Kreativne duše slo po ustvarjanju nosijo v sebi. Dober dokaz je Uršula Oitzl Magister, sicer arhitektka, ki je več let delala v sklopu priznanih slovenskih arhitekturnih birojev, na koncu pa se odločila za samostojno pot. Zaradi velike želje po stiku z materialom in prisostvovanju procesu od samega začetka do konca jo je pritegnilo izdelovanje porcelana. Njene stvaritve lahko občudujete pod znamko Urchic porcelan.

Snežno beli porcelanasti izdelki izpod rok arhitektke Uršule Oitz Magister so resnično nekaj posebnega. Ne le zato, ker se skozi njih odraža kreativnost ustvarjalke, temveč so nas prekrasne skodelice, sklede in nakit Urchic porcelan v hipu navdušili s svojo visoko estetsko vrednostjo. Uršula je včasih kot projektantka delala v številnih slovenskih arhitekturnih birojih, pozneje pa se je podala na samostojno pot.

Ob tem je začutila veliko željo po tem, da bi bila priča izvedbi procesa vse od začetne skice do končnega izdelka, še bolj pa jo je privlačil neposreden stik z materialom. Tako sta se arhitektura in ročno oblikovanje porcelana začela igrivo prepletati. Vse od leta 2014, ko je sprejela drzno odločitev o osnovanju lastne znamke, je poleg arhitekturnih projektov svoj čas posvečala tudi izdelovanju unikatnih uporabnih izdelkov iz prosojnega porcelana visoke kakovosti. Lani se je posvetila le porcelanu.

»Izdelovanje iz gline je bil moj najljubši del likovnega pouka«

»Glina me je privlačila od otroštva. Izdelovanje iz gline je bil moj najljubši del likovnega pouka,« se spominja Uršula, ki je prav po zaslugi arhitekture pobliže spoznala porcelan: »Porcelan sem kot medij za izražanje prepoznala šele v času dela v arhitekturi, ko sem obiskala sejem keramike in se kmalu zatem udeležila tečaja oblikovanja gline in porcelana. Keramika ponuja široko polje za izražanje, prijetna je kot material, procesu je dodana čarobnost pričakovanja ob eksperimentiranju z materiali in oblikami, ki jim da končno manifestacijo vročina peči.«

Najbolj domače se počuti v oblikovanju porcelana, a tudi zmenki z glino, ki jo doživlja kot bolj prvinsko, so prijetni. Navdušujeta svojevrstna trdnost kljub lepljivi masi in sama voljnost materiala, pravi čas pa se razkrije v končni podobi izdelka. Njegova navidezna krhkost in prosojnost. 

»Delati s porcelanom je skoraj odnos. Je precej »muhast« in »ima spomin« v obliki mikro delcev, ki se ob popravku napake po peki postavijo nazaj v prejšnjo obliko. Ne moreš ga prelisičiti. Naučiš se ga obvladati, predvsem s potrpljenjem. Če hitiš s porcelanom – pozabi! Ne bo šlo. Glina je bolj voljna in se počasneje suši, predvsem dovoljuje popravke napak,« pojasnjuje ustvarjalka.

Prekrasni izdelki, ki nastajajo pod znamko Urchic, so nežni, a obenem trdni. So izklesani, a tudi sodobni. V sebi nosijo brezčasno eleganco, hkrati pa tudi pridih tradicionalnega. Kot pojasni ustvarjalka, so kolekcije porcelana narejene z namenom povezovanja ljudi in ustvarjanja gostoljubnega vzdušja. Posebnim trenutkom v našem življenju ti uporabni izdelki in nakit iz porcelana dajejo prav poseben sijaj. Vsak kos Urchic porcelana ima svojo zgodbo in odtis trenutka. Narejen je ročno in z nežno pazljivostjo, ki jo zahteva sicer muhast material. Navdih Uršula črpa iz ustvarjanja kot takega, pa tudi iz nje same:

»Navdih je oblikovanje samo. Več ustvarjaš, več se ga rodi. Zanimajo me oblike, vzorci, teksture, grafike ter povezava med njimi in barvami. Um jemlje semena navdiha iz košar podzavesti, kjer je povezano vse, od naše notranjosti do priučenega skozi izobraževanje, doživetega, neizživetega. Narava kot navdih se sliši klišejsko, a ga res vedno ponuja, le da ga vsakokrat ne moreš ujeti. Navdih so otroci, kultura, šport, dogodki, svet …«

Pred časom je oblikovala prav posebno Plečnikovo skodelico, s katero sta se z oblikovalko Lucijo Perko (Stories of Silver & Silk) poklonili največjemu slovenskemu arhitekturnemu umu ob 150-letnici njegovega rojstva. Porcelanasta skodelica je klasične oblike, iz kakršne je kavo srebal tudi Plečnik sam. Oblika z ročajem in subtilno dekoracijo s pravo pozlato se navezuje na Plečnikovo oblikovno doktrino s pridihom sodobnosti.

Gnezda za pralineje in prav posebni kolekciji porcelana

Tudi v preteklosti je Uršula razvila številna plodna sodelovanja z različnimi slovenskimi oblikovalci. Z ilustratorko Urško Jurišič (UriKuri) sta v živopisanih motivih združili porcelan in akvarele, v sklopu Vurnikovih dnevov v Radovljici pa je ob sodelovanju Centra arhitekture in Naravoslovno tehniške fakultete moči združila z diplomantko oblikovanja tekstilij Rebeko Mamič – rezultat je porcelanska kolekcija z Vurnikovimi vzorci z nagljem.

Prav posebej sladko pa je bilo sodelovanje z Natašo Mikelj (Radolška čokolada), v sklopu katerega so nastala gnezda za pralineje v obliki visečih odrezanih kugel. S tem pa plodnih sodelovanj še zdaleč ni konec.

»Želim si več eksperimentirati z novimi oblikami in izdelki. Moj cilj je imeti večji atelje in sodelavko/-ca, ekipo, delavnice in interna nova izobraževanja,« o načrtih za prihodnost spregovori Uršula in sklene: »Zame je pomembno sodelovanje z drugimi oblikovalci, ustvarjalci. S povezovanji in pretokom idej se rodi toliko novega. Prisilijo te v nova raziskovanja, spoznanja, zato so zame navdihujoča. Veselim se novih sodelovanj!«

Fotografije: Osebni arhiv in Tina Lagler