Lesena hiša na barju

Hiša v avstrijskem Vorarlbergu stoji med gozdom, naseljem in poplavno ravnico reke Günz. Arhitekti so izkoristili z drevesi obraslo parcelo ter požagana drevesa s pridom uporabili za izgradnjo in opremo sodobne podeželske hiše.

0

Skladno z lokalno gradbeno tradicijo, je novogradnja zasnovana kot preprost kubus, pokrit z enakostranično dvokapnico. Sredino tlorisa prebije zunanji prostor – atrij, ki se prelije še na veliko, nepokrito zunanjo teraso.

V avstrijskem studiu Bernardo Bader Architekten so pred izdelavo hiše natančno preračunali količino lesa, potrebnega za izdelavo hiše. Tako so s posekom šestdesetih dreves (lokalnih smrek, jelk in brestov) pridobili točno količino lesa in zmanjšali količino odpadkov v proizvodnem procesu. Iz lesa so izdelani predelne stene, vrata, stenske, fasadne in talne obloge, pa tudi nekaj kosov pohištva. Osnovna, betonska konstrukcija hiše je mestoma neobdelana, s čimer so arhitekti uravnotežili pretežno svetel, lesen interier.

V pritličju večino tlorisa zasedajo bivalni prostori s kuhinjo. Srce zalomljenega bivalnega tlorisa je središčno postavljen kamin na drva, ki hišo ogreva skupaj s toplotno črpalko. Na drugi strani atrija najdemo domačo pisarno in garažo. Del mansarde je zaseden s spalnicami in otroško igralnico, medtem ko je del ostal neizrabljen – dnevna soba pa se je s tem odprla do slemena. Hiša je v vseh prostorih povezana z naravo: najsibo skozi velike zasteklitve, ki uokvirjajo mistično barjansko krajino; ali pa skozi skrbno umeščena strešna okna, ki nam pogled pritegnejo v spremenljivo nebo nad nami.

Osnovna misel pri oblikovanju te hiše je bila gotovo trajnostnost. Izkoristek naravnega gradbenega materiala na parceli, na primer; ali pa pasivno ogrevanje hiše z južne strani. Po drugi strani pa je hiša projektirana za prijetno bivanje ob vseh letnih časih: z oblico pokritih in odprtih zunanjih površin, s toplim, za bivanje prijetnim lesenem ovojem, ter s kaminom, ob katerem se bo družina zbirala v hladnih zimskih dneh.

Arhitekti: Bernardo Bader Architekten

Fotografija: Adolf Bereuter

Prejšnji članekKamen na kamen: Gabionske ograje in stene
Naslednji članekŽivljenje v kontejnerjih: družinska hiša za Dunajčana
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje