Steklene jedilne mize dajejo občutek čistosti in sofisticiranosti, prav tako zaradi prosojnosti raztezajo dekorativni vpliv na elemente, ki jih vidimo pod zgornjo ploskvijo. Povezujemo jih z modernimi ambienti, vendar so primerne tudi za jedilnice drugih stilov, zlasti industrijskega. Poglejmo, kakšne so prednosti in morebitne slabosti steklenih miz.

Zgornja ploskev steklene jedilne mize je lahko iz običajnega ali kaljenega stekla. Slednje je primernejše, saj »ima v primerjavi z navadnim štiri do petkrat večjo odpornost na udarce, večjo upogibno trdnost in povečano odpornost na temperaturne spremembe. Njegova glavna prednost pa je v tem, da pri lomu stekla ne pride do ostrih delov, temveč dobi steklo videz pajčevine, delci pa so majhni in topi, torej ne predstavljajo nevarnosti,« pravijo pri steklarstvu Stojilkovič.

Če želimo, da bo imela steklena miza dolgo življenje, torej dajmo prednost kaljenemu steklu, pretehtajmo pa še naslednje pluse in minuse:

Prednosti

  • Eleganca in moderen značaj: Steklo daje videz elegance ter je nepogrešljivo v modernih, sodobnih domovih. Odvisno od sloga, je steklena miza lahko tudi bolj formalna, v jedilnici prinese prefinjenost in glamuroznost.
  • Enostavno vzdrževanje: Poglaviten razlog, zaradi katerega se ljudje odločijo za stekleno mizo, je ta, da je enostavna za čiščenje. Potrebujemo samo mokro krpo in površina že sije. Steklo je poleg tega neporozen material, kar pomeni, da se madeži vanj ne morejo zajesti.
  • Osvetli prostor: Najbolj atraktivna lastnost stekla je njegova prosojnost in odbojnost svetlobe. Prostor s takšno mizo deluje svetlejši, je bolj zračen in lahkoten. Steklena miza se še posebej priporoča za manjše, utesnjene jedilnice, ki bi jih optično radi odprli, povečali, razširili.
  • Poskrbi za lepoto ambienta: Steklene mize imajo bodisi leseno ali kovinsko podnožje, ki zaradi prosojnosti stekla v prostoru postane dekorativni element. Prav tako k stekleni mizi kombinirajmo imenitnejše jedilniške stole, saj bodo zaradi prosojnosti materiala v popolnosti vidni.
  • Pestra izbira oblik: Steklene mize so na voljo v različnih oblikah in tudi samo kaljeno steklo je lahko dodatno obdelano – motno ali obarvano. Na voljo so tudi raztegljive steklene mize, tako da zanesljivo lahko najdemo takšno, ki se bo podala v nas interjer.

Slabosti

  • Potrebuje redno čiščenje: Čeprav je čiščenje sila enostavno, pa ga steklena površina res potrebuje ogromno. Prah, prstni odtisi, mastni madeži … vse to je zelo opazno na stekleni površini, zato računajmo, da jo bomo morali brisati po vsakem odloženem kozarcu. Če steklo postane motno, v vodi raztopimo malo sode bikarbone, ki spet poskrbi za sijaj, prav tako se navadimo na uporabo podstavkov za kozarce.
  • Tla so pomembna: Transparentnost stekla je po eni strani prednost, po drugi pa slabost. Pomeni namreč, da so tla vedno na očeh in da morajo zato biti brezhibna. Dotrajana preproga, drobtinice kruha, stari in ne ujemajoči se stoli … vse to mora proč, če želimo ustvariti dober vtis.
  • Lahko je nevarna: Steklo je ne glede na vse izboljšave še vedno bolj krhko od lesa ali kovine in lahko pomeni nevarnost, kadar v gospodinjstvu živijo tudi otroci, domače živali (celo nerodni odrasli). Ostri robovi naj bodo zaščiteni oziroma se raje odločimo za kroglo ali ovalno stekleno mizo.
  • Manjša odpornost stekla v primerjavi z drugimi materiali: Ko se steklena površina poškoduje, opraska ali odrgne, jo je nemogoče povrniti v prvotno stanje. Pomembno je, da nanjo tudi ne odlagamo zelo težkih predmetov in loncev neposredno iz štedilnika, za slednje je treba uporabljati ustrezne zaščitne podlage.
  • Dražje: Nenazadnje igra pomembno vlogo tudi cena. Steklene mize so dražje, sploh tiste iz trdnejšega, termično in kemično ojačenega kaljenega stekla, ki je bolj priporočljivo. Če za stekleno mizo nismo pripravljeni seči tako globoko v žep, se raje odločimo za po kakovosti primerljivo leseno jedilno mizo.

Foto: Pinterest