Brez notranjih vrat ne gre. Z njimi si zagotovimo svojo intimo in mir, ločimo med sabo prostore različnih namembnosti, prav tako pa so ogledalo našega osebnega sloga. Prav je, da izberemo čim bolj kakovostna notranja vrata, ki se lepo zapirajo in odpirajo ne glede na letni čas, temperaturo in vlago, se ne krivijo in ne povešajo, dobro tesnijo in so tudi enostavna za vzdrževanje. Ali bodo to notranja krilna ali drsna vrata, pa je odvisno od naših preferenc in potreb. Obojna so lahko vrhunska!

V slovenskih domovih so pretekla desetletja gotovo prevladovala krilna notranja vrta, ki so klasika še danes. A z napredkom na področju izdelave vrat so jih po priljubljenosti dohitela tako imenovana »žepna« drsna vrata, idealna za ljubitelje minimalizma, saj se elegantno skrijejo v steno. Tako krilna kot drsna vrata imajo številne prednosti, katera izbrati, pa je odvisno tudi od prostorskih možnosti.

Krilna vrata   

Eno ali dvokrilna vrata so lahko kovinska, steklena ali lesena ter se lahko vgradijo na kovinske ali lesene podboje. Tako eno- kot dvokrilna vrata so v Sloveniji priljubljena klasika in prav nič ne morete zgrešiti, če jih za svoj dom izberete tudi vi.

Drsna vrata

Seveda pa lahko stavite tudi na drsna vrata, s katerimi lahko prostore elegantno ločujte ali združujete: na primer združite kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo ter ločite garderobo od spalnice ali delovni prostor od dnevnega, itd.  

»Prostor za navadnimi vrati ima omejeno uporabnost. Če pa namesto navadnih vrat, ki se odpirajo v prostor, vgradimo drsna vrata, bo v sobi kar naenkrat več prostora. Če vrata drsijo ob steni, nanjo ne moremo obešati predmetov in pohištvo mora biti od stene umaknjeno. Če pa so drsna vrata taka, da se odpirajo v steno, bo uporaben tudi prostor ob steni. Na ta način lahko v stanovanju pridobimo kar nekaj kvadratnih metrov uporabne površine,« svetujejo v podjetju Kalcer, kjer so ekskluzivni zastopniki za notranja vrata Eclisse.

Vrhunska vrata Eclisse

In prav omenjena vrata Eclisse so znana po svoji vrhunskosti, predvsem pa rešitvah, ki jih težko najdemo kje druge.

Najprej omenimo krilna vrata Eclisse 40, ki so zamisel italijanskih oblikovalcev Francesca Valentinija in Lorenza Ponzellija. Vrata so na zunanji strani poravnana s steno, da bi se na drugi strani izognili ostrih in neestetskih robov, pa so vratni okvir razširili proti notranjosti sobe. S tem se ob odprtju vrat poveča dotok svetlobe v prostor, sama špaleta pa deluje tudi dekorativno. Dizajn Eclisse 40 je tudi patentiran, saj je gre za edinstveno inovacijo na trgu, ki ima številne prednosti pred običajnimi krilnimi vrati:

  • vrata so primerna za različne uporabnike in vrste prostorov,
  • okvir je primeren za vgradnjo na zidano ali montažno steno,
  • ker je iz aluminija, je odporen na korozijo, izredno čvrst in omogoča barvanje v najrazličnejše odtenke,
  • magnetna ključavnica zagotavlja izjemno tiho zapiranje,
  • okvir omogoča lep zaključek na obeh straneh stene. Na eni strani vrata, ki se zlijejo s steno, delujejo elegantno in nevsiljivo. Na drugi strani pa so poglobljene geometrične linije. Okvir izprazni steno in povzdigne prostor.

Sicer pa je znamka Eclisse najbolj znana po svojih drsnih vratih in številnih inovacijah tudi na tem področju. Tako so na primer njihova zadnja novost drsna vrata brez okvirjev, ki se po zaslugi podboja Syntesis diskretno zlijejo s steno. Če barvo in obdelavo vratnega krila prilagodimo steni, je oblikovanje prostora olajšano in stena deluje kot celota.

Ker se drsna vrata Eclisse odpirajo v steno, lahko slednjo izkoristimo tudi za različne elektroinštalacije. Za to poskrbi kaseta Eclisse Luce, ki je prilagojena za vgradnjo električnih instalacij, stikal, vtičnic in lažjih luči ob vratni odprtini. Omogoča vgradnjo električne opreme na pet vnaprej pripravljenih mestih. Poleg tega lahko kaseta Eclisse Luce sprejme vsako standardno krilo drsnih vrat, ki se ga dobi na tržišču.

Prostor ob steni z drsnimi vrati se lahko izkoristi tudi s poljubno postavitvijo samostoječega pohištva. Z uporabo posebnih kaset Eclisse Ewoluto pa se uporabnost še poveča: kasete z ojačano površino vgrajenega ohišja prenesejo dovolj veliko obremenitev, da se lahko nanje pritrdi viseče elemente, kot so police, viseče omarice, držala za nekatere sanitarne elemente itd.

Ne nazadnje pa drsna vrata lahko opremimo z dodatnimi vgrajenimi mehanizmi, kot so mehanizem za avtomatsko odpiranje  ali za blaženje zapiranja, ki prepreči nepotreben hrup ali odboj vratnega krila, mehanizem za sinhrono odpiranje in zapiranje dvokrilnih vrat, samodejno zapiranje vrat in avtomatizirano odpiranje in zapiranje vrat. Vsa našteta elektronska oprema je vgrajena v ohišje vrat in ni vidna, lahko pa se po želji vgradi tudi naknadno, če se zanjo pojavi potreba.


Dodatne informacije o vratih Eclisse poiščite na www.trgovina-kalcer.si, v trgovinah Kalcer v Trzinu, Novem mestu in Mariboru pa si jih lahko ogledate v živo in se prepričate o njihovi uporabnosti in estetskem videzu. Za vsa dodatna vprašanja lahko pišete tudi na  info@kalcer.si!

Sponzorirana vsebina