Iz naravnih materialov pod spretnimi prsti Erike Jug nastajajo čudovite umetnine, Podobe. »Enostavno nisem mogla, da tega ne bi počela. Nekaj me je gnalo v to smer,« o svojem delu pove ustvarjalka, ki jo pri ustvarjanju vodi material sam.

Tudi Erika je dokaz, da je kreativna energija v ljudeh enostavno premočna, zato številni čutijo potrebo po izražanju le te tudi izven poklicnih dejavnosti. Erika, po poklicu učiteljica, tako v prostem času ustvarja čudovite podobe iz kamenčkov, ki v okvirjih zaživijo z novim, globljim namenom.

»Svoje »podobe« ustvarjam kakih pet let. V resnici to ni veliko, pa vendar se zdi, da so z mano že zelo dolgo. Del mene so postale. Takrat sem med brskanjem po spletu naletela na fotografijo slike, sestavljeno iz kamenčkov. Očarala me je. Bila je popolna, skladna, zgovorna. Res se me je dotaknila,« pove Erika, ki jo je navdušilo dejstvo, da lahko s precej neobičajnim izraznim sredstvom ustvariš tako čudovito sporočilo.

Odločila se je, da poskusi tudi sama. Brez načrtov, povsem spontano. Podobe so se enostavno zgodile: »Enostavno nisem mogla, da tega ne bi počela. Nekaj me je gnalo v to smer.« Po začetkih, polnih negotovosti in dvomov, vzponov in padcev, se je bolje spoznala z materialom in našla ravnotežje. Nič kaj enostavno ni bilo najti niti okvirjev za slike, pa vendar poudarja, da je tudi to del procesa, ki se venomer nagrajuje, spreminja.

Minimalistične, a zgovorne

V začetku je izbirala predvsem enostavnejše motive, celotna izvedba slike pa je bila precej robustna. Sčasoma se je začela poglabljati tudi v podrobnosti, motivi pa so postali kompleksnejši. »Pri ustvarjanju je potrebno precej natančnosti in ostro oko, pri čemer so očala z različnimi dioptrijami več kot dobrodošla, nepogrešljive so pincete za vse tiste male nogice, prstke, pasja in mačja ušesca. Najbrž tudi vztrajnost, ampak tega ne čutim kot breme, ampak enostavno delam, dokler nisem zadovoljna z izdelkom,« pojasnjuje ustvarjalka.

Zgodi se, da ure in ure premika ter razporeja kamenčke, a na koncu vsak najde pravo mesto. Pogosto že malenkosten premik povsem spremeni sliko, najsi bo to premik glave ali razporejenost drevesne krošnje. Trudi se ujeti skladnost in kompozicijo, ki ob pogledu na sliko pomirjata: »Lahko bi rekla, da so podobe sčasoma postale bolj minimalistične, hkrati pa bolj zgovorne.«

Iskanje pravih kamenčkov je vse prej kot enostavno

Navdih za ustvarjanje je brezmejen. »Narava nudi nešteto vinjet, ki jih želim upodobiti, pa naj bo to morje, gore, drevesa, živali, pa tudi ljudje in odnosi med nami… Včasih začutim, da me kar kliče k ustvarjanju. Taki dnevi so najbolj plodni. Med ustvarjanjem poslušam glasbo, prižgem dišečo palčko. To je tak posvečen čas,« priznava Erika, ki je prvo leto raziskovanja v celoti posvetila iskanju pravih kamenčkov.

»Lov« na prave kamenčke se je izkazal za vse prej kot enostavnega. Pohajkovala je ob rekah, morju in iskala lepo zaobljene, dovolj ploščate, pa tudi takšne posebnih oblik, ki bi jih lahko skladno zložila v podobo. Material je namreč tisti, ki narekuje njeno ustvarjanje, ga vodi. Sploh če gre za materiale posebnih oblik, ki narekujejo končno sliko, celotna podoba pa se povsem podredi temu. »Ta pot mi je najljubša, najbolj spontana,« priznava ustvarjalka.

Vsako naročilo ima v ozadju lepo zgodbo

Pogosto proces dela ubere tudi drugačno pot. Kadar stranka izrazi željo po določeni podobi za poročno darilo ali pa ima želijo razveseliti prijateljico, ki ima rada kosmatince ali pa je strastna kuharica, je Erikin fokus na končni podobi. Tako se posveti iskanju kamenčkov, s katerimi bi lahko izpolnila zastavljeno idejo. Ta proces je pogosto zahtevnejši in dolgotrajnejši, a stranke z zanimivimi naročili poskrbijo, da izzivov ne zmanjka. Tako je upodobila že klepet ob kavi, potapljačico, mlado pianistko, kuharja …

»Vsako naročilo ima v ozadju zgodbo. Veliko je ganljivih, srečnih, morda s kančkom otožnosti, vse so posebne in lepe,« dodaja Erika, ki svoje stvaritve rada prikaže tudi na svoji spletni strani. Vsaka Podoba je unikatna, njena izdelava pa zahteva določen čas. Ker prisega na oseben stik, rada podobo preda kar osebno, saj jo reakcije strank vedno znova napolnijo z dobro energijo. Vesela je, ker njeno delo roma v ljubeče domove, saj je njeno poslanstvo s tem, da budi spomine in riše nasmehe na obraze, izpolnjeno.

Več: www.podobe.si

Fotografije: osebni arhiv Erike Jug