Naš planet danes doživlja korenite spremembe – spremembe, katerih posledice bomo šele občutili. Prav vsi smo odgovorni za boljšo in bolj trajnostno prihodnost – od velikih multinacionalk do najmanjših gospodinjstev.

V začetku junija smo se udeležili zanimivega kulinaričnega dogodka v organizaciji združenja JRE Slovenija in podjetja Miele Slovenija.

Pri podjetju Miele trajnostnost jemljejo zelo resno. Kot je v uvodnem govoru omenil direktor slovenske podružnice Josef Asböck, podjetje Miele kot vodilni proizvajalec bele tehnike več kot 50 % proračuna za raziskave in razvoj nameni razvoju trajnostnih aparatov in storitev. Kot družinsko podjetje verjamejo, da mora biti prihodnost trajnostna – in da se njihova odgovornost ne konča pri vratih tovarne. Zato stremijo k temu, da je vse, kar naredijo, zasnovano bolj trajnostno.

Med združenja, ki se v veliki meri zavedajo pomena trajnostnosti, se vsekakor uvršča tudi združenje JRE s svojimi restavracijami. Torkov dogodek sta začinili kuharski mojstrici Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič in Sabina Repovž iz Gostilne Repovž. Obe restavraciji sta za svoja prizadevanja prejeli zeleno Michelinovo zvezdico, ki poudarja njihov pogum in iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks pri vsakdanjem delu.

V štirih urah kulinaričnega dogajanja se je izmenjalo veliko dobrih izkušenj in praks. Obiskovalci pa smo prizorišče zapustili z mislijo, da se bomo kot posamezniki s svojimi prizadevanji, ki resnično vplivajo na spremembe, ves čas trudili stvari obrniti na bolje. Tako z našimi vrednotami kot tudi z našimi trajnostnimi prizadevanji. ​

Fotografije: Lea Valenti