Si že dolgo želite osvežiti svoj dom, pa nimate niti časa niti proračuna? Za vas smo pripravili kopico preprostih (in poceni) idej, ki bodo v trenutku preobrazile vaš ambient.

1. Naplastite preproge

osvežitev doma

Zakaj bi se zadovoljili z eno preprogo, če imate lahko tri? Preproge naplastite eno na drugo, dodajte barve in teksture, s tem pa ustvarite privlačen poudarek v udobnem, jesenskem ambientu.

2. Dodajte poudarek v živahni barvi

osvežitev doma

Živahne barve iz šestdesetih so ponovno v trendu: popestrite svoj nevtralni dom z naslanjačem v gorčični barvi, žametnimi blazinami ali pa zavesami v električno modri barvi.

3. V spalnici: naplastite teksture

osvežitev doma

Zakaj bi se morala posteljnina vedno ujemati? Za spremembo posteljo oblecite v različne sete, nanjo navržite volneno odejo in nekaj okrasnih blazin, nato pa v soju zatemnjene luči uživajte v obilju tekstur in barv.

4. Posodobite svetila

osvežitev doma

Svetloba je ena od ključnih elementov vsakega interierja. Morda vaš potrebuje samo dodatno svetilo oziroma nov poudarek. Maroško svetilo v tej spalnici ponoči ustvari zanimivo igro svetlobe in senc, hkrati pa vizualno uravnoteži prostor.

5. Obesite velikansko ogledalo

osvežitev doma

Ogledala so zelo v trendu – ne le v predsobi in kopalnici, pač pa kot dekorativni element v dnevnih sobah, v jedilnicah in na hodnikih. Lahko se odločite za preprosto ogledalo ali pa takšnega z velikim pozlačenim okvirjem – izbira je vaša.

6. Prostor posodobite s starino

osvežitev doma

V svoj urejen, moderno opremljen dom vnesite eno samo starino: babičino kredenco, set jedilniških stolov, gugalnik ali perzijsko preprogo in opazujte, kako ta dodani element popolnoma spremeni karakter vašega prostora.

7. Poudarek v papirju

osvežitev doma

Tapeta odlično poudari posamezne elemente v vašem domu – pa naj bodo to vrata v dnevno sobo, spregledani kotiček v predsobi ali pa notranjost garderobne omare. Sodobne tapete je tudi izjemno lahko položiti in še lažje odstraniti.

8. Nazaj v minimalizem

osvežitev doma

Čeprav smo v prejšnjih točkah spodbujali dodajanje novih in novih elementov, pa nekateri domovi potrebujejo popolnoma nasprotno: pogumno odvzemanje. Iz prostora odnesite vse kose opreme, ki niso ključni, in pazljivo dekorirajte – rezultat vas bo presenetil.

9. Zelenje, zelenje, zelenje!

osvežitev doma

Sodobni dom ne obstaja brez obilice sobnih rastlin, ki ne le čistijo vaš zrak, ampak v prostor vnašajo domačnost, toplino in vizualno ugodje. Odločite se za eno izmed klasičnih lončnic – monstero, fikus, bršljan – ali pa se podajte na bolj eksperimentalno pot s palmami, kaktusi in sočnicami.

10. Okrasite dom

osvežitev doma

Včasih nam doma manjka le kak zanimiv detajl: prostor zanj boste najlažje našli kar na steni. Poleg velikih umetnin, tapiserij in obešenih preprog, o katerih smo že pisali, lahko na steno obesite zbirko klobukov, doma izdelano papirnato dekoracijo, krožnike ali fotografije.

Fotografije: Pinterest