Se spomnite, kako vas je kot otroka skrbelo, da se pod vašo posteljo skrivajo pošasti? No, dejstvo je, da se niste popolnoma motili. Spalnice in postelje so odličen prostor za alergene, kot so pršice, dlake hišnih ljubljenčkov in plesen, ki vam lahko zagrenijo življenje - še posebej, če imate astmo ali alergije. Ampak brez skrbi! Ustrezna ležišča iz lateksa ali tehnogela, hipoalergeni vzglavniki, zaščitna posteljnina in drugi ukrepi lahko pomagajo ukrotiti te nevidne spalne pošasti.

Mislite, da je vaša hiša tako čista, da je brez alergenov? Pomislite še enkrat. Raziskovalci, ki so pregledali prah, posesan s tisočih tal v spalnicah, so v več kot 99 % vzorcev našli vsaj en pogost alergen, skoraj 75 % spalnic pa je imelo odkritih od tri do šest alergenov. »Tudi to ni vprašanje čistoče,« ob tem zatrjujejo. »Ne glede na to, koliko drgnete in čistite, obstaja verjetnost, da bodo alergeni še vedno prisotni nekje v vaši spalnici in domu.«

Ti alergeni so po navadi pršice, ki obožujejo toplo okolje in se hranijo z odmrlo kožo človeka, plesen ter pasje in mačje dlake. Od tega je samo v ležiščih med 100 tisoč in 10 milijonov pršic, če je vaš vzglavnik starejši od dveh let, pa kar 10 % njegove teže predstavljajo mrtve pršice in njihovi iztrebki.

Kožne celice, ki jih človek pusti v enem dnevu v postelji, lahko nahranijo 1 milijon pršic. V svojem življenju lahko pršice pridobijo do 200-kratno telesno težo in povzročijo vrsto zdravstvenih težav in alergijskih reakcij, kot so oteženo dihanje, kašljanje, zamašen nos, srbenje in solzenje oči. Pršice lahko prav tako slabo vplivajo na naš spanec, saj se lahko zaradi njih pogosto zbudimo sredi noči. Foto: Pixabay

Te šokantne številke navajamo zato, da v teh dneh, ko se verjetno lotevate spomladanskega čiščenja, posebno pozornost namenite spalnici. S pomivanjem in čiščenjem boste proti nevidnim zajedavcem in povzročiteljem alergij sicer le delno uspešni, dokončno pa bo pomagalo, če si boste priskrbeli ustrezno posteljnino, hipoalergen vzglavnik in takšno ležišče, ki bo pršicam preprečilo naselitev.

1. Redno perite posteljnino

Na srečo pršice ne marajo visokih temperatur, zato bo dovolj, če posteljnino redno perete na 60°C. Eno preprosto pranje posteljnine je popolnoma dovolj, da uničimo pršice in odstranimo vse delce odmrle kože. Za dodatno preventivo perilo sušite v sušilnem stroju, saj bo toplota iz sušilnega stroja uničila vse preostale pršice. Posteljnino poskušajte prati vsak teden, da bo število pršic čim manjše.

Foto: Unsplash

2. Priskrbite si antialergijsko vzmetnico

Tudi najbolj čiste vzmetnice so polne mikroskopsko majhnih škodljivcev, zato razmislite o naložbi v katero od antialergijskih vzmetnic. Najboljše so tiste iz lateksa in tehnogel jedra, obstajajo pa tudi vzmetnice z žepkastimi vzmetmi, ki jih pršice ne marajo.

Lateks je popolnoma naraven in antibakterijski material, v katerem ni glivic ali kakršnihkoli mikroorganizmov. Po zaslugi odprte strukture poskrbi za normalen pretok zraka in odvajanje vlage, zato se vam ne bo treba boriti s plesnijo na vzmetnici. Priporočamo → ležišče Orion+ z jedrom iz lateksa

Tehnogel je po drugi strani inovativen trdno-tekoči material, ki se prilagodi telesu uporabnika. Ima odlične toplotne, elastične in higienske lastnosti in je idealen za tiste, ki jim je zdravje na prvem mestu. Zaradi izpolnjevanja visokih higienskih zahtev je vzmetnica iz tehnogela priporočljiva tudi za osebe, ki so prisiljene dolgo časa preživeti v postelji. Priporočamo → Technogel ležišče z gel jedrom

Kaj pa ležišča z vzmetmi? Tudi ta so lahko hipoalergena, kot je na primer vzmetnica Queen. Zgornjo plast ima iz spominske pene, ki zaradi svojih antialergijskih in antibakterijskih lastnosti vpliva tudi na sprostitev telesa med spanjem.

3. Prava rjuha

Če želite dodatno zaščito pred pršicami, vzmetnico prekrijte z zaščitno rjuho Respira. Rjuha Respira je vodoodporna in antibakterijska, zato bo vašo posteljo zaščitila pred vsemi vrstami tekočin, pršicami, stenicami in drugimi nečistočami. Prav tako bo podaljšala življenjsko dobo vzmetnice.

4. Ne postiljajte postelje zjutraj

Tukaj je dobra novica za vse tiste, ki sovražijo postlati posteljo takoj, ko vstanejo. Zjutraj nikakor ne postiljajte postelje! Odejo in posteljnino raje dobro prezračite. Tako se bo imela vsa ponoči nakopičena vlaga čas posušiti. In manj vlage pomeni manj pršic. Ker imajo pršice rade vlago. Ne morejo piti vode v običajnem smislu, temveč jo absorbirajo skozi zrak.

Foto: Unsplash

4. Znebite se vzglavnikov in odej, polnjenih s perjem

Ker bo vaš obraz verjetno osem ur na dan preživel na vzglavniku, mora biti ta mehak, udoben in brez alergenov. Vzglavniki, polnjeni s perjem, niso idealna rešitev. Ne samo, da sčasoma postanejo grudasti in jih je težko oprati, so tudi idealen habitat za pršice. Enako velja za odejo. Raje poskusite spati na antialergijskih vzglavnikih, kot so blazine z jedrom iz lateksa in tehnogela – najboljših materialov, odpornih proti pršicam, plesni in vsem drugim mikroorganizmom. Priporočamo → vzglavnik Anatomic z gel jedrom ali vzglavnik z jedrom iz lateksa

5. Nadzorujte temperaturo in vlažnost v prostoru

Pršice rade živijo v okolju, kjer je sobna temperatura med 24 in 27°C in relativna vlažnost od 70 do 80%. Vse, kar je zunaj tega obsega, jih ne bo nujno ubilo, vendar jih bo potisnilo iz cone udobja in upočasnilo njihov razvoj.

Foto: Pexels

Vojna napoved pršicam

Zakaj je obravnavanje alergenov v spalnici tako pomembno? Zato, ker v njej preživite mnogo ur. Ko spite, vaš imunski sistem ne počiva, ampak se ukvarja z zaščito telesa pred nevidnimi škodljivci. Zbudite se utrujeni, imate zamašen nos, glavobole in se nasploh slabo počutite. Če se želite res spočiti in lažje zadihati, poskrbite za tiste spalne »pošasti«, ki vam dihajo za ovratnik. Oglasite se v spalnem salonu Perfecta Dreams, ki ga najdete v City Parku in 4. nadstropju Name v Ljubljani, kjer vam bodo pri vojni napovedi pršicam in drugim alergenom z veseljem pomagali.

Sponzorirana vsebina