S strokovnjakom iz vodilnega podjetja na področju prezračevanja smo govorili o zrakotesnosti, slabem počutju in invalidnih stavbah, nato pa njihov prezračevalni sistem preizkusili še v praksi.

Težnja po čedalje večji energetski učinkovitosti stavb prinese s seboj tudi zrakotesnost, ki pa ima poleg dobrih tudi številne slabe posledice. Poglejmo dva primera:

  • Povprečna štiričlanska družina v zrak spusti kar 15 litrov vode na dan. Vsa ta vlaga – če se je pravilno ne odvede – se absorbira v stene, kondenzira na okenskih površinah in postane idealno gojišče za plesen.
  • Povprečna slovenska spalnica ima 30 m3 zraka, ki ga dva odrasla človeka porabita v treh urah in pol. Ljudje v osiromašenem zraku slabše spimo in se slabše počutimo.

“Na žalost z zrakotesnostjo dobimo invaliden objekt, ker tako kot človek mora tudi hiša dihati. Če ne diha, se začnejo problemi z odvečno vlago, kondenzom, plesnijo in slabšo kvaliteto bivanja, ker je vrednost CO2 večja napram kisiku,” pove g. Milan Kuster iz podjetja Lunos.

Nujna je vgradnja prezračevalnega sistema

Da bi zmanjšali negativne posledice zrakotesnosti sodobnih novogradenj ali pa energetskih prenov, je nujna vgradnja prezračevalnega sistema, ki bo vsaj enkrat dnevno zamenjal celoten volumen zraka v hiši.

Centralni ali decentralni sistem?

Centralni prezračevalni sistem za svoje delovanje potrebuje posebno mesto, kamor namestimo centralno prezračevalno napravo, iz katere nato po celotni hiši povlečemo prezračevalne jaške. Centralni sistem za svoje delovanje porabi kar dosti energije, zaradi kompleksnosti vgradnje pa se njega namestitev priporoča predvsem pri novogradnjah. Pri centralnem sistemu je potrebno biti posebej pozoren na redno čiščenje prezračevalnih jaškov, v katerih se lahko z leti naberejo vlaga, prah in mikroorganizmi.

Decentralni sistem pa pomeni, da je v vsak prostor nameščena samostojna, manjša prezračevalna naprava, ki zrak prevaja iz zunanjosti hiše v notranjost. Večina takšnih naprav je rekuperacijskih, kar pomeni, da je zrak, ki je doveden v notranjost, že sobne temperature, ne glede na temperaturno razliko med znotraj in zunaj. Decentralni sistem je možno vgraditi v kateri koli fazi, njegova inštalacija pa navadno traja le kak dan, zato je primernejši za obnove stavb. Porabi približno desetkrat manj energije za obratovanje, je pa tudi okoli 30% cenejši v osnovni investiciji.

Uporabniška izkušnja iz prve roke

Obiskali smo hišo, ki je v zadnjem letu prešla celovito energetsko sanacijo. Ko je gospa Janja, lastnica, pred sanacijo obiskala eko-svetovalca, jo je ta posvaril, da je zapiranje stare hiše z novimi okni in stiroporom kot če bi hišo pokril s plastično vrečko. Zato ji je svetoval, naj hkrati z energetsko sanacijo še nujno razmisli tudi o prezračevalnem sistemu.

Ga. Janja se je obrnila na podjetje Lunos, ki ji je v hišo namestilo devet rekuperacijskih in 3 ventilatorske enote decentralnega prezračevalnega sistema. S prezračevanjem, kot pove, je zelo zadovoljna: “S sistemom ni nobenega dela, vse je avtomatsko vodeno. Če želim še posebej prezračiti, lahko to storim. Enostavno je za čiščenje – filtre le spereš pod vodo. Uporabili smo tudi anti-alergijske filtre, ki v hišo ne spuščajo cvetnega prahu, tako da je letos hiša prvič udobna tudi za alergika.”

Cena delovanja takšnega prezračevalnega sistema za celotno hišo je le 15 € letno.

Več: Lunos

Fotografije: Lunos

Sponzorirana vsebina