Prednost stanovanj v višjih nadstropjih je gotovo dober razgled. Pogosto lahko celo z enim samim pogledom objamemo vse mesto pod nami, tako kot to omogoča stanovanje v Bratislavi.

Stanovanje v glavnem slovaškem mestu je opremil lokalni arhitekturni biro AT26 architects. Lastniki so si želeli sodobno notranjost, ki ne zastara prehitro, in površine, ki ne zahtevajo stalnega čiščenja. Rezultat jim je pisan na kožo: mešanica organskega hrastovega parketa in omaric, sivih opečnih sten in belih površin ustvarja kohezivno barvno shemo, ki jo dopolnjujeta prefinjeno pohištvo in razsvetljava priznanega proizvajalca Vibia.

Vstopni hodnik je dokaj ozek, na eni strani ga objema bela svetleča vgradna omara z ogledali, na drugi pa belino uravnoteži ravno tako vgradna hrastova omara, ki se nadaljuje v kuhinjo.

S hodnika vstopimo v velik odprt prostor, ki si ga delijo dnevna soba z visokim črnim knjižnim regalom, kuhinja s črnim pultom in ravno tako črna jedilna miza z oblazinjenimi črnimi stoli. Kljub veliko črnine stanovanje ni temačno, prav nasprotno, je svetlo, toplo in prijetno.

Ker gre za dupleks, se bivanjska površina nadaljuje po stopnicah ob knjižnem regalu. Zgoraj so spalni prostori, pisarna in kopalnica, pa tudi veliko zelenja, ta se razrašča že ob steni zavitega stopnišča.

Verjetno najbolj markantna v tem bratislavskem stanovanju pa so svetila. Nad jedilno mizo visi eleganten podolgovat srebrn lestenec z valovito površino. Sicer pa povsod drugod prevladujejo stropne cevaste led-luči v kombinaciji z okroglimi plafonjerami Vibia. Te omenjamo zato, ker imajo na notranjem obodu pravi hrast z vidnimi žilami, z zunanje strani pa so oblečene v kovinski obod v značilnih barvah stanovanja. Ni kaj, podrobnost, ki osupne vsakega poznavalca.

Arhitektura: AT26 architects

Fotografije: Matej Hakár