On »farbenblind« in obseden s pospravljanjem, ona pa oboževalka barve »taupe« in stenskih dekoracij. Nič kaj obetajoča kombinacija značajev za okusno opremljanje doma, boste rekli. A rezultat teh nasprotujočih si energij pri Janiju in Teji Jugovic, bolj znanima kot Cool fotr in Cool mamacita, je prav imenitno zastavljen interier.

Po dolgih letih življenja v Ljubljani sta se Jani in Teja odločila, da se preselita na obrobje mesta. Razlog je bil predvsem to, da so si želeli izhoda v naravo, česar v 5. nadstropju bloka niso imeli, odločitev pa so dokončno sprejeli med obdobjem zaprtja družbe.

A pot iskanja hiše ni bila najbolj gladka, trajala je kar tri leta. V tem času sta si bolj resno ogledala tri nepremičnine, ki pa so vse imele kakšno pomanjkljivost: bodisi so bile brez urejenih papirjev ali predrage. Danes ugotavljata, da je bilo vse z razlogom, kajti hiša, ki sta jo kupila v Selu pri Ihanu, je tista prava. Več kot očitno jima je bila namenjena.

»Kupila sva jo v četrti podaljšani gradbeni fazi, z urejeno okolico. V proces gradnje pa sva bila vpeta že od tretje faze naprej, saj sem ugotovil, da če nisi zraven, ni nujno, da bo narejeno tako, kot je bilo dogovorjeno. Ne da nekomu dihaš za ovratnik, ampak da greš preverit, ali je to res tako, kakor smo se zmenili,« pove Jani, ki ga niso mogli žejnega peljati čez vodo. Sam je namreč po očetovi zaslugi dobro podkovan v osnovah elektrike, vodovoda in nasploh vseh fazah gradnje, zato zna tudi zavihati rokave, če je to potrebno. Seveda pa ne gre podcenjevati niti Tejine vloge: »Mene je poslal v boj, takrat, ko kaj ni šlo. In sem dobesedno izpadla kot najbolj zoprn človek,« se zasmeje.

STANJE OB NAKUPU

Hiša družine Jugovic stoji v prijetnem družinskem naselju in je narejena v pasivnem standardu. Greje se s toplotno črpalko, vgrajeno ima prezračevanje z rekuperacijo, v nadstropju se je pokazala tudi potreba po klimatski napravi. Jani in Teja sta jo opremila večinoma sama in kot povesta, pri tem še malo nista bila usklajena.

»Kar se tiče barv, sva med izbiranjem pohištva ugotovila, da je Jani farbenblind. Tako da je on opremil kuhinjo in letno kuhinjo, ker pač tam preživi največ časa, vse drugo sem pa nekako jaz,« pripoveduje Teja.

Najprej vrata

Prva stvar, ki sta jo naročila za hišo, so bila vrata v taupe barvi, ki je Tejina najljubša. To obrazloži s tem, da se poda povsod, ni vsiljiva, ampak bolj subtilna. Vse rjave, bele, črne barve, v katerih so izbirali preostalo opremo, se z njo lepo kombinirajo. Poleg tega imajo vrata v zgornjem nadstropju še zanimivo in praktično funkcijo piši-briši.

»Teja je dobila idejo, da bi imeli vrata, na katera se lahko piše. Jaz sem bil načeloma proti, ampak na koncu se je to izkazalo za zelo super stvar, ker mlajša dva stalno nekaj pišeta, rišeta. Tudi opozorila imata eden za drugega, kdo gre lahko v sobo, odvisno od tega, v kakšnih odnosih smo tisti dan. Zraven imen sta kljukca ali križec. Pa pomembno nama je bilo to, da sva vzela vrata s tihim zapiranjem. Čeprav misliš, da je to popolnoma brezvezna stvar, je pri majhnih otrocih skoraj nujna, da se ne loputa,« je prepričan Jani.

Specialisti za vrata

Ker so notranja vrata pomemben element njunega doma, Cool fotr in Cool mamacita ničesar nista želela prepustiti naključju. Vrata sta naročila pri podjetju Hörmann, ki je sicer bolj znano po garažnih in vhodnih vratih, ponudijo pa vam lahko pravzaprav vrata za celoten dom.

»Naši kupci so želeli, da dobijo od nas celoten asortima vrat za svojo novogradnjo ali adaptacijo. In seveda smo jim to ponudili. To je bil kar velik izziv, saj smo prej montirali na vhodu v hiše ali stanovanje, zdaj pa smo prišli v osrčje hiš, v spalnice, kuhinje, dnevne sobe,« pove Primož Oset, direktor podjetja Hörmann Slovenija, in doda, da sta se Teja in Jani odločila za vrata iz linije Design Concepto z ultra mat površino, na katero se lahko piše. »Ja, to je posebna mat površina, kamor lahko otroci pišejo, rišejo, na primer razne urnike, motivacijska besedila in nato vsake toliko časa zbrišejo. Moram pa povedati, da takšna vrata izbirajo posamezniki ali družine tudi zato, ker je izgled vrat zelo lep. Ta svilnata mat barva je zelo estetska tudi vizualno, na otip, in seveda odporna proti raznim praskam, prstnim odtisom in tudi umazaniji.«

MONTAŽA VRAT

Vrata Hörmann so že v osnovi izredno visoke kakovosti, lahko jih pa po želji še dodatno zaščitimo in jim tako podaljšamo trajnost. »Če stranke želijo dodatno zaščito, jim lahko ponudimo zaščiten okvir, močnejše tečaje. Najbolj pa so pri vratih občutljivi podboji. Mi imamo visoko kakovostne lesene podboje z nosilnim stebrom, debelim 2,5 cm. Če kakšna družina reče, da to ni dovolj, pa lahko ponudimo tudi jeklene podboje. Tu ni bojazni, da bi vrata izgledala industrijsko, saj so šivi lepo varjeni, pobrušeni in prašno barvani. Jeklo je seveda vroče cinkano, tako da se lahko obriše z vodo. Ti jekleni podboji so seveda odporni proti sesalnikom ali zaletavanju z otroškimi poganjalci,« še pojasni Oset, ki ne pozabi omeniti niti zadnjih barvnih trendov na področju notranjih vrta. Kaj torej kažejo smernice? »Stranke se rade odločijo, da je ena stran krila v eni barvi, druga v drugi ali za podboj v drugi barvi. Zadnje čase je tudi zelo popularna intenzivna črna barva RAL 9005 in tudi to, da so vsi tečaji, kljuke v črni barvi. Temu pravimo varianta ‘black edition’.«

Črna kuhinja

Da je črna trendovska barva, je očitno vedel tudi Jani, saj si je kuhinjo izbral točno v tem odtenku. Razlog je predvsem ta, da bo tam snemal video recepte in ni želel sijaja, pa še zelo preprosta je za čiščenje

»Pravzaprav se takoj očisti, nič se ne pozna.,« zatrjuje, Teja pa ga pohvali, da je nasploh zelo redoljuben in rad pospravlja, včasih kar malo preveč. »Ja, je ekstremen, kar se tiče čiščenja. Moram reči, da ga je treba vsake toliko kar malo zabremzati in opozoriti: ”Veš, Jani, otroke imava, živimo tukaj. Malo si ga v izi vzemi”.«

Po Janijevi zaslugi se hiša kar blešči. Sploh kopalnica, za katero pravijo, da je poleg kuhinje njihov najlepši prostor, enako odprta garderoba, kjer se red trudijo vzdrževati s sprotnim zlaganjem oblačil.

Poleg teh dveh prostorov so v nadstropju še spalnica z masivno posteljo, utility in dve otroški sobi, kjer pa se čuti Tejina roka. Rada namreč skrbi za stenske dekoracije, z vsakim izletom v trgovino prinese domov kakšno novo, ki še polepša njihov novi dom, v katerem, kot pravijo, so že pognali korenine.

»Navadili smo se na to, da je tule vas, da nimaš vsega ravno pri roki. Ugotavljamo, da nam gre vedno bolj na živce, če moramo v Ljubljano, v tisto gužvo. Da nam je tukaj luštno. Mir, tišina, ni neke gneče. Greš na teraso in uživaš v miru,« zaključujeta kul starša.

Fotografije: Katarina Lan, Hörmann