Bejrut je mesto modnih oblikovalcev, umetniških galerij, gledališč, trendi bistrojev in kavarn. Tam pa smo našli tudi stanovanje, kot ga ni nikjer drugje. V arhitekturnem studiu Askdeco so mu nadeli ime One Oak 5A2.

V stanovanju se čuti globalizem, ki ga je spodbudil lastnik sam. Je namreč velik oboževalec sveta barv, kultur in tekstur, zato je bila glavna naloga arhitektov ta, da so na enem mestu harmonizirali vse te različne vplive.

Pronicljiv okus

Lastnik, ugleden zbiratelj umetnin ter trgovec s slikami in unikatnim pohištvom, je želel, da bi njegovo novo stanovanje odražalo prav to poslovno plat njegovega življenja. Inspiracija so bili pisani in živahni kraji, ki jih je obiskal, želel si je mešanice različnih svetovnih vplivov in dekoracij. Tako v 400 m2 velikem interierju zlahka prepoznamo vpliv tradicionalnega Maroka, arabskega sveta in grške vzorce, med katerimi se še posebej počuti doma.

»Moderna notranja arhitektura tipično vključuje le enega ali dva prevladujoča materiala, ki se kot rdeča nit vlečeta čez celoten interier,« pojasnjujejo arhitekti. »Tu pa smo vključili več slogov pohištva in dodatkov iz različnih držav, kar je ustvarilo tudi več raznolikih tem in občutkov – odvisno od tega, v katerem delu stanovanja se človek nahaja.«

Nevtralni okvir belih sten in marmornatih tal

Stanovanje je s pogledom odprto proti mediteranskemu morju na eni strani ter proti rimski arhitekturi in središču Bejruta na drugi, prav tako ga uokvirjajo bele stene in marmornata tla. Med tema dvema nevtralnima elementoma pa poka od življenja; mornarska modra in rumena barva zaznamujeta odprto kuhinjo, tu so tudi avantgardno pohištvo in popkulturi elementi, kot je jukebox v dnevni sobi.

Jedilnica je razigrana, s pisanimi stoli in nenavadno namizno dekoracijo, glavna spalnica pa po zaslugi ogledal od tal do stropa deluje še večja, kot je v resnici. Spalnica ima tudi dostop na teraso in je povezana z eno od treh kopalnic.

Zanimiv je tudi strop stanovanja, saj je oblečen v lesene panele, ki ponujajo izolativni učinek in skrbijo za boljšo akustiko. V panelih so integrirana osvetljava, zvočniki in mehanizmi za nadzorovanje pametnega doma.

»Nekatere stranke so se med postopkom opremljanja doma pripravljene veliko naučiti, medtem ko so drugi, kot na primer investitor stanovanja One Oak 5A2, že zelo dobro informirani o možnostih in natančno vedo, kaj hočejo. Takrat je naše sodelovanje še posebej plodno in dober rezultat nikoli ni vprašljiv,« sklenejo pri studiu Askdeco.

Arhitektura: Askdeco

Fotografije: Alex Jeffries