Največkrat se ideja za oblikovanje znamke poraja kar iz lastnih potreb. Nič drugače ni bilo v primeru Nikolete in Saše, ki sta se pred leti, ko je slednja opremljala dom, podali v lov na veliko vazo, ki bi jo lahko kombinirali s suhim cvetjem. Ker željenega nista našli, sta kar sami zavihali rokave in se lotili dela. Plod tega je danes znamka NISA art & decor.

Nikoleta in Saša sta prijateljici, ki imata precej različno študiozno ozadje, a ju druži velika naklonjenost naravi ter ustvarjanju. Medtem ko je Nikoleta po izobrazbi ekonomistka, se je Saša usmerila v pedagoške vode in postala vzgojiteljica. Dekleti imata tudi veliko skupnega, v zadnjem času pa ju močno povezuje tudi skupna blagovna znamka NISA art & decor. Njeni začetki segajo v leto 2021, ko je Saša opremljala novo domovanje. V tega je za piko na i želela umestiti tudi veliko vazo za suho cvetje, zato sta se z Nikoleto podali v lov na vazo v zemeljskih odtenkih.

Kljub dolgotrajnemu iskanju pa želene vaze nista našli, zato sta kar sami zavihali rokave in se lotili preoblikovanja velike steklene vaze v obliki steklenice. Obarvali sta jo v zemeljske pigmente, ki jih je poprej Nikoleta pri ustvarjanju že uporabljala, za teksturo pa so jima prav prišli gradbeni materiali kot so pesek, mavec itd. Tako se je oblikovala prekrasna vaza, ki je dekleti spodbudila in jima služila kot navdih za nadaljnje ustvarjanje:

»Tako se je rodila ideja, da bi odpadne steklenice spreminjali v dekorativne vaze, ki bi nadaljevale svojo zgodbo v novi podobi. Najin ustvarjalni vzgib ima trajnostno ozadje, saj sva predani ponovni uporabi in preoblikovanju odpadnih materialov v estetsko privlačne izdelke.«

Pri ustvarjanju ju navdihujejo subtilni detajli narave, raznolikost tekstur, barvne preobrazbe v različnih letnih časih ter edinstvenosti in nepopolnosti, ki krasijo naravni svet. »Ustvarjava umetnost, ki odseva lepoto in harmonijo narave ter obenem spodbuja občutek povezanosti do okolja,« pojasnita svoje ustvarjalne nagibe, ki jih inspirira tudi filozofija daljnega vzhoda – japonska estetika wabi sabi, ki popolnost išče v nepopolnosti.

V ta namen sta svoje kolekcije poimenovali kar v japonščini, vsaka izmed njih pa nosi zgodbo in tematiko, navdahnjeno z naravo. Oranžna kolekcija vaz, obarvana v rdečo, oranžno ter rumeno zemljo, nosi ime ‘Nichibotsu’, kar v prevodu pomeni Sončni zahod. Kot pove že ime samo, jo navdihujejo živahni odtenki oranžne, rumene in rdeče, ki ustvarjajo čarobno atmosfero ob koncu dneva. Rjava kolekcija, pobarvana z rjavo zemljo in kavo, nosi ime ‘Mori no Himitsu’ oziroma Gozdne skrivnosti. Tema te kolekcije je globoka povezava z gozdom, ki nas obdaja s svojo tiho, a močno prisotnostjo. Zemeljski toni in vonj kave nas popeljejo v mistični svet gozdnih poti, polnih skrivnosti in prepletenih zgodb. Črna kolekcija, pobarvana s pretežno črno zemljo, ogljem in pepelom, nosi ime ‘Yoru no Shijima’, kar bi prevedli kot Mirna noč. Inspiracija za to kolekcijo izhaja iz miru in tišine, ki ju prinaša noč. Črna barva nosi globok pomen tišine, meditacije in notranjega miru, ki ga lahko najdemo v temi noči.

»Pri razvoju tehnik sva izhajali iz lastnih izkušenj tako, da sva eksperimentirali s postopki ter raziskovali različne metode uporabe zemeljskih pigmentov.  Pigmenti se lahko pridobijo iz različnih virov, kot so rastline, rože, sadje, zelenjava, minerali …,« pojasnjujeta Saša in Nikoleta ter nadaljujeta: »V najinem ustvarjanju največ uporabljava pigmente iz mineralov, ki jih najdemo v kamninah in zemlji. Ti različni minerali ustvarjajo svoje edinstvene, pogosto žive barve, ki segajo od rdeče, rumene, vijoličaste, oranžne do rjave, zelene, svetlo modre itd. Za ustvarjanje temnejših pigmentov uporabljava oglje, lesni pepel ter za dodatno teksturo in prijeten vonj vključujeva tudi kavo, suho cvetje ter različne začimbe, kot so cimet, poper in podobno.«

Nikoleta se podpisuje tudi pod prekrasne abstraktne slike na platnu, pri čemer se kot glavni vir inspiracije prav tako pojavi narava s svojimi spreminjajočimi se prizori. Kot pove sama, jo opazovanje različnih detajlov v naravnem okolju, kot so teksture, oblike in toni, povsem prevzame, tako da jih na edinstven način želi prikazati tudi skozi svoja dela. Slike odražajo prizore, oblike, dogajanje in procese, ki se v naravi nenehno odvijajo in se lahko interpretirajo kot različne reliefne oblike, pokrajine, kamnine ali pa kot preprosto obarvanje listov v jeseni.

»Wabi-Sabi koncept, ki slavi lepoto v nepopolnosti in minljivosti, me dodatno navdihuje. Zato pri svojih slikah ne težim k popolnosti, temveč se osredotočam na izražanje naravnih procesov, kot so preobrazbe, razkroji in sledi časa. Skozi svoja dela želim gledalce spodbuditi, da se za trenutek ustavijo, opazujejo svet okoli sebe, se poglobijo v tišino narave ter se prepustijo njeni neskončni lepoti in modrosti,« še dodaja ustvarjalka.

Da ustvarjalnosti zlepa ne bo zmanjkalo, hitro postane jasno. Čeprav dekleti glede načrtov za prihodnost ostajata skrivnostni, vendarle razkrijeta, da bi nekaj več časa radi posvetili tudi novim projektov. Eden takšnih so teksturne slike na lesenih ploščah, pri katerih želita poudariti in izraziti teksture, ki jih najdemo v naravi.

»Poleg tega želiva razširiti ponudbo z možnostjo izposoje vaz in slik za različne dogodke, kot so poroke, otvoritve, praznovanja in podobno. Želiva si, da bi izdelki NISA še bolj izpolnjevali potrebe in želje najinih strank ter prispevali k ustvarjalnosti in estetiki njihovih posebnih dogodkov,« zaključujeta kreativki.