Vetrolov oziroma vstopni hodnik ima veliko praktičnih koristi. Pomembno vlogo igra pri ustvarjanju prvega vtis o celotnem domu ter je prostor, kjer za trenutek postojimo, odložimo ključe, oblačila in obutev, preden preidemo v notranjost. Je kot pripravljalni, tranzitni prostor med zunanjščino in interjerjem ter kot tak nepogrešljiv. Pa vendar ga marsikatera nepremičnina nima …

Trend odprtih tlorisov in želja po tem, da bi bili centimetri doma čim bolje izkoriščeni za pomembnejše prostore, so začeli hodnike izrivati iz načrtov. V Ameriki so mojstri takšnih tlorisov in zdaj očitno postajajo popularni tudi v Evropi. Stanovanja (pa tudi hiše), v katera iz ulice zakorakamo naravnost v dnevno sobo ali kuhinjo, so vse pogostejša in se takšna tudi načrtno gradijo. Pa vendar to ne pomeni, da se je vetrolovu treba povsem odreči. Le znajti se je treba in prostor za odlaganje oblačil, ključev, torbic in podobnega urediti nekoliko drugače.

Vzorci in barve kot pregrada

Če se vaša vhodna vrata odpirajo naravnost v odprti tloris stanovanja, skušajte vstopni hodnik ustvariti vsaj vizualno. Na steni poleg vhodnih vrat uporabite izstopajočo tapeto ali intenzivnejšo stensko barvo, s čimer boste začrtali prostor vetrolova. Na ta del stene lahko namestite tudi obešala in ozko konzolo, ob kateri bodo obiskovalci postali, odložili torbo, ključe. Na tla pa položite dolgo in ožjo preprogo, ki bo zaščitila pod, obiskovalcu začrtala pot, kam  naj se usmeri in na ta način ustvarila tudi simboličen prehod iz zunanjosti v notranjost.

Foto: Pexels

Zelena zasebnost

Predstavljajte si, da sedite na kavču v pižami in ste vsakič, ko se odprejo vhodna vrata, na razgled mimoidočim na ulici. Nič kaj prijetno, kajne? To zadrego z pomanjkanjem veže lahko rešite s strateško postavitvijo večje rastline v loncu ali koritu. Njena vloga bo zastiranje pogledov, ohranjanje intime in ustvarjanje vizualne meje med zunanjostjo in notranjostjo.

Umetniška dela

Na vhod lahko gledate kot na začetek zgodbe ostalega doma, kot pripravo na to, kaj še pričakovati v ostalih prostorih, v smislu stila, seveda. Če na primer ob vhodnih vratih razstavite umetniško delo ali dve, ustvarite s tem tudi mesto, kjer se počaka, razgleda, občuduje, seveda pa tudi odloži oblačila, preden se nadaljuje pot v notranjost.

Vir: Rejuvenation via Pinterest

Praktični kosi pohištva

Pogrešate mesto, kamor bi lahko odložili dežnik ali obesili ročno torbico, ko pridete domov? Ob vhodna vrata postavite samostoječi obešalnik, predalnik ali ožjo omaro. Na zgornjo polico boste lahko odlagali ključe, v notranjost omare pa pospravljali čevlje.

Klop

Preprosta postavitev klopi ob vhodnih vratih bo ustvarila sproščen občutek. Ponudila bo praktično mesto za odlaganje, pod njo pa tudi za shranjevanje čevljev.

Foto: Rachel Claire, Pexels

Okoli vogala

Organizirano mesto, ki ima vlogo veže, sploh ni treba, da stoji takoj ob vratih. Odvisno od postavitve sten v vašem domu se lahko ozrete tudi za prvi vogal in ga umestite tja ali v bližnjo nišo. Tako bo to prehodno mesto skrito pogledu z vrat ter zato bolj mirno in manj stresno.

Majhna polica z velikim učinkom

Nimate prostora za postavitev predalnika ali omare? V tem primeru lahko vhod improvizira že majhna polica. Namestite jo v višino pasu, da bo čim bolj praktična za odlaganje ključev, telefona, na njej lahko najdejo prostor tudi pisma, položnice, pomembna sporočila …

Vir: Pinterest

Postavite vežo pred vrata

Če je vaš interjer izjemno omejen in ni nobene možnosti, da bi vanj umestili še vhodni del, tega enostavno premestite pred vrata. Seveda zunaj ne boste odlagali svojih dragocenosti (ključev, torbic, nahrbtnikov…), že samo klop pred vhodnimi vrati pa vam bo s svojo praktičnostjo izrekla potrebno dobrodošlico.