Spomladansko čiščenje je za marsikoga katarzično: ko našemu bivalnemu prostoru odvzamemo vse, česar ne potrebuje, ko prebrišemo in presesamo vse nepogrešljive pohištvene kose in ko dom na novo polepšamo z izbranimi rastlinami, umetniškimi deli in tekstilom, takrat naš bivalni prostor pripravimo na pomlad in na nove začetke.

A vseeno prevečkrat spregledamo enega najbolj ključnih kosov našega doma: našo vzmetnico. Čeprav na njej preživimo tretjino življenja, se marsikdo njenega čiščenja ne loti dovolj pogosto. Strokovnjaki svetujejo, da naj bi vzmetnico globinsko očistili vsaj dvakrat letno. 

Zakaj je globinsko čiščenje vzmetnice pomembno?

Raziskava ameriškega proizvajalca ležišč Amerisleep je pokazala, da se po enotedenski uporabi na rjuhi nabere več bakterij kot na kljuki našega stranišča. Fuj! Če se nam torej zdi povsem samoumevno, da posteljnino menjamo enkrat tedensko, pa ob tem marsikdaj pozabimo, da je tudi vzmetnica pravo gojišče mikrobov, pršic in gliv, ki se med spanjem lepijo na nas, nam povzročajo alergične reakcije in celo simptome prehlada.

Razložili vam bomo, kako globinsko očistiti vzmetnico, da vam spanca ne bodo kratile misli na bakterije, mrtve kožne celice, živalske dlake, pršice, glive, parazitske pajkovce … in ostale nadlege. 

Kako globinsko očistiti vzmetnico?

Če vaša vzmetnica nima madežev, neprijetnih vonjav ali škodljivcev, bo spodnji postopek zadostoval. V nasprotnem primeru sledite tudi korakom v nadaljevanju.

  1. S postelje odstranite vso posteljnino in nadposteljni vložek (če ga še nimate, je skrajni čas za njegov nakup – vložek namreč ščiti vaše ležišče in mu podaljšuje življenjsko dobo).
     
  2. Posesajte ležišče iz vseh strani. Uporabite poseben nastavek, ki ga pred sesanjem umijete (s tem preprečite raznašanje pršic in mikrobov iz drugih kosov oblazinjenega pohištva). Sesajte v majhnih, krožnih gibih.
     
  3. Po vrhu vzmetnice potresite sodo bikarbono in jo pustite stati nekaj ur. Hkrati sobo prezračite, odprite okna in odgrnite zavese: naj na vzmetnico posije sonce. Soda bikarbona bo iz vzmetnice odstranila neprijetne vonjave, hkrati pa bo razrahljala umazanijo. Na posteljo lahko stresete kar celo škatlo sode.
     
  4. Iz ležišča po nekaj urah dodobra posesajte vso sodo.
     
  5. Vzmetnico prestavite k odprtemu oknu, naj se prezrači. Če je možno, jo postavimo na direktno sončno svetlobo, saj UV žarki delujejo antibakterijsko
     
  6. Očistite posteljni okvir in letvice. Posesajte ali prebrišite posteljno vzglavje.
     
  7. Posteljo posteljite s čisto posteljnino in opranimi vzglavniki in odejami.

Kako iz vzmetnice odstraniti madeže?

K prejšnjemu postopku bo potrebno dodati nekaj korakov. Preden na vzmetnico potresete sodo bikarbono, se lotite odstranjevanja madeža.

  1. Če je madež še svež, ga popivnajte s čisto krpo.
     
  2. Pripravite izbrani odstranjevalec madežev – suhi odstranjevalec madežev, kot ga uporabljamo na trdovratnih madežih pred pranjem, bo najboljša izbira; lahko pa se poslužite tudi alkoholnega kisa, ki ga razredčite z vodo v razmerju 1:1, peroksida, detergenta za pomivanje posode ali pa pralnega praška.
     
  3. Čistila ne nanašajte neposredno na ležišče, saj ne želite, da se le-to z njim prepoji. Namesto tega z njim prepojite čisto krpo.
     
  4. S krpo previdno nanesite čistilo na madež – madeža ne drgnite, saj ga boste s tem le globlje vtrli v vzmetnico.
     
  5. Krpo zmočite v vodi, dobro ožemite in popivnajte (s čistilom prepojeni) madež.
     
  6. Pustite, da se ležišče popolnoma posuši, preden nanj potresete sodo bikarbono.

Nekatere madeže boste najlaže odstranili s parnim čistilcem – pozorni bodite le, da uporabite takšnega, ki je namenjen čiščenju tkanin oziroma drugih poroznih površin. Para tudi učinkovito ubije pršice, kar je seveda dodatni bonus.

Kako iz ležišča odstraniti neprijetne vonjave?

Če je vaša (ali otroška) vzmetnica doživela neprijetno nesrečo (bruhanje, urin), ali pa če je vzmetnica prepojena z vonjem po domačemu ljubljenčku, boste vonj najlažje odstranili z razredčenim alkoholnim kisom (v razmerju 1:1). Lahko preizkusite tudi naslednji recept:

  • 1 žlička vode
  • 1 žlička alkoholnega kisa
  • 1 žlička pralnega praška (ali tekočega detergenta za perilo)
  • 2 žlički sode bikarbone
  • kapljica dizenfekcijskega čistila ali eteričnega olja po vaši izbiri

Z mešanico poškropite izvor neprijetnih vonjav, pustite, da se posuši, nato pa na ležišču čez noč pustite stati sodo bikarbono. Če je madež masten (bruhanje, pot ipd.), sodi bikarboni dodajte še koruzni škrob. Le-ta bo vase vpil oljnate ostanke.

Čiščenje zaupajte strokovnjakom

Če se vam zdi eksperimentiranje s kuhinjskimi sestavinami (kot so soda bikarbona, alkoholni kis in koruzni škrob) na ležišču povsem nerazumno, lahko na pomoč pokličete strokovnjake. Podjetja, ki se vsakodnevno ukvarjajo z globinskim čiščenjem, bodo vaše ležišče očistila s profesionalnimi čistilnimi sredstvi ter parnimi in globinskimi sesalniki.

Še nekaj nasvetov zadnjih nasvetov

Med menjavo rjuh vzmetnico pustite nekaj časa odkrito. Odprite okno, odgrnite zavese in pustite svežemu zraku in sončni svetlobi, da vzmetnico posušita in razkužita.

Pršice, bakterije in glive obožujejo toploto in vlago. Nižanje temperature v spalnici pozimi in dobro prezračevanje poleti so zato odločilnega pomena za nadzor teh nadlog.

Naše prenosne naprave so največje gojišče bakterij, zato jih ne odlagajte neposredno na ležišče. Za prenosni računalnik in tablico si zagotovite primerno podlago (pladenj, zložljivo mizico, držalo ipd.), telefon pa odlagajte na nočno omarico.

Nekateri proizvajalci ležišč nudijo posebna navodila za vzdrževanje, zato se vedno držite njihovih nasvetov.

Foto: Pinterest