Fasadni sistem je med najbolj pomembnimi dejavniki, ki vplivajo na porabo energije ter na občutek ugodja in varnosti v vaši hiši. S kakovostno izvedbo fasade namreč lahko prihranite tudi do 40 odstotkov energije, potrebne za hlajenje ali ogrevanje objekta, hkrati pa svojemu domu zagotovite tudi zvočno izolativnost, paropropustnost in požarno varnost.

Fasada ni zgolj barva hiše. Je zunanji ovoj stavbe, ki ščiti pred vremenskimi vplivi in hrupom ter zagotavlja prvo obrambno linijo pred izgubami energije od znotraj in omejuje vpliv zunanje temperature okolja. »Izbira prave toplotne izolacije fasade vas bo nagradila s prihrankom in kakovostnim bivanjem,« menijo v podjetju Knauf Insulation, kjer priporočajo zlasti izolacijo iz kamene volne v kombinaciji s tankoslojno kontaktno fasado.

»Čeprav poznamo več vrst fasad, je pri stanovanjskih stavbah najbolj pogosta in tudi cenovno najbolj dostopna tankoslojna kontaktna fasada, ki je sistemska rešitev, primerna tako za novogradnje kot za tudi prenove,« pravijo. Pri kontaktnih fasadah so, tako kot pove že samo ime, zaključni sloji fasade v neposrednem kontaktu z nosilno konstrukcijo oziroma praviloma s toplotno izolacijo. Običajne komponente kontaktnih fasadnih toplotnoizolacijskih sistemov so lepilo, toplotnoizolacijska obloga, osnovni omet, v katerega je vtisnjena armirna mrežica, vmesni premaz ter zaključni dekorativni sloj.

Ob izbiri kakovostnih proizvajalcev bodo te komponente delovale kot usklajena celota in vam tako zagotavljale dolgo življenjsko dobo, manjšo potrebo po energiji za ogrevanje in hlajenje, zaščito konstrukcije pred vremenskimi vplivi in izboljšanje toplotnega ugodja.

Zaradi popolne negorljivosti je izolacijo iz kamene vole v nasprotju z večino drugih fasadnih izolacij možno vgrajevati tudi na visoke stavbe in druge pomembnejše stavbe, kjer so strožje zakonodajne zahteve glede požarne varnosti.

»Odločitev za izolacijo iz kamene volne vam zagotavlja varno dolgoročno naložbo z zagotovljenim donosom in garancijo kakovosti, saj vgrajena sistemska rešitev dosega vse sodobne smernice za gradnjo,« so prepričani pri knauf Insulation, ki v svojem prodajnem programu  ponujajo kar tri tipe fasadnih izolacij, namenjenih kontaktnim fasadam.

  • Prva je fasadna plošča Smartwall N C1, ki je idealna izbira pri izvedbah fasad na individualnih hišah (eno in dvostanovanjske stavbe), tako za obnove kot tudi za novogradnje. Posebnosti plošč Smartwall N C1 so izboljšana toplotna izolativnost (toplotna prevodnost 0,034), priročne dimenzije, dobre mehanske lastnosti ter enostranski silikatni obrizg za boljši oprijem. Plošče se na steno pritrjujejo s posebnimi sidri.
  • Druga možnost so fasadne plošče iz kamene volne FKD-S Thermal (toplotna prevodnost 0,035 W/mK) ali FKD-N Thermal (toplotna prevodnost 0,034 W/mK),  priročnih dimenzij, majhne teže in z dobrimi mehanskimi lastnostmi. Primerne so tako za eno- in dvostanovanjske objekte, kot tudi za večstanovanjske objekta ter so namenjene tako energetskim prenovam fasad obstoječih objektov, kot tudi za novogradnje. Plošče se na steno pritrjujejo s posebnimi sidri.
  • Tretja opcija pa so fasane lamele iz kamene volne FKL, ki jih priporočajo zlasti za novogradnje. Zaradi dobre vzdolžne upogljivosti so lamele primerne tudi za toplotno izolacijo fasad z okroglinami ter ostalih polkrožnih, ovalnih ali stolpičastih arhitekturnih elementov. Lamele, razen na zelo izpostavljenih predelih, ne potrebujejo mehanskega pritrjevanja, na površino se lahko samo lepijo.
Knauf Insulation nudi tudi širok nabor izolacij za izvedbo prezračevanih fasad in fasad lesenih, montažnih in skeletnih objektov.

Poiščite šolane izvajalce

Treba je poudariti, da je pri izvedbi fasade izredno pomemben izbor izvajalcev, ki zagotavljajo natančno izvedbo, skladno z navodili stroke, in materialov, ki morajo biti kakovostni in sistemsko certificirani, hkrati pa morajo delovati kot usklajena celota.

Ker gre za dolgoročno naložbo, materialov in izvajalcev ne izbirajte glede na trenutno cenovno dostopnost, temveč se raje odločite za celostno in kakovostno rešitev na enem mestu. Poiščite izvajalce, ki so s strani ponudnikov fasadnih rešitev šolani in certificirani, le tako boste prepričani, da bo tudi izvedba kakovostna. Že nekaj majhnih napak pri izvedbi lahko povzroči katastrofalno škodo na fasadi.

Pomembno je, da investitorji poznate svoje želje in zahteve, ki jih imate za svojo stavbo in da to zahtevate tudi od izvajalcev. Cenene rešitve vsekakor niso prava izbira za fasado, s katero zagotavljate dolgoročno energetsko učinkovitost, trajnost objekta in kakovost bivanja.

Če želite v svojem domu občutiti udobje na dolgi rok, izberite trajnostne fasadne izolacije Knauf Insulation. Oglejte si celotno ponudbo Knauf Insulation, njihovi svetovalci pa vam bodo pomagali tudi pri vseh vprašanjih, ki se vam pojavljajo. Lahko jim pišete na svetovanje@knaufinsulation.com ali jih pokličite na 04 5114 105.

Prav tako pa vas vabijo k sodelovanju v nagradni igri Fasada, v kateri se lahko potegujete za 150 m2 izolacije FKD-N Thermal in druge bogate nagrade. Sodelujete lahko → TUKAJ

Sponzorirana vsebina