Angleži so mojstri oblikovanja bujnih, romantičnih, naravnih, divjih in večplastnih krajinskih ureditev. Kako lahko nekaj angleške idile vnesete tudi v svoj vrt?

Najprej se je treba zavedati, da za vzgojo angleškega vrta potrebujete več let, saj gre za dolgotrajen proces, ki temelji na skrbnem dodajanju elementov in grajenju kompozicije.

Začnimo z obodom vrta: namesto klasične ograje se odločite za živo mejo, ki bo navzven ustvarila urejen rob, znotraj pa poskrbela za zeleni zaslon, ki je osnova vsakega angleškega vrta.

Vrt materialno povežite s hišo. Če ima hiša opečnate, kamnite, lesene ali kovinske poudarke, jih prenesite tudi na vrt, z drugimi materiali posnemajte barvni ton fasade. Tako se bo vaš dom zlil z vrtom in podoba bo naravnost idilična.

Angleški vrt se spreminja skozi letne čase. Prve znake pomladi oznanijo čebulnice in cvetoči mahovi, pozimi pa vrtu barvo dajejo bodike, nepozebniki, homulice in pampaška trava. Osnovo ustvarite iz trajnic, mednje pa nasadite enoletnice, ki bodo z nepričakovanimi barvnimi poudarki vsako leto na drugačen način dopolnile premišljeno kompozicijo.

Ustvarite si prostor za počitek z romantičnim pridihom: prostostoječi paviljoni, podporni oboki za plezalke ali pa lesena pergola so čudovit dodatek vsakega angleškega vrta. Opremite jih s klasično oblikovanim pohištvom ‒ kovanimi stoli, masivno klopjo ali pletenimi ležalniki.

Poudarek dajte na plastenje: višje rastline postavite v ozadje, nižje pa v prvi plan. Zasaditev naj bo gosta in nikakor ne preveč toga; cvetlični in zelenjavni vrt pa naj se prepletata. 

Angleška trata je dobrodošla, a naj ne prevladuje. Vanjo vrišite meandrične poti iz naravnih materialov, jo prekinite z visoko oporno strukturo za plezalke, vodnim elementom ali vrtno skulpturo.

Več je več: pozabite na klasična pravila ‒ cvetoče rastline posadite skupaj v različnih oblikah, velikostih, teksturah in barvah, dovolite jim, da se prelijejo na vrtne poti ali da s svojimi vejami posežejo na teraso; da se povzpnejo na senčnico ali pa da bujno prerastejo cvetlične lonce.

Bi imeli angleški vrt? V spodnji galeriji lahko poiščete navdih za oblikovanje.

Fotografije: Unplash