V Polzeli smo obiskali rustikalno podeželsko hišo, v kateri sta svoj začasni dom ustvarila košarkar Žiga Dimec in njegova žena, podjetnica in vplivnica Adrijana Dimec. Hiša diha z naravno toplino in je polna raznih sladkorčkov, kot so glineni ometi z zanimivimi spiralnimi vzorci in velika puhasta postelja.

Žiga in Adrijana sta v okolici Polzele kupila stanovanje, ki pa je bilo še v fazi gradnje in opremljanja. Da sta bila lahko pri teh postopkih bližje in ker se tudi sredi šolskega leta niso želeli seliti in s tem prepisovati otrok iz ene šole v drugo, sta se za čas, dokler stanovanje ne bo primerno za vselitev, svoj začasni dom odločila najeti.

»Iskanja sva se lotila z zelo majhnimi pričakovanji, ker sva vedela, da bo kratkoročno. Ampak ko sem videla tole hiško, sem rekla Žigu, da mi je tako zelo všeč, da bi jo kar kupila. Že ko sem brala opis hiše v oglasu, sem skozi besede in stavke začutila, da jo je ustvaril človek, ki je vanjo res dal dušo in veliko pozitivne energije,« se spominja Adrijana.

V slogu francoskega podeželja

Hiša obsega 178 m2, načrte zanjo pa je pripravil arhitekt Marko Soršak, ki je pomagal tudi pri iskanju kakovostnih ekoloških materialov. Grajena je iz macesnovega lesa, gline, kamna, trstika, celuloze … Strešna kritina v peščeni barvi je opečnati bobrovec, narejen po naročilu. Opeka se v obliki talne obloge pojavi še v vstopnem hodniku, iz nje so izdelane tudi police v bivalnem delu. Pri notranji opremi so upoštevali načela feng šuja, izvedli so meritve vodnih tokov, tako so že pred začetkom gradnje načrtovali postavitev pohištva, ki je v rustikalnem slogu francoskega in provansalskega podeželja.

Skica hiše. Avtor: Marko Soršak

Puhasta bela postelja

Ob najemu je bila hiša kompletno opremljena, manjkali so le kavč, televizija in pohištvo v spalnici, kar pa je najemnikoma pravzaprav zelo ustrezalo, saj sta tudi zaradi Žiga želela kupiti svojo posteljo. »Vedno sva govorila, da ko se enkrat ustalimo, bova dala delati posteljo po naročilu. Žiga še nikoli ni spal na postelji, kjer mu ne bi noge visele čez rob. In glede na to, da sva bila blizu selitve na svoje, sva posteljo kar dala v izdelavo,« pripoveduje Adrijana.

Žiga, ki je bil v času našega obiska v Turčiji, v višino meri več kot dva metra in postelje standardnih dimenzij zanj ne pridejo v poštev. Običajno težave s prekratkim ležiščem rešuje tako, da si doda kakšen podaljšek k postelji, še večkrat pa mu noge štrlijo čez, kar gotovo ne pripomore k regenerativnemu počitku. »Ja, spanec mi je kot športniku zelo pomemben. Kadar imam dva treninga, včasih spim tudi popoldne, da si malo odpočijem. Zelo je pomemben kakovosten spanec, da se zjutraj lažje regeneriram za naslednji trening ali tekmo. Vedno pa se najboljše spi doma v svoji postelji, zato komaj čakam, da pridem nazaj v Slovenijo, da bom lahko spet spal na svojem ležišču. Sploh odkar imava podaljšano posteljo in se lahko lepo udobno namestim, imam kakovosten spanec od večera do jutra.«

Posteljo sta zakonca kupila v salonu Perfecta Dreams, kjer sta lahko izbirala med 250.000 kombinacijami, ki jih imajo na voljo. »Kombinirala sta okvir postelje z visokimi nogicami z romantično vzglavno stranico. Izbrala sta si tudi izgled nogic in si tako ustvarila čisto svojo posteljo. Potrebovala sta posteljo, dolgo kar 2,20 metra in v nadstandardni širini 2 metrov. V naši lastni proizvodnji lahko izdelamo standardne in nadstandardne dimenzije, kar pomeni, da se prilagajamo vsakemu uporabniku,« pove Tea Tadej, notranja oblikovalka in vodja razvoja pri Perfecta Dreams, ter dodaja, da tudi vnos postelje nadstandardnih dimenzij v prostor ni problem, saj je demontirana in jo monterji sestavijo šele v spalnici.

Postelja ima lahko pod vzmetnico prostor za shranjevanje ali predale, v vsakem primeru pa jo lahko kombinirate še z drugim spalničnim pohištvom in dodatki. »Ko si izberete obliko postelje, vzglavno stranico in nogice, si izberete tudi dimenzijo in na koncu še enega od 190 materialov in barv, ki jih imamo v ponudbi. To lahko kombinirate tudi z drugimi elementi v spalnici, kot so klopca, ki lahko pride pod posteljo, ali nočne omarice, kjer lahko izbirate barve, dimenzije, barve stekla in nogice. Seveda lahko to povežete s kakšnim kavčem, foteljem ali mizico, da ustvarite spalnico po vaši meri. Naši elementi se lahko kombinirajo tudi v drugih prostorih,« še pove Tea Tadej.

Mističen pomen spirale v glinenih ometih

Posebnost hiše so glineni ometi z vrisano spiralo, ki ima mističen pomen. Pomeni tako širjenje, razvoj in znanje kot potovanje navznoter. Edinstven je tudi parket na zgornjem hodniku, v katerega so dodali keramiko, magnet za oči pa so tukaj še slike Barbare Celjske.

V dnevnem prostoru omenimo glineno sonce, ki je simbol moči in energije, inovativna napa v kuhinji pa se povezuje s slogom opreme in je izvedena kot nekakšna strešica. Na osnovo iz lesa so položeni bobrovci manjših dimenzij.  

»Materiali se tako lepo dopolnjujejo, glineni ometi s kamnom. Tudi postavitev kuhinjskega otoka je odlična. Že ko sem v oglasu videla sliko kuhinjskega pulta, sem imela vizijo, kako bom tukaj zjutraj otrokoma pripravljala zajtrk in bosta vsak v svojem stolčku. Dejansko smo to vizijo uresničili in vsako jutro ob sedmih tukaj pijeta čaj in zajtrkujeta,« sklene Adrijana.

  • Arhitektura: Arhitekturni biro Soršak
  • Fotografije: arhiv lastnice, Ambienti