najboljša. V vsakem primeru boste tako z laminatom kot s parketom dobili toplo oblogo, ki bo zagotovo prispevala k dobremu počutju v vašem domu.