Lesena hiša na barju

Hiša v avstrijskem Vorarlbergu stoji med gozdom, naseljem in poplavno ravnico reke Günz. Arhitekti so izkoristili z drevesi obraslo parcelo ter požagana drevesa s pridom uporabili za izgradnjo in opremo sodobne podeželske hiše.

0

Skladno z lokalno gradbeno tradicijo, je novogradnja zasnovana kot preprost kubus, pokrit z enakostranično dvokapnico. Sredino tlorisa prebije zunanji prostor – atrij, ki se prelije še na veliko, nepokrito zunanjo teraso.

V avstrijskem studiu Bernardo Bader Architekten so pred izdelavo hiše natančno preračunali količino lesa, potrebnega za izdelavo hiše. Tako so s posekom šestdesetih dreves (lokalnih smrek, jelk in brestov) pridobili točno količino lesa in zmanjšali količino odpadkov v proizvodnem procesu. Iz lesa so izdelani predelne stene, vrata, stenske, fasadne in talne obloge, pa tudi nekaj kosov pohištva. Osnovna, betonska konstrukcija hiše je mestoma neobdelana, s čimer so arhitekti uravnotežili pretežno svetel, lesen interier.

V pritličju večino tlorisa zasedajo bivalni prostori s kuhinjo. Srce zalomljenega bivalnega tlorisa je središčno postavljen kamin na drva, ki hišo ogreva skupaj s toplotno črpalko. Na drugi strani atrija najdemo domačo pisarno in garažo. Del mansarde je zaseden s spalnicami in otroško igralnico, medtem ko je del ostal neizrabljen – dnevna soba pa se je s tem odprla do slemena. Hiša je v vseh prostorih povezana z naravo: najsibo skozi velike zasteklitve, ki uokvirjajo mistično barjansko krajino; ali pa skozi skrbno umeščena strešna okna, ki nam pogled pritegnejo v spremenljivo nebo nad nami.

Osnovna misel pri oblikovanju te hiše je bila gotovo trajnostnost. Izkoristek naravnega gradbenega materiala na parceli, na primer; ali pa pasivno ogrevanje hiše z južne strani. Po drugi strani pa je hiša projektirana za prijetno bivanje ob vseh letnih časih: z oblico pokritih in odprtih zunanjih površin, s toplim, za bivanje prijetnim lesenem ovojem, ter s kaminom, ob katerem se bo družina zbirala v hladnih zimskih dneh.

Arhitekti: Bernardo Bader Architekten

Fotografija: Adolf Bereuter

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *