Nakup novega ležišča je podoben nakupu perila – zelo intimen in brezkompromisen, pomembno je, da vam popolnoma ustreza. Če želite res dobro spati – sami ali v dvoje –, si vzemite čas za naš mali vodnik, ki vam bo razkril, kakšna kakovost in velikost ležišča je pisana na vaše telo.

Širina vzmetnice

Udobje ni odvisno le od trdote vzmetnice. Med spanjem se obrnete od 40- do 60-krat na noč, zato je za udobno spanje pomembno izbrati takšno širino vzmetnice, ki omogoča preprosto gibanje. Priporočamo vzmetnico širine vsaj 90 cm, v nasprotnem se boste počutili utesnjene in omejene. Ožji modeli vzmetnic so primerni le za otroke.  

Dolžina vzmetnice

Za udoben spanec mora telo ostati na vzmetnici in ne segati čez njene robove. Na prekratki vzmetnici vam bodo noge visele čez, kar res ni udobno. Priporočamo, da je vzmetnica vsaj 30 cm daljša od dolžine telesa.

Osnovne dimenzije vzmetnice

V nasprotju z Američani, ki poznajo king, queen, double in single size vzmetnice, pri nas ležišča delimo na enojna ali dvojna. Vzmetnice za eno osebo so običajno narejene v dimenzijah 200 × 90/100/120 ali 190 × 90/100/120, medtem ko so za zakonske postelje na voljo v velikostih 200 × 140/160/180 ali 190 × 140/160/180. In katero potrebujete vi?

  • Vzmetnica širine 90/100 cm: odlična za študentske in najstniške sobe. Če kupite dve, je primerna tudi za zakonske postelje, pri čemer vsak od partnerjev lahko izbira svojo trdoto in sestavo ležišča.
  • Vzmetnica širine 120 cm: najbolj udobna za posameznike in mladinske sobe. Lahko jo kupite tudi mlajšemu otroku, s čimer se izognete poznejši menjavi ležišča v najstniških letih.  
  • Vzmetnica širine 140/160 cm: to je minimalna dimenzija zakonske postelje. Vzmetnica je kot nalašč za mlajše pare in za tiste, ki si resnično želijo preživeti vso noč v objemu.
  • 180 cm široka vzmetnica: popolna dimenzija za pare. Izberite jo, če se želite dobro naspati, ne da bi se morali vso noč tiščati k partnerju.
Ali je vzmetnica dovolj velika, testirajte tako, da se nanjo uležete, komolce položite ob boke in razširite roke. Imeti morate toliko prostora, da se partnerja z rokami komaj dotikate.

dobro je vedeti

  • Če ste višji od 180 cm, se boste počutili najbolj udobno na ležišču dolžine 200 cm in več.
  • Ljudem s prekomerno telesno težo ustrezajo čim širše in bolj trde vzmetnice.
  • Ne glede na to, katero vzmetnico in posteljo izberete, je prvo pravilo, da se mora prilegati prostoru. Med posteljo in steno naj bo vsaj 90 cm prostora.

Klik do popolne vzmetnice

Zdaj, ko poznate prave dimenzije, ostane le še vprašanje, iz kakšnih materialov naj bo vaše nove ležišče, kako mehko ali trdo naj bo ter koliko con udobja naj nudi. Za lažjo odločitev so v spalnem studiu Perefecta Dreams pripravili predloge ležišč za najrazličnejše tipe ljudi in okuse:

  • Če radi veliko in dolgo sanjate: Idealna vzmetnica za velike sanje je Anatom Premium. Izdelana je s pomočjo najnovejših tehnologij, ki zagotavljajo vrhunsko izkušnjo spanja na 7 conah udobja in trpežnost materiala. Pritisk na telo je po vzmetnici enakomerno porazdeljen in bistveno manjši kot pri običajnih ležiščih.
  • Za ljubitelje naravnega: Če ste radi v sozvočju z naravo, izberite ležišče Zeta Premium. Inovativno žepkasto jedro s sedmimi conami zagotavlja veliko prožnost in se prilagaja telesu v vseh spalnih položajih. Vzmetnica Zeta je posebej namenjena osebam, ki imajo raje srednje trde vzmetnice ter iščejo udobje in anatomsko oporo za telo. Vzmetnica je tudi antialergijska in antibakterijska.
  • Za tiste, ki ponoči ne marate motenj: Kogar ponoči rado hitro kaj zmoti, bo mir našel na ležišču Vega premium. Ležišče ponuja neskončne možnosti podpore in prilagajanja telesu. Anatomsko postavljene žepkaste vzmeti v 7-conskem jedru Combi preprečujejo, da bi vas med spanjem motili partnerjevi gibi. Kombinacija dveh vrst pene (EMC in PU) pa zagotavlja anatomsko podporo in sprostitev telesa med spanjem. »Vzmetnico Vega priporočamo vsem, ki iščejo trde vzmeti, imajo radi občutek spominske pene in sprostitev, ki jo ta zagotavlja,« pravijo svetovalci v spalnem centru Perfecta Dreams.
  • Kot v hotelu s 5 zvezdicami: Pravite, da še posebej dobro spite, ko ste na dopustu v luksuznem hotelu? Za tak občutek tudi doma potrebujete ležišče Ariston. Njegova glavna značilnost je jedro z 2,0 mm debelimi žepkastimi vzmetmi, ki zagotavljajo popolno udobje osebam z željo po trdem, a prožnem ležišču. Poleg tega 30 cm višina vzmetnice omogoča lažje leganje in vstajanje, kar običajno lahko izkusimo le v vrhunskih hotelih.
  • Za hedoniste: Če želite spati kot na oblaku, si omislite vzmetnico Serene. Izdelana je iz spominske pene, ki vsebuje na milijone mikroskopskih zračnih kapsul, zato je optimalno zračna. Idealna je za ljubitelje mehkejših in zračnih ležišč ter za vse, ki ne marajo pretirane toplote in občutka segrevanja.
  • Za ljubitelje masaže: Po dobri masaži človek občuti sproščenost in mir. Enako se zgodi po spanju na ležišču Queen. Njegovo žepkasto jedro s sedmimi conami zagotavlja anatomsko podporo telesu in se mu med spanjem prilagaja na vseh področjih. Zgornja plast ležišča je spominska pena, ki zaradi svojih antialergijskih in antibakterijskih lastnosti vpliva tudi na sprostitev telesa med spanjem.

Če potrebujete še dodaten nasvet pri izbiri ležišča in postelje, se oglasite v enem od salonov Perfecta Dreams, kjer za zdravo spanje skrbijo že več kot 30 let. Od zdaj so prisotni tudi v Sloveniji, na Moskovski ulici 4 v Ljubljani. Njihove vzmetnice in postelje vas zagotovo ne bodo pustile ravnodušne.

Sponzorirana vsebina