Če bi vas vprašali po najljubšem kosu pohištva, najbrž ne bi dolgo oklevali: kavč. Na njem sedite, poležavate, berete, se sproščate, objemate, včasih pa tudi prespite. Kavč je nepogrešljiv, je središče dnevne sobe in dogajanja v njej. Zato mora biti v prvi vrsti udoben, trpežen, praktičen in tudi všečen. Nenazadnje se kavč kupuje na dogi rok, za več let ali cel desetletij. Kakšna je torej sedežna garnitura po vašem okusu? Kaj ji ne sme manjkati, da vas bo maksimalno zadovoljila? Glede na različne potrebe, življenjski slog in tudi okus, vam predstavljamo pet sedežnih garnitur, s katerimi ne morete zgrešiti.

Udobje in moderen videz v enem

Časi, ko so bile sedežne garniture zgolj udobne ali pa po drugi strani samo lepe na pogled, so minili. Zdaj so vse v enem, saj izpolnjujejo praktično katerokoli vašo željo – lahko so moderne in tudi udobne hkrati. Če si torej želite sedežne garniture ozkih, tankih linij za vaš sodobno opremljeni ambient in hkrati valovite mehkobe, ki spominja na toskanske griče, ni treba daleč. V podjetju Žakelj vam jo izdelajo, zraven pa dodajo še premične naslonske blazine, ki jih nastavite po želji.

Sedežna garnitura Toscana. Več informacij: Žakelj

Sedežna garnitura je izpostavljena neprestani uporabi in posledično velikim obremenitvam. Zato pred nakupom preverite, da je iz kakovostnih umetnih in naravnih polnil, dobrih vzmeti ter prožnih lesenih delov in elastičnih trakov. 

Z nastavljivim vzglavnikom

Tisti, ki imate nenehno težave, kam med sedenjem nasloniti glavo, se pri izbiri sedežne garniture osredotočite na možnost pomika sedišča naprej in na vzglavnik. Ta naj bo stopenjsko nastavljiv, kar omogoča maksimalno udobje med sedenjem in daje tudi ustrezno oporo zgornjemu delu telesa.

Sedežna garnitura Cabana. Več informacij: Žakelj

Prav je, da sedežno garnituro v salonu preizkusite tako, kot jo nameravate uporabljati doma. Če doma ležite, se nanjo uležete in testirajte tudi delovanje njenih dodatnih funkcij. 

Z mehanizmom za sproščanje

Ste posebej zahtevni in od sedežne garniture pričakujete res visoko raven udobja? Potem boste kupili takšno z relax-mehanizmom, ki posamezni sedalni del spremeni v udoben naslonjač. Relax mehanizem je vgrajen v poljubno število sedežev ter je lahko ročni ali pa električni; pri slednjem so tipke skrite v sedežu in jih je zelo enostavno upravljati.

Sedežna garnitura Rocco. Več informacij: Žakelj

Izbira materiala za prevleko sedežno garniture je prav tako pomembna kot sama izbira sedežne garniture. Izbirate lahko med usnjem, tapetniškimi tkaninami in mikro tkaninami. Usnje, denimo, dobro diha, absorbira vlago in se prilagaja temperaturi telesa, medtem ko so mikro tkanine in tapetniške tkanine bolj mehke in tople na dotik. 

Z nastavljivim rokonaslonom

V večjem prostoru si lahko privoščite večjo sedežno garnituro. Takšna lebdečega videza, ki imenitno zapolni dnevno sobo, bo navdušila vse mlade po srcu. Nastavljivi hrbtni nasloni so, seveda, nepogrešljivi, ne spreglejte pa niti nastavljivih rokonaslonov. Sploh če radi poležavate, lahko stopenjsko pregibni rokonaslon uporabljate kar namesto blazine.

Sedežna garnitura Feel. Več informacij: Žakelj

Z vgrajenim ležiščem

Če pogosto gostite prijatelje, ki ostanejo čez noč, ali pa se soočate s pomanjkanjem prostora, potem je dobra odločitev sedežna garnitura z vgrajenim ležiščem. Na prvi pogled se sploh ne vidi, da gre za hibrid, šele ko jo z enostavnim potegom spremenite v vzmeteno posteljo, vidite, kako funkcionalna je. Takšna sedežna garnitura je primerna za vsakodnevno spanje, vdelan pa ima tudi prostoren predalnik, kamor lahko pospravite posteljnino. Ker maksimalno izkoristi prostor, je prava rešitev za manjša stanovanja, otroške sobe in počitniške hišice.

Sedežna garnitura Mark. Več informacij: Žakelj

Imate svoje ideje in želje glede sedežne garniture? Proizvajalci, kot je Žakelj, so zelo prilagodljivi. Izdelajo vam lahko še tako zahtevne oblike in funkcijsko praktične sedežne garniture.

Fotografije: Žakelj