Vrtna pot mora biti v prvi vrsti praktična in uporabna, hkrati pa naj se ujema z okolico in s slogom vrta. Če se vaš okus nagiba k modernemu, bo pot zanesljivo ravnih linij in manj zavita, gladke podlage, z manj vzorci ter iz sodobnejših materialov, kot so beton, gramoz in kovina. Nasprotno velja, če je vaš okus bolj klasičen, rustikalen ali celo romantičen. Takrat se raznim okrasnim dodatkom, kot so mozaiki, pisani tlakovci, kamni in opeka, ne boste izognili. V vsakem primeru pa je jasno, da lepo urejena pot da vrtu piko na i.

Izmaknjeni tlakovci

Za bolj obremenjene poti, kot je steza od dvorišča, kjer parkirate avto, do vhodnih vrat, velja pravilo, da naj bo pot čim bolj ravna. A to je pogosto vizualno dolgočasno, zato lahko tlakovce položite izmaknjeno.

Stopničasto

Pri dvignjenih terenih ne bo šlo brez stopnic. Zelo primerna rešitev za stopničaste vrtne potke so leseni tramovi, med katere nasujete gramoz, še lepše pa so videti velike kamnite plošče, naložene ena na drugo. Ob takšno potko nasadite travo, ki raste v šopih.

Plavajoča lesena pot

Plavajoči leseni podest, ki sloni na kolih, je modernejša izvedba vrtne poti. Tak podest ustvarja azijski pridih na vrtu in je idealen za neravne terene.

Geometrija

Kljub številnim materialom so za vrtne poti še vedno najbolj uporabni tlakovci. Položite jih v različnih velikostih, da na vrtu ustvarite geometrični učinek. Med dva večja tlakovca položite enega manjšega in ožjega ter obratno. Popularna je tudi cik-cak postavitev.

Barvni kontrast

Velik kontrast med materiali, kot so tlakovci svetle barve, obdasni s temnim peskom, izvzame pot iz povprečja in jo naredi izstopajočo. To posebej dobro funkcionira v okolju, kjer ni toliko poudarka na rastlinah in nasaditvi, pač pa je okolica bolj ali manj enolična, travnata.

Čez ribnik ali potok

Če imate na vrtu večji ribnik ali teče mimo potok, se lahko poigrate s potko, ki prečka vodo. V ta namen so najbolj praktični kvadratni betonski tlakovci – zgornjo hodno ploskev naj imajo širšo kot temelje, saj jih bo voda objela pod robom in bo tako ustvarjena iluzija, kot da plavajo na njej.

Opeka

S svojo toplo rdeče-rjavo barvo je tudi opeka imeniten material za vrtne poti. Je vzdržljiva, trpežna in lahko jo je čistiti. V primerjavi s peščeno potjo bo vzdrževanje opečnate lažje tudi pozimi, ko bo treba z nje odmetati sneg.

Fotografije: Pinterest