Ja, možno je imeti otroke in nerazmetano stanovanje. Samo pri shranjevanju igrač morate biti iznajdljivi. Zato z malo navdiha osvežite stanovanje s praktičnimi škatlami, košarami, pod-posteljnimi predali, visečimi mrežami … in nered bo izginil sam od sebe.

Če imate otroke, imate tudi igrače. Te zasedejo veliko prostora, če so razmetane naokrog, pa praktično okupirajo vsak možni kotiček. To pa ni samo vizualno moteče, lahko je tudi nevarno. Vprašajte kogarkoli, ki je sredi noči nepričakovano pohodil LEGO kocko.

Se sliši znano? Čas je da prevzamete nadzor nad otroško šaro in znova osvobodite stanovanje igrač. Ključ do reda je ta, da ima vsak igrača svoj prostor. Naučite otroka naj pospravlja družabne igre na eno mesto, plišaste igrače na drugo in avtomobilčke na tretje. Imejte tudi škatlo za ostale igrače, kamor pospravljate tiste, ki ne pašejo v nobeno drugo kategorijo.

Spodaj si oglejte nekaj imenitnih idej, kako se lotiti tega izziva. Razne košare, škatle in skrinje za igrače niso drage in jih lahko vključite v vsak interjer.

Lestev

Takšna lestev s policami se poda tako v dnevno sobo kot igralnico ali otroško sobo. Na police lahko postavite več škatel, ki ponujajo veliko prostora za shranjevanje. Na posamezne škatle lahko pritrdite nalepko z vsebino, da olajšate otrokom pospravljanje.

Viseči stolp

Če nimate prostora na tleh, se ozrite proti stropu. Namestite viseči stolp in se tako rešite igrač, ki bi se drugače valjale pod nogami. Takšna mreža lahko drži lažje igrače, na primer plišaste medvedke in žoge. Kadar mreža ni v uporabi, jo lahko povsem stisnete in zložite.

Klasični kvadratni poličnik

Nič ni bolj priročnega za shranjevanje igrač kot kockasti poličnik. Dobite ga skoraj v vsaki trgovini s pohištvom za ugodno ceno. Zraven dokupite še ujemajoče škatle, ki so na voljo v najrazličnejših barvah. Tak poličnik lahko uporabite tudi za otroške knjige.

Vrata

Za shranjevanje plišastih igrač lahko izkoristite vrata na notranji strani sobe. Otroku lahko celo rečete, da jih sme imeti samo toliko, kot je žepkov, tako tudi učinkovito omejite količino igrač. Na steno poleg vrat pa obesite poceni plastične koše za perilo. Ko se malček želi igrati z vsebino, koš enostavno snamete s stene in igrače so mu že na voljo.

Stenska garaža

Zavihajte rokave in kar sami izdelajte police za avtomobilčke. Pritrdite jih na steno in garaža je nared. Lahko pa se znajdete in na steno namestite več pravokotnih magnetnih palic. Nanje se avtomobilčki zaradi magnetne sile prisesajo kar sami.

Pod posteljo

Še ena pogostokrat neizkoriščena niša je pod posteljo. Predal po celotni dolžini postelje sprejme res veliko igrač, lahko pa nemesto njega pod posteljo porinete tudi več nižjih škatel.

Viseče mreže

Viseča mreža za igrače? Zakaj pa ne? Napnete jo v kot sobe in vanjo pospravite vse igrače, ki niso pogosto v uporabi. Ali pa jo pritrdite na spodnjo ali zgornjo stranico postelje. To je odlična rešitev za večje otroke, ki se manj igrajo, hkrati pa se še niso pripravljeni ločiti od svojih najljubših plišastih igrač.

Rešitev za kopalniške igrače

Kam pa s kopalniškimi igračami, da ne bodo zasedle cele kopalnice? Zanje lahko kupite mrežo, ki se jo s priseski pritrdi na ploščice ob kadi ali v tuš kabino. Ker ima luknjice, se voda skoznjo odcedi in igrače se čez noč posušijo.

Vreča za lego kocke

Ena najboljših otroških igrač pri starših ni najbolj priljubljena. Sploh, ko je treba pospraviti. Lego kocke ostajajo v kotih, uidejo pod kavč in se nasploh rade izgubijo. S posebno vrečo za kocke boste temu naredili konec. Po uporabi samo potegnete vrvico in kocke so pospravljene.

Tabla z luknjicami za ustvarjalne

Ustvarjalni otroci imajo vsepovsod polno svinčnikov, barvic, flomastrov in drugih materialov za ročna dela. Organizirajte jih po lončkih in obesite na tablo z luknjicami.

Fotografije: Pinterest