Že večkrat smo pisali o tem, da decentralni prezračevalni sistem potrebuje zelo malo vaše pozornosti in da ga je sila enostavno vzdrževati. Ob tem pa vas 24 ur dnevno brezkompromisno oskrbuje s svežim zrakom, s tem skrbi tudi za vaše dobro počutje in zdrav dom brez plesni. Tokrat bomo podrobneje pogledali, kaj pa vendarle pričakuje v zameno in kaj konkretno lahko/morate storiti, da bo delovanje prisilnega prezračevanja brezhibno. Navsezadnje mu boste s tem zagotavljali zelo dolgo življenjsko dobo, ki je lahko takšna, kot je življenjska doba vaše nepremičnine.

Pol litra zraka na vdih

Decentralni prezračevalni sistemi, kot je pri nas najbolj znani Lunos, skrbi za konstantno prijetno sobno klimo ter svež in čist notranji zrak. Ker v povprečju ljudje vse več časa preživimo v notranjosti stavb (po nekaterih podatkih celo več kot 20 ur dnevno) smo stalno izpostavljeni le notranjemu zraku, dnevno ga vdihnemo kar do 17 tisoč-krat po približno 0,5 litra.

Ob brezhibno delujočem prezračevalnem sistemu smo lahko brez skrbi, da je ta prefiltriran zrak očiščen prahu, alergenov, odvečne vlage, prašnih delcev, virusov in drugih mikroorganizmov in podobne nesnage. Drugače pa je, če smo do prezračevalnega sistema mačehovski, ga ne vzdržujemo in praktično odmislimo vsakršno skrb zanj. Takrat nastanejo težave, umazani filtri niso več sposobni popolnoma prefiltrirati zraka, odvajati nastalega CO2 iz prostora, količina vlage v prostoru se poveča, pride lahko do pojava plesni. Neučinkovito delovanje prezračevalnega sistema se lahko kaže v pojavu glavobolov, vrtoglavice, slabosti, sili nas h kašlju in počutje je slabše. Skratka, zopet smo tam, kjer smo bili, preden smo v dom dali vgraditi prezračevani sistem in smo prezračevali le z nerednim in nesistematičnim odpiranjem oken.

Vzdrževanje stane manj kot 3 evre letno

Za Lunosove prezračevalne sisteme velja, da so za vzdrževanja sila poceni in enostavni. Vse, kar morate občasno storiti, je naslednje:

Klasično prezračevanje

  • Preverite, ali so vsi deli prezračevalnega sistema mehansko v dobri kondiciji? Ni škripanja, hreščanja ipd.
  • So zračni kanali odprti, dobro prehodni, ali nasprotno, morda zamašeni in umazani?
  • Se ob zračniku zbirajo sledi vlage, kondenza?
  • Ali morda sveti signalna lučka za filter? Če ja, filter zamenjajte oziroma sperite pod tekočo vodo (pri trajnih filtrih) in resetirajte prikazovalnik, kot je navedeno v navodilih. Filter za cvetni prah pa samo posesajte (ne spirajte ga pod vodo).
  • Vidni del (pokrov prezračevalne naprave) občasno obrišite z vlažno krpo.
Nadomestni zračni filtri.

Dodatno pri prezračevanju z rekuperacijo

  • Preverite ali naprava vsake 60 do 70 sekund zamenja smer.
  • Vstavek za rekuperacijo (toplotni izmenjevalnik) občasno posesajte s sesalnikom ali izpihajte.

Kot vidite, v svež zrak ni potrebno vlagati velikih naporov. Na prezračevalnih sistemih Lunos je občasno treba opraviti le preprosta servisna dela, vsak sistem pa vas preko LED zaslona sam obvesti, kdaj je treba očistiti/zamenjati filter. In še stroški: ocenjeni vzdrževalni stroški so manj kot 3 EUR letno (energija + filter) na rekupertorski ventilator, kar je v primerjavi z vsemi rednostmi svežega zraka praktično zanemarljivo.

Ne spreglejte poletne akcije!

LUNOtherm-S

Tisoči Slovenci že uživajo v enostavnem vzdrževanju in prednostih decentralnega prezračevalnega sistema LUNOS. Tukaj lahko izveste, kako je s prisilnim prezračevanjem zadovoljen gledališki in televizijski igralec Jernej Kuntner, na tej povezavi pa spoznate Lunosovo poletno akcijo, ki vas bo še posebno razveselila. Ob nakupu rekuperacijskega sistema LUNS e2  vam namreč podjetje podarja fasadni element LUNOtherm-S za dodatno dušenje hrupa in estetsko dovršen videz fasade. S svojo bistveno manjšo težo in izjemno prilagodljivo velikostjo namreč zagotavlja enostavno rešitev za vgradnjo prezračevalnega sistema LUNOS brez vidnih rešetk na fasadi.

Fotografije: Lunos, Pinterest

Sponzorirana vsebina