Bivanje v mansardi ponuja posebno izkušnjo: lega na vrhu objekta, neovirani razgledi na okolico, oddaljenost od hrupa ulic ... Vse več ljudi se odloča za prenovo obstoječe ali zasnovo nove mansarde in pri tem poskrbi za zadostno izolacijo strehe in primerno količino dnevne svetlobe. Vseeno pa stanovalce mansard v poletnih mesecih pogosto preseneti nepričakovana težava - močno pregrevanje.

Julijsko opoldansko sonce pripeka na strešna okna. Ne glede na njihovo nizko toplotno prehodnost skoznje uhaja infrardeče sevanje in segreva pohištvo, tla in stene: iz njih bo vročina puhtela v prostor še ure in ure. Boj proti vročini s hladilnimi sistemi ni trajnostna rešitev. Zares pomaga le preventiva: senčenje.

Ker pa so strešna okna specifična, nam njihovo senčenje večkrat povzroča preglavice. Kako na strešno okno namestiti žaluzijo, roleto, rolo ali plise? Prihajamo na pomoč: v boju proti pregretim mansardam odgovarjamo na vse dileme o senčenju strešnih oken.

Zunanja senčila

Sledeče drži kot pribito: zunanja senčila so najbolj učinkovit borec proti pregrevanju.

Z namestitvijo zunanjih senčil preprečimo pregrevanje okenskih stekel na zunanji strani, s čimer preprečimo prenašanje toplote preko stekel v notranjost. Za strešna okna obstajata dva tipa zunanjih senčil: mrežasto senčilo ali roleta.

Zunanje mrežasto senčilo zadrži do 70% sončne toplote.

Elegantno in skoraj neopazno mrežasto senčilo v prostor še vedno prepušča dovolj naravne svetlobe, zaradi česar je popolno za pisarne ali druge prostore, kjer popolna zatemnitev ne pride v poštev. Hkrati pa ustavi do kar 70% sončne toplote!

Roleta bo strešno okno zaščitila pred vremenskimi neprilikami, zmanjšala hrup dežnih kapelj in popolnoma zatemnila prostor. Je tudi najučinkovitejša pri boju proti poletnemu pregrevanju in zimskim toplotnim izgubam.

Roleta je, po drugi strani, odlična izbira za bivalne prostore in spalnice, saj omogoča popolno zatemnitev prostora, zmanjša toplotne izgube v hladnejših mesecih in omili prehod hrupa iz okolice (kar je odlično za tiste z rahlim spancem, ki jih ponoči moti hrup dežnih kapelj). Roleta je še učinkovitejša pri boju s pregrevanjem, saj ustavi do 87% sončne toplote.

Notranja senčila

Notranja senčila so odlična za ustvarjanje raznolikih ambientov v prostoru, hkrati pa prispevajo tudi k zmanjšanju pregrevanja poleti in uhajanju toplote v hladnejših mesecih leta.

Notranja žaluzija je primerna tudi za prostore z večjo vlažnostjo.

Žaluzija je primerna zaščita pred premočno svetlobo ob sončnih dneh. Zaradi možnosti premikanja aluminijastih lamel, s katerimi lahko usmerjamo svetlobo in reguliramo intenzivnost, je priročna za pisarne in druge delovne prostore, zaradi svoje neobčutljivosti na vlago pa je primerna tudi za kopalnice. Žaluzija izboljša izolativnost oken do 8%. Spravljena je v kaseti, nameščeni na zgornjem delu okna.

Rolo bo pomembno prispeval k podobi interierja.

Notranji rolo je namenjen senčenju v času močnejšega sončnega sevanja, saj preprečuje bleščanje v prostoru, ki je lahko še posebej neprijetno v poletnih mesecih. Izolativnost okna se ob uporabi roloja izboljša do 14 %. Primeren je za skoraj vse prostore, ker pa ga je možno dobaviti v številnih odtenkih, pomembno prispeva k celostni podobi interierja. Spravljen je v kaseti, nameščeni na zgornjem delu okna.

Novo termo plise senčilo učinkovito zaustavlja prehod toplote v zimskem času in preprečuje pregrevanje poleti. Odpiranje s spodnje in zgornje strani pa je izjemno praktično, saj lahko prostor zasenčimo, kjer je to potrebno.

Plise senčilo ima podobno vlogo kot rolo, le da ni spravljen v kaseti, ampak se lahko premika tako z zgornje kot s spodnje strani – kar je odlično za delno senčenje nizkega sonca. Navadno plise senčilo mehko razprši dnevno svetlobo, na voljo pa je tudi v izvedbi, ki omogoča zatemnitev. Zaradi svoje sestave v obliki satovja zmanjša toplotne izgube pozimi za 25%.

Siesta senčilo z Disneyevim motivom bo navdušilo tako otroke kot odrasle – sploh, ko bo čas za popoldanski počitek.

Zatemnitveno senčilo (siesta) pa je namenjeno popolni zatemnitvi prostora. Zaradi refleksnega premaza na zunanji strani zmanjša pregrevanje prostora ter izboljša izolativnost stekel do 20%. Tudi siesta senčilo je pospravljeno v kaseti na zgornjem delu okna; najbolje se obnese v spalnicah in otroških sobah. Velux je za slednje razvil posebno linijo z otroškimi in Disneyjevimi motivi (med drugim lahko senčilo krasijo junaki risank Medvedek Pu, Avtomobili ali Ledeno kraljestvo), ki bodo otroke še dodatno motivirali k popoldanskemu počitku.

Kaj pa kombinacije senčil?
Dvojno senčenje z zunanjim in notranjim senčilom nam omogoči številne kombinacije senčenja.

Za prostore, ki potrebujejo različne dnevne pogoje, kot so npr. mladinske sobe, je možna tudi vgradnja dveh senčil hkrati. Tako lahko na zunanjo stran namestimo mrežasto senčilo, na notranjo pa rolo, ali pa kombiniramo dve notranji senčili, kot npr. siesto in plise. Plise bo razpršil močno svetlobo in ustvaril prijetno okolje za delo in igro, siesta pa bo poskrbela za miren spanec do poznih dopoldanskih ur.

Kombiniranje dveh notranjih senčil je odlično za prostore, ki potrebujejo različne stopnje svetlosti, kot so npr. spalnice ali mladinske sobe.
Za preprečevanje pregrevanja je potrebna disciplina

Kako senčenje deluje v praksi, smo se pozanimali pri podjetju VELUX, ki nudi tudi vsa zgoraj omenjena senčila. Le-ta lahko hitro in enostavno aplicirate na vsa njihova okna, ne glede na njihov model ali starost.

Strokovnjaki iz podjetja VELUX svetujejo, da se senčenje uravnava skladno s potjo sonca. Da pa nam ne bi bilo potrebno uravnavati vseh senčil ročno in tekati v mansardo ob različnih časih dneva, so razvili senčila na električni pogon, ki jih lahko upravljamo iz udobja naslanjača. Sliši se dobro, ampak kaj pa če senčil nimamo možnosti priklopiti na obstoječe električne inštalacije? “Za primere, kjer do okna ni speljana električna napeljava na katero bi lahko priključili električno senčilo, pa je mogoče izbirati tudi med senčili na solarni pogon, ki za delovanje uporabljajo električno energijo, pridobljeno s pomočjo priloženih solarnih celic. Solarna izvedba je dobavljiva za vsa senčila, razen za notranje plise senčilo,” nas potolažijo v podjetju VELUX.

Več informacij: VELUX.si

Fotografije: VELUX