Shutter House je navdihujoče in premišljeno zasnovan dom, v katerem živi moderna družina.

Unikatna hiša se nahaja nasproti znamenitega jezera Monger na Wembleyju v zahodni Avstraliji. Zgrajena je kot betonska struktura, obdana z lokalnim lesom, ki deluje kot lesena koža. Mehanski sistem omogoča, da se leseni elementi, ki imajo hkrati funkcijo okenskih senčil in fasade, odpirajo in zapirajo, tako z njimi stanovalci ustvarjajo občutek intimnosti, hkrati pa imajo dalje neoviran pogled na bližnje jezero.

Posebna v vseh pogledih

Shutter House je navdihujoče in premišljeno zasnovan dom, v katerem živi moderna družina. Stavba je posebna tako zaradi oblike, kot tudi z vidika opreme. Hiša je skrbno opremljena s pohištvom, svetili, preprogami in drugo opremo priznanih blagovnih znamk, pod katerimi so podpisani nekateri najbolj ugledni oblikovalci na svetu, med njimi Patrica Urquiola (Kettal, CC Tapis, Moroso, Glas Italia), Inga Sempé (Golran), Studio Pepe (CC Tapis), Michael Anastassiades (Michael Anastassiades), Gino Sarfatti (Astep) in Vittoriano Viganò (Astep). Za opremljanje notranjih in zunanjih prostorov sta poskrbeli Mobilia, avstralsko podjetje, specializirano za vrhunske oblikovalske izdelke in najuglednejše blagovne znamke pohištva, razsvetljave in drugih arhitekturnih izdelkov, in studio za oblikovanje prostorov State of Kin iz Pertha.

Veličasten vhod

Hiša se razprostira na treh ravneh. V pritličju so garaža za štiri avtomobile, vinska klet in spektakularno trinadstropno preddverje, ki prek izstopajočega stopnišča povezuje vsa nadstropja. Z lesom opažen vhod in jaški dvigala obdajajo svetle bele porcelanske stenske luči. Pravi dragulj v preddverju je preproga Fordite, ki jo je oblikovala Patricia Urquiola v sodelovanju s podjetjem CC Tapis, saj z barvami prinaša radosten občutek v dom.

Prostori počitka in življenja

Štiri spalnice, tri kopalnice, pralnica in galerija se nahajajo v prvem nadstropju, skupaj z intimnim dvoriščem in balkoni, ki mejijo na vsako spalnico.

V drugem nadstropju so dnevna soba, jedilnica in kuhinja odprtega tipa. Ti prostori ponujajo panoramski pogled na jezero Monger ter se z ločenim studiem povezujejo s teraso in bazenom. V dnevni sobi sodobna večsmerna sedežna garnitura, ki stanovalcem omogoča, da se obrnejo navzven proti dvorišču, napolnjenem s svetlobo, ali pa, da se ozrejo proti umetniškem delu na nasprotni steni, vmesni prostor pa izkoristijo kot prostor za razmislek in premor.

Vez med zunanjostjo in notranjostjo

S soncem napolnjen sprednji balkon krasi prijetno sproščeno pohištvo Urquioline kolekcije Vimini iz podjetja Kettal; poudarja sodoben pridih tradicionalnih materialov, ki jih preveva eleganca. Toplota in barva zunanjega prostora nežno prehajata v jedilnico.
Sodobna in vsestranska kuhinja se odpira tako proti jedilnici jedilnice, kot tudi v smeri osrednjega dnevnega prostora, ki s svojo zasnovo ponuja nežno ravnovesje oblik, barv in materialov.

Skladno dopolnjevanje

Arhitektura in notranja struktura sta izvedeni dovršeno. Za notranje oblikovalce je bilo bistveno, da so izbrali opremo, ki ne tekmuje z izraznostjo stavbe, temveč da jo dopolnjuje in zgolj še izboljša celotno sliko arhitekture. Hiša je ekspresivne in igrive narave, vendar se skoznjo pretaka eleganca, zato je bilo treba vzpostaviti subtilno ravnovesje za prijetno bivanje, kar je notranjim oblikovalcem uspelo z opremo organskih oblik in mehkega značaja.

Fotografije: Jack Lovel + Fragments Photography

Video: Helm Media