Črno-beli vzorci lahko vsak prostor – od kopalnice do spalnice – spremenijo v sofisticiranega, šik in brezčasnega. Bi imeli raje vodoravne ali navpične črte? Morda pike ali druge grafične motive?

Črna in bela si v barvnem spektru stojita nasproti. Nekako spominjata na večno nasprotujoča si Sonce in Luno ali na nezdružljiva Romea in Julijo. Črna namreč predstavlja temo, žalost in noč, medtem ko bela simbolizira nedolžnost, mir, jasnost.

Kljub tem razlikam pa ju v ambientih nekaj vleče skupaj. Kontrasti, ki jih ustvarjata črna in bela, ko sta povezani, so lahko dramatični ali subtilni, v vsakem primeru pa dom napolnijo z moderno, sofisticirano in elegantno noto, primerno za vse vrste stilov. Črno-beli vzorci se odlično znajdejo v art deco, high tech ali klasičnih interjerjih ter ponujajo veliko prostora za kreativnost in domiselnost.

Naj bodo vodoravne ali navpične črte, pike, packe, razni koncentrični krogi z učinkom prostorske iluzije – prav vse deluje na steni zelo imenitno in postavlja se le še vprašanje, kako takšne vzorce ustvariti?

Možnih je več tehnik:

  • Tapete: če se želite izogniti pleskarskim opravilom, enostavno uporabite tapete z želenim črno-belim potiskom.
  • Šablone: tisti, ki radi sami zavihate rokave, si nabavite šablono (te so na voljo tudi za najbolj zapletene vzorce, kot so baročni, živalski in cvetlični motivi) in barvo. Za začetek preizkusite vzorec na manjši steni in si poskusite predstavljati, kakšen bi bil učinek, če bi vzorec prekrival večjo površino.
  • Pleskarski lepilni trakovi: črte in geometrične vzorce lahko na steno narišete s pomočjo lepilnih trakov za pleskanje. Z njimi začrtajte na steno želene vzorce, ki jih nato pobarvate. Lepilne trakove pa odstranite šele, ko je barva že suha.
  • Teksturni učinek na črno-beli steni lahko nenazadnje dosežete s pomočijo raznih barvnih tehnik. Na primer da že nanešeno barvo razmažete z gobico, krpo, brusnim papirjem ali suhim čopičem. Tako dobite res unikaten vzorec!

Foto: Pinterest